Een heerlijke zomer(flits) gewenst!
Het is vakantietijd, en veel collega's zullen de komende weken gaan genieten van een welverdiende vakantie. Daarnaast is het is al even geleden dat u de laatste nieuwsflits heeft ontvangen. Dat komt omdat ik zelf net terug ben van vakantie en het er voor mij dan ook weer op zit. En zoals ieder jaar ga ik nu volop aan de slag met het programma voor het jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland. Dit belooft weer een heel mooi congres te worden, met als keynote spreker professor Jan Rotmans die het uiteraard zal gaan hebben over de vele uitdagingen die wij hebben richting een toekomstbestendige fysieke leefomgeving, die beter en anders zal moeten worden ingericht door de klimaatveranderingen. Terwijl ik deze nieuwsbrief schrijf komt er ook al weer een stevige bak regen uit de lucht en kleurt buienradar fel rood boven Vaassen, maar hier hoog op de Veluwe is het gelukkig nog net niet pompen of verzuipen. Het jaarcongres met als thema 'bouwen voor de volgende generaties' met ook aandacht voor 'een land met een plan' is dit jaar op 10 oktober, dus zet hem alvast in uw agenda.
Bouwtechnisch nieuws
In relatie tot de uitdagingen rond een toekomstbestendige fysieke leefomgeving zien wij dat steeds meer vastgoedontwikkelaars kiezen voor CO2-arm beton, hetgeen zij hebben afgesproken via een intentieverklaring met het betonakkoord. Ook zien wij steeds meer nieuws over Biobased bouwen. In de Achterhoek doen zij dat met Noaberschap als voorbeeld. Een regionale aanpak met aansprekende voorbeeldprojecten. Ook het circulair bouwen neemt steeds meer toe, en via een Samenwerkingsverband is er een bouwmaterialenakkoord in de maak waarbij een grote groep ketenpartijen onder regie van het ministerie van VRO, die volgend jaar af moet zijn. Een ander onderwerp dat wij echt bij de toetsing en het toezicht van de bouwaanvragen gaan tegen komen is de nieuwe grenswaarde Milieuprestatie. Minister Hugo De Jonge heeft het ontwerpbesluit tot wijziging van het Bbl voor het zomerreces aangeboden aan de Tweede Kamer. Stichting NMD heeft voor de huidige bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken een viertal wijzigingen verwerkt in het wijzigingsblad voor de wijzigingen die per 1 juli in werking zijn getreden.
Verder nog een artikel over versnelde nieuwbouw die mogelijk is dankzij CPC en lezen wij dat er steeds meer flexwoningen worden gerealiseerd door ondersteuning vanuit het Rijk.
Over brandveiligheid is er een nieuwe downloadpagina van de Essentiële controlepunten met diverse checklists editie 2024 te downloaden. Het NIPV heeft een Handreiking met stappenplan ontwikkeld om omgevingsveiligheid goed te borgen in het omgevingsplan. En deze omgevingsveiligheid moet niet worden verward met bouw- en sloopveiligheid. Omgevingsveiligheid in het Omgevingsplan gaat over fysieke veiligheid. Onderdeel hiervan is externe veiligheid maar is veel meer. In deze handreiking staat een duidelijke definitie van wat er onder de in het Bkl genoemde omgevingsveiligheid valt. Omgevingsveiligheid is het voorkomen, beperken en bestrijden van effecten van incidenten die (kunnen) leiden toe significante nadelige gevolgen voor een veilige fysieke leefomgeving en daarmee tot een ramp of crisis.
In de nieuwsbrief Bouwen met kwaliteit van juli 2024 leest u nog meer nieuws over bouwtechnische onderwerpen, zoals het weer opengaan van het subsidieloket isolatie van woningen en diverse nieuwsberichten over verduurzaming. Tot slot over dit onderwerp nog 'Schuttingtaal in de bruidsschat deel 2' waar ik inga op de wat stiekeme wijziging van de bruidsschat door BZK, waarbij het vergunningvrij zijn van een schutting toch weer behoorlijk is gewijzigd.
