Weer een stapje verder
Het meest belangrijke nieuws met betrekking tot ons vakgebied van de afgelopen twee weken was wel dat op 25 november door de Eerste Kamer de voorhang op het ontwerp besluit kwaliteitsborging voor het bouwen is afgerond. Hiermee werd groen licht gegeven om deze AMvB door te sturen naar de Raad van State. Dit nadat de Minister ook de laatste vragen van de Eerste Kamer had beantwoord. Nog steeds zijn er een aantal onderdelen die nog verder moeten worden uitgewerkt, en zijn er nog flinke hobbels die moeten worden gladgestreken, maar verder uitstel zou deze ook niet oplossen. De grootste zorg zit hem naast onderwerpen zoals de deellevering vooral in de kosten. De rekening die de Kwaliteitsborger straks aan zijn opdrachtgever stuurt, maar zeker ook de kosten die het bevoegd gezag straks maakt, en die niet kunnen worden gedekt door leges. Het toepassen van het werkmodel verordening leges 2022 Omgevingswet van de VNG, die voorstelt om één vast bedrag te rekenen voor een omgevingsplan- activiteit maakt het kostendekkend werken voor VTH vrijwel onmogelijk. Een aanpassing is hierop dan ook naar de mening van de Vereniging nodig. Een onderdeel dat ook een relatie heeft met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is de bouw- en sloopveiligheid. Onder de Omgevingswet worden ook hier diverse regels aangepast, en is het nog steeds niet helemaal duidelijk waar en met welke procedure deze bouw- en sloopveiligheid zal worden geborgd in de Omgevingswet. Momenteel is de Vereniging BWT Nederland samen met de VNG nog in overleg met BZK. Wel is het infoblad Veiligheid en gezondheid bij bouw- en sloopwerkzaamheden gepubliceerd waarin de wijzigingen over dit onderwerp ten opzichte van de huidige wetgeving worden toegelicht.
Het consumentendossier moet straks de gebruiksaanwijzing worden van het bouwwerk. Wat er in dit consumentendossier moet worden opgenomen is vastgelegd in de NPR 8092. Deze Nationale praktijkrichtlijn is bedoeld als handreiking voor aannemers om zelf een goed (digitaal) consumentendossier op te stellen. De NPR 8092 is nu gratis te downloaden vanaf de website van NEN.
In Aan de slag met de Omgevingswet van 24 november weer veel actualiteiten over de Omgevingswet en in een ander artikel van de Rijksoverheid een update over maatregelen om problemen met het aanleveren van aanvullingen in het DSO op te lossen. Ook lezen we in een artikel dat de afgelopen maanden ruim 100 medewerkers van overheden hebben geoefend met het testen van de gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe Omgevingsloket onder de Omgevingswet. Heeft u zelf al geoefend?
Veel nