Symposium GGZ Rivierduinen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ben jij op de hoogte van onze extra maatregelen? online lezen
Dit jaar is het thema van het symposium van GGZ Rivierduinen Jong: ‘Tijd om het systeem te ontregelen! Zijn we nog wakker?’ Het klinkt wat activistisch en we zijn zeker niet van plan om de barricaden op te gaan, maar het geeft wel de huidige urgentie aan! Er is namelijk meer behoefte aan specialistische ggz jeugdhulp dan er beschikbaar is. De maatschappelijke context heeft tot gevolg dat steeds meer jongeren te maken krijgen met (complexe) mentale ontregeling, en van de beschikbare middelen - zoals gespecialiseerde hulpverleners en financiën - is de bodem van de put inmiddels in zicht.

Tijd ontbreekt om in een breed kader na te denken over oplossingen. Er moet nú iets gebeuren. Daarom is de vraag of we wakker zijn niet heel vreemd. Want we kunnen ook eens anders leren kijken en zoeken naar oplossingen die bewezen effectief zijn. Welke kennis is voorhanden die ons nu kan helpen en die op korte termijn resultaat oplevert?

Daarom organiseren we dit symposium. Om te beginnen laten we ons inspireren door vijf nationale en internationale topsprekers. Zij verruimen ons blikveld en geven nieuwe inzichten om de huidige situatie te veranderen. Vervolgens is er een scala aan workshops waarin we de verdieping opzoeken, en met elkaar in gesprek gaan. En uiteraard sluiten we het symposium af met een mogelijkheid om te ontspannen en reflecteren.

Programma
13.00 - 13.30 uur       Inloop
13.30 – 15.00 uur       Keynote sprekers
15.30 – 16.05 uur       Workshop ronde 1
16.15 – 16.50 uur       Workshop ronde 2
17.00 – 17.30 uur       Plenaire terugblik en afsluiting
17.30 – 18.30 uur       Ontspannen reflectie en netwerken
Aanmelden voor dit symposium doe je hier!
 

De keynote sprekers zijn:
Elina Marjamäki (M.Soc.Sc.)
De geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren bevorderen – de Finse manier om het te doen!

Elina Marjamäki werkt voor een Finse NGO: MIELI Mental Health Finland. Het doel van deze organisatie is het bevorderen van de geestelijke gezondheid en het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen in Finland. Elina is coauteur van ‘Child's Mind - Bevordering van geestelijke gezondheid in het vroege onderwijs en in kindergezondheidsklinieken’. Kortom, de Finse manier die ons anders laat kijken en denken.

 
Dr. Jean Twenge
Waarom de super connected kinderen van tegenwoordig minder opstandig, toleranter en minder gelukkig opgroeien en totaal niet voorbereid zijn op volwassenheid.

Jean M. Twenge is hoogleraar psychologie aan de San Diego State University. Auteur van meer dan 140 wetenschappelijke publicaties en boeken. De titel van haar laatste boek is ‘iGen: waarom de super connected kinderen van tegenwoordig minder opstandig, toleranter en minder gelukkig opgroeien en totaal niet voorbereid zijn op volwassenheid’. Jean heeft een BA en MA van de Universiteit van Chicago en een PhD van de Universiteit van Michigan. Tijdens het symposium zal zij haar research met ons delen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: trends in de geestelijke gezondheid van adolescenten – symptomen (eenzaamheid, depressie, ongeluk) en gedrag (zelfbeschadiging, zelfmoord); trends in het gebruik van sociale media; en het verband tussen sociale media en depressie.

 
Kirsten Jassies
Wat je NIET ziet op social media! #MentalHealth

Kirsten Jassies is social media expert. Ze geeft Instagram- en TikTok-trainingen en deelt haar kennis op Instagram, in blogs en in boeken. Ze schreef ‘Instaproof’ (2018) en ‘Kick-ass content voor social media’. In september verschijnt ‘TikTologie’, een boek over het nieuwe fenomeen korte video voor TikTok, Insta en YouTube.
In haar presentatie duikt ze in de wereld van de online zelfdiagnose, een inmiddels populair fenomeen op TikTok. Binnen een paar seconden weet je of jouw gedrag ook valt onder de noemer van een aandoening. Hele community ’s met eetstoornissen vinden elkaar juist weer op Instagram dankzij hashtags en 'helpen' elkaar in privé- of groepsgesprekken die niet zichtbaar of openbaar zijn. Zorgelijk? Zeker! Maar verbieden of negeren is niet de juiste methode, deze kanalen en manieren van communiceren zullen immers niet verdwijnen.

 

Léon Chiata en Tonda van Manen @ease
Wij zijn alles wat de ggz niet is.

Zit je ergens mee? Erover praten helpt! Bij @ease kun je gewoon binnenlopen of chatten: anoniem, zonder afspraak en gratis. Dit is het idee achter @ease. Léon en Tonda vertellen in dit verhaal wat het idee is achter @ease. Want bij @ease geloven ze dat het anders kan. En dat het anders moet. Door jongeren met (beginnende) psychische klachten eerder te helpen. Door te luisteren. En ervoor te zorgen dat problemen niet groter worden. Want 75% van alle psychische aandoeningen ontstaat vóór het 25e levensjaar. In deze interactieve sessie mag je luisteren, maar zeker ook vragen stellen.

 
Peter Dijkshoorn
Grote ambities maken het werk veel leuker

Peter Dijkshoorn is niet-praktiserend kinderpsychiater. Hij was eerder bestuurder van Accare, maar is nu werkzaam voor VNG en VWS als ‘landelijk ambassadeur lerend jeugdstelsel’. Hij werkt aan het vormgeven van een jeugdstelsel dat loopt van het belang van preventie en versterking in de samenleving tot het zorg bieden aan gezinnen en jongeren die opname nodig hebben, of uit hun gezin worden geplaatst. Hij is onder andere betrokken bij K-eet – de landelijke ontwikkelaanpak van eetstoornissenzorg –, bij STROOMop – over het versterken en vooral voorkomen van gesloten jeugdzorg – en bij het onderzoeksproject Ketenbreed Leren. Daarnaast is hij een van de initiatiefnemers van de Beweging van 0, een beweging die voortkomt uit hoop: wat gebeurt er als je de perceptie dat alles ‘op slot’ zit en er geen uitweg meer is, vervangt door die van een puzzel die opgelost kan worden. Bij het denken op deze manier is er een uitweg. Dit zorgt ervoor dat het werken weer leuk wordt.

 


Workshops
Momenteel leggen we de laatste hand aan het samenstellen van de verschillende workshops. Inschrijvers ontvangen na inschrijving een overzicht van de verschillende workshop waaruit zij hun keuze kunnen maken.
 
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP, FGzPt, ABC1, SRVB, SKJ/NVO en NvvP.
 
Kosten
Meld je vandaag nog aan, want tot 15 mei kan je gebruik maken van het speciale ontwaaktarief van € 75,-. Na deze datum betaal je € 90,-.
Aanmelden voor dit symposium doe je hier!
GGZ Rivierduinen
tel:     071 890 88 88
mail:  communicatie@rivierduinen.nl
Volg ons:
Facebook   Twitter   Youtube   Linkedin   Instagram