Omgevingswet en Wkb
Voor het eerst een brief in deze nieuwsflits van onze nieuwe minister Mona Keijzer van VRO. Zij heeft namelijk de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet op basis van het tweede kwartaal 2024. Zij is tevreden met hoe het loopt en kijkt met vertrouwen vooruit. In de bijlage is te lezen dat er in het tweede kwartaal 570 Bopas zijn aangevraagd tegenover 53 in het eerste kwartaal. Ook deze cijfers in het tweede kwartaal zijn nog enorm laag aangezien dit nog gemiddeld minder dan 2 per gemeente betreft. Het aantal meldingen Wkb wordt hier niet in vermeld, sterker nog in de gehele voortgangsrapportage komt de Wkb niet één keer voor, maar navraag voor mijn vakantie leerde dat het aantal meldingen ook in het tweede kwartaal nog heel erg laag ligt. Ook de VNG heeft een uitgebreide monitor uitgevoerd op de Omgevingswet en de Wkb, maar deze gaat nog over het eerste kwartaal van 2024, waardoor eigenlijk de conclusie van de VNG is dat er nog een onvoldoende beeld is om al conclusies te trekken, maar het rapport geeft wel goed weer waar gemeenten tegenaan lopen.
De meeste mails die ik binnen krijg rond de Wkb gaan over of een initiatief nu wel of niet onder gevolgklasse 1 valt. Veelal in relatie tot gelijkwaardigheid, maar ook over gecombineerde aanvragen. Vanuit VRO is er een toelichting geschreven over hoe om moet worden gegaan met gecombineerde aanvragen, en dit is een toelichting die alle gemeenten goed kunnen toepassen.
Met betrekking tot het overgangsrecht is er inmiddels een duidelijke en praktische uitspraak vanuit de Raad van State. De afdeling heeft bij haar uitspraak van 3 juli ook een handig stroomschema gepubliceerd die kan worden gebruikt door gemeenten bij het toepassen van het overgangsrecht.
Verder nog veel meer nieuws, antwoorden en informatie in de diverse implementatie nieuwsbrieven Omgevingswet van 27 juni en 11 juli en de mailing omgevingsloket van 1 juli waarin staat dat het oude OLO en de AIM per 1 juli toch echt niet meer beschikbaar zijn.
Organisatie en verenigingsnieuws
Binnen enkele weken wordt het onderzoek vanuit de VNG en VBWTN naar een andere financiering VTH-stelsel gepubliceerd. Momenteel is de werkgroep nog bezig met de laatste commentaarronde, en mocht u niet kunnen wachten en ook nog commentaar willen leveren op het concept? stuur mij dan even een mail, en dan stuur ik u dit concept al toe. De Rijksoverheid is daarnaast ook bezig met het monitoren van de tarieven van een omgevingsvergunning om te (ver)bouwen zich ontwikkelen na invoering van de Wkb. Als eerste is hiervoor door de RUG een nulmeting uitgevoerd over hoe de leges zich tussen 2021 en 2023 hebben ontwikkeld.
Verder uw aandacht voor bouwkwaliteit in de praktijk nummer 5 met als thema monumentenzorg en het verenigingsnieuws waarin verslag wordt gedaan van de overgang van ons vakblad van VMN naar Pont. en ook uw aandacht voor de nieuwsbrief gebouwd erfgoed.
En kijkt u ook wel eens in de agenda op BWT-info? Zo wordt er door onze keynote spreker van ons laatste managementsymposium Martin van Staveren een Summer Course risicoleiderschap gegeven op de Universiteit van Twente en is er bijvoorbeeld op 15 oktober het congres brandveiligheid en op 17 oktober een beton café.
En dan tot slot nog de vacaturepagina, waarbij de gemeente Eindhoven naast een senior bouwinspecteur ook twee trainees bouwtoezicht onder Bouwen aan BWT zoekt, die daarmee ook zullen deelnemen aan het traineeship van de vereniging. De gemeente Buren heeft een mooie functie open staan voor een projectleider realisatie en de gemeente Westerkwartier zoekt 2 vergunningverleners fysieke leefomgeving. Mocht dat te ver uit jouw buurt zijn, dan zoekt de gemeente Goeree-Overflakkee aan de andere kant van het land ook een senior casemanager Omgevingswet, de gemeente Hoeksche Waard een toezichthouder bouw en de Buch een juridisch adviseur Toezicht en Handhaving. Meer midden in het land is tot slot de gemeente De Bilt ook op zoek naar een toezichthouder bouw. Zit er iets voor jou bij, reageer dan snel op één van deze vacatures.
Ik wens u een fijne vakantie, of als u deze al achter de rug heeft een heerlijke zomer!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|