|
|
HEADLINES |
20-02-2023 |
|
Bouwkwaliteit in de praktijk
Bouwkwaliteit is toch wel de kern van ons vakgebied. En als je dan de verschrikkelijke beelden ziet van de duizenden gebouwen die in Turkije en Syrië zijn ingestort, met vele duizenden mensen daarbinnen als slachtoffer van deze instortingen, dan besef je ook hoe belangrijk die bouwkwaliteit is. Maar vooral besef je dan ook hoe belangrijk het naleven van de regelgeving is om die bouwkwaliteit te halen. Bouwkwaliteit in de praktijk is niet voor niets de titel van ons vakblad. En om nu na al deze slachtoffers, die zeker niet allemaal te voorkomen waren, te gaan jagen op de aannemers en architecten die de regels hebben ontdoken helpt deze slachtoffers, en hun nabestaanden niet. Het wonder van Erzin is geen wonder maar verklaarbaar zegt burgemeester Ökkes Elmasoglu van deze stad. Ik sta namelijk geen illegale bouw toe, en handhaaf streng op het niet naleven van de bouwregelgeving. Geologen zeggen dat Erzin gelukkig gespaard is gebleven van de grootste schokken, maar hoe groot of klein dan ook zal de houding van deze burgemeester hebben bijgedragen aan de bouwveiligheid, en het voorkomen van slachtoffers in zijn stad.
Omgvevingswet / Wkb
In vier netwerksessies over de invloed van de Wkb op VTH heeft de VNG in samenwerking met diverse inleiders geprobeerd een mooi beeld te geven van wat de implementatie van de Wkb op ons vakgebied doet. Van processen en de verzoeken in het DSO, de happy en unhappy flow tot de invloed van de Wkb op het handhavingsbeleid.
De VNG heeft een nieuwe handreiking APV en Omgevingsplan uitgebracht. Gemeenten kunnen de handreiking gebruiken voor inhoudelijke aanpassing van de APV waarbij ook een aantal voorbeeldbepalingen zijn opgenomen ter inspiratie. Omdat er nog steeds vragen binnenkomen bij de VNG en de VBWTN of de invoering van de Wkb nog steeds gelijk blijft lopen met de Omgevingswet heeft de VNG hier een toelichting op gegeven. Het antwoord op de vraag is en blijft overigens ‘ja’.
Verder heeft minister Hugo de Jonge nog een mooie brief met antwoorden op Kamervragen gestuurd over de stand van zaken en voortgang implementatie Omgevingswet.
Uiteraard ook weer even een link naar de meest interessante nieuwsbrieven over de Omgevingswet vanuit het Rijk. Namelijk de nieuwsbrief implementatie 7 februari, de nieuwsbrief implementatie 14 februari en het IPLO nieuws van februari 2023.
Bouwtechniek
In de vorige nieuwsbrief schreef ik over een aantal kritische vragen van Tweede Kamerlid Geurts. De antwoorden op deze vragen kwamen al snel middels een brief van minister de Jonge op 1 februari, waarbij de minister duidelijk maakt dat de huidige NEN 2057 nog steeds geldt, en de nieuwe Europese NEN-EN 17037 pas in werking treedt gelijk met de Omgevingswet. Naast een nieuwe norm voor daglichttoetreding wordt ook de norm voor rookmelders in woonfuncties (NEN 2555) herzien. De herziene norm kent nu ook een verbreding van de eisen naar de bestaande bouw, en een vereenvoudiging en verduidelijking van de projectie-eisen.
Over de NTA voor de APK van grote publieksgebouwen is er een nieuwe commentaarronde. Deze NTA zal worden aangewezen in de Omgevingsregeling onder de Omgevingswet, maar voor dat deze wordt vastgesteld kan er nog tot 20 maart commentaar worden gegeven op deze Nederlands Technische Afspraak.
In Bouwwereld een mooi artikel over de brandveiligheid van Biobased isoleren. En dat blijkt in veel gevallen brandveilig te zijn. Een onderwerp waarover al een tijdje geen nieuws in onze nieuwsbrief heeft gestaan is de sociale veiligheid in en rondom een gebouw. We kennen natuurlijk Het Politie Keurmerk Veilig Wonen maar daarnaast bestaat ook de VER (Veiligheidseffect rapportage) deze is vooral bedoeld om bij nieuwe bouwplannen de risico’s op gebruiks- en beheerproblemen (overlast, criminaliteit, veiligheidsbeleving) in kaart te brengen. Monumenten krijgen volop de aandacht in de nieuwsbrief ‘Gebouwd erfgoed’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, met daarin veel aandacht voor het verduurzamen van monumenten.
Een mooie les over de relatie en koppeling tussen BIM en de prestatie-eisen uit de bouwregelgeving is te zien in deze ‘Online Friday’ die via het YouTube kanaal van het Bimloket is terug te zien. Ik zie zelf een heel grote toekomst in het prestatie-eisenmodel waardoor ook toetsing en toezicht in de toekomst veel efficiënter kan worden.
Stikstof en CO2
Een apart blokje stikstof en CO dit keer waarbij deze twee nog wel eens onbedoeld door elkaar worden gehaald. Maar er is een groot verschil tussen Stikstof (N) en CO2. Stikstof is een scheikundig element en dat is niet meer splitsbaar. CO2 is een verbinding van koolstof (de letter C) met 2 elementen zuurstof (de letter O). De normale verschijningsvorm van stikstof in de vorm van luchtvervuiling is N2 (moleculaire stikstof) en gaat dan met name over ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NO2). De stikstofneerslag is de som van die twee.
Met betrekking tot Stikstof heeft de VNG vooruitlopend op het Stikstofdebat in de Tweede Kamer van 21 februari een drietal belangrijke punten aangekaart. De slechte bereikbaarheid van het AERIUS-model, het gebrek aan kennis over deze complexe materie bij gemeenten en het belang van het beter organiseren van het delen van kennis zijn aandachtspunten die de VNG mee geeft voor het debat. Met betrekking tot CO2 is DGMR bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om in nieuwbouw een betere energieprestatie te realiseren waardoor een extra CO2-reductie in de nieuwbouw kan worden gerealiseerd.
Organisatie
Voor in het voorjaar zijn er weer twee mooie evenementen vanuit de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht in de maak. De eerste van die twee is het grote Toezichthouders en Handhaverscongres dat dit jaar zal worden gehouden op 10 mei in de Lochal in Tilburg. Deze boeiende en vooral zeer nuttige dag voor onze toezichthouders en handhavers belooft krijgt weer een heel mooi programma waarmee we nu druk bezig zijn. Het tweede evenement is het managementsymposium dat dit jaar gelijktijdig en samen zal worden gehouden met het Provero congres in de Reehorst in Ede op 1 juni a.s. Reserveer deze data alvast in uw agenda. Inschrijven voor deze twee bijeenkomsten kan over een paar weken.
En tot slot in deze nieuwsbrief ook weer aandacht voor een aantal heel mooie vacatures binnen ons vakgebied. Kom jij werken in Den Haag, Utrecht, Tilburg, Papendrecht, De Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid of Molenlanden, kijk dan op de vacaturepagina!
En uiteraard nogmaals aandacht voor het start-webinar voor het werven van (jong) talent en de opzet van het collectief traineeship BWT/VTH. Na het webinar hebben we al diverse geïnteresseerde gemeenten gesproken, maar dat mogen er echt wel veel meer worden willen we dit traineeship tot een succes maken. Ben je als gemeente dan ook geïnteresseerd en wil je meer weten over dit collectief traineeship, mail wa@vereniging-bwt.nl of bel (tel 06-13154648) mij dan. Ik geef u graag meer informatie en neem uw gemeente graag op in de lijst met gemeenten die hier aan mee willen doen!
Ik wens u weer veel leesplezier!
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland |
|