Zomerflits
Ook binnen ons vakgebied is het in de maand juli wel een beetje komkommertijd met niet zo heel veel spannend nieuws. Maar met alweer 25 nieuwe berichten op BWTinfo en een weersverwachting die ons toch niet op het strand laat liggen, heeft u wellicht wel even tijd deze nieuwsflits door te lezen.
Wkb en Omgevingswet
We beginnen deze zomerflits met de politieke discussie over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. En ook bij de Ministeries kan onder druk snel worden geleverd, zo blijkt. Op 6 juli stuurde de Eerste Kamer namelijk een brief met nog eens 29 vragen over de Wkb. Een dag later op 7 juli (ook de datum van de val van het kabinet) ontving de Eerste Kamer keurig 29 antwoorden op deze vragen. In de kern ging het in deze brief maar om één vraag, en dat was de vraag of het echt verantwoord is om de Wkb op 1 januari in werking te laten treden. De Minister was hier heel duidelijk over. Ja! Einde discussie zou je denken, maar dat was niet zo. Naar aanleiding van deze beantwoording is de minister naar de Eerste Kamer gehaald voor een interpellatiedebat waarbinnen een motie is ingediend en aangenomen. Deze motie verzocht de regering om de invoering van de Wkb op te schorten omdat er volgens de Senaat te weinig kwaliteitsborgers zouden zijn om consumenten en andere opdrachtgevers na 1 januari 2024 bij nieuw- en verbouw te helpen. Natuurlijk was dat weer voer voor discussie waarbij de voor- en tegenstanders van deze wet zich wel weer lieten horen. De Vereniging BWT Nederland heeft binnen deze discussie duidelijk aangegeven dat het echt onwenselijk is om de invoering opnieuw te gaan uitstellen, omdat daardoor het aantal kwaliteitsborgers eerder zal afnemen dan toenemen. Op 17 juli kwam vervolgens een beantwoording van toen inmiddels demissionair Minister Hugo de Jonge waarin hij aangeeft het onverstandig te vinden de motie uit te voeren, en dat hij echt gaat voor een invoering van de gehele gevolgklasse 1 per 1 januari 2024 omdat er al ruim 300 kwaliteitsborgers klaar staan. Is hiermee de kous helemaal af. Nou nee, nog niet helemaal. De Eerste Kamer heeft inmiddels aangegeven hierover nog in gesprek te willen gaan met de minister en hiervoor is inmiddels een afspraak op 12 september voor in de agenda gezet.
Over de Omgevingswet ook toch wel weer het nodige nieuws. Zo heb ik met dank aan Henry de Roo een artikel geschreven over de driedubbele knip binnen de Omgevingswet. Deze is ontstaan door een nieuw onlangs ingevoegd overgangsrecht artikel 12.27a. Het belangrijkste binnen dit artikel is dat er ook na invoering nog een losse buitenplanse omgevingsplanactiviteit kan worden aangevraagd voor uitsluitend een planologish basisbesluit. Als men dan later weet wat men precies wil bouwen kan dan een Binnenplanse omgevingsplanactiviteiten aanvraag worden gedaan en kan de bouwactiviteit worden aangevraagd. Een driedubbele knip dus, waarover op het VBWTN jaarcongres op 12 oktober aanstaande door Henry de Roo een boeiende workshop zal worden verzorgd. Verder een artikel over de toepassing van de zorgplichten binnen de Omgevingswet en een door de VNG ontwikkelde Checklist met 13 acties voor het goed implementeren en kunnen werken met de bruidsschat. Ook is door de VNG de modelverordening Leges onder de Omgevingswet opnieuw geactualiseerd, waarbij ik het vreemd vindt dat nog steeds voor de omgevingsplanactiviteit één bedrag wordt voorgesteld. Verder uw aandacht voor de nieuwsbrieven implementatie van 3 juli, 17 juli, en 27 juli met daarin veel ander nieuws.
Bouwtechniek
Het bouwtechnische blokje in deze nieuwsbrief begin ik met een lezenswaardig onderzoek naar de brand in het getransformeerde en opgetopte appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Het is een rapport vanuit de repressieve brandweerinzet, en gaat niet echt in op de bouwtechnische staat van het gebouw, maar duidelijk is wel dat de falende droge blusleiding de inzet behoorlijk heeft vertraagd. Een ander artikel in relatie met brandveiligheid gaat over groene gevels. Leuk om te zien, maar hoe brandveilig zijn deze vraagt de schrijver zich af? Deze groene gevels gaan natuurlijk niet over 'leuk' maar maken onderdeel uit van natuurinclusief bouwen. Een ander onderdeel van het natuurinclusief bouwen is het natuurinclusief isoleren. Hiervoor is een regeling in consultatie die met financiële ondersteuning moet gaan zorgen voor de uitrol van gemeentelijke soortenmanagementplannen.
Naar aanleiding van diverse uitzendingen op de Nederlandse televisie over trapliften, en het vooral niet voldoen van deze trapliften aan de bouwregelgeving, is er door het Ministerie van BZK een informatieblad trapliften op bestaande trappen gepubliceerd. Een zeer welkom document voor gemeenten, aangezien dit in de praktijk vaak een uitdaging is. En voor wat betreft scholen met MuWi vloeren is er een brief naar alle gemeenten gestuurd met het verzoek om, het liefst in de zomervakantie, te onderzoeken of er wellicht ook in uw gemeente scholen voorkomen waarbij dit type vloer is toegepast en of er in die gevallen schade te ontdekken is door middel van een visuele inspectie.
Er zijn diverse onderdelen van het stelsel Energieprestatie Gebouwen (EPG) geactualiseerd die per 1 juli jl in werking zijn getreden en over de duurzaamheidsdoelstellingen schrijft de VNG haar zorgen in een artikel, waarbij zij ook de minister vraagt deze doelstellingen te bewaken tegenover de versnelling van de woningbouwopgave, nu transformatie, optoppen en flexwoningen de oplossing lijkt te bieden voor deze opgave. Binnen het onderwerp asbest lezen we een brief van de provincie Drenthe waarin zij terugblikt op hun aanpak asbestsaneringen en is het van 9 t/m 15 oktober de week van de asbestvrije schuur.
Verder nog uw aandacht voor de nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en de nieuwsbrief Gebouwd erfgoed van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Organisatie
Tot slot in deze nieuwsbrief alvast de vraag aan u om 12 oktober in uw agenda te reserveren voor de 20e editie van het grote jaarcongres van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht met als thema 'Bouwen aan een veilig, mooi en duurzaam Nederland'. Het programma is bijna rond, de Keynotespreker is bevestigd, en inschrijven kan binnenkort. En natuurlijk is er ook tijdens het jaarcongres aandacht voor de campagne 'Bouwen aan bwt' en het traineeship BWT, want zoals op de vacaturepagina te zien is, staan er nog een heel aantal boeiende vacatures binnen ons vakgebied open en waarbij wij ook op zoek zijn naar docenten vanuit ons vakgebied die les willen geven binnen ABW1 en ABW2!
Ik wens u weer veel leesplezier!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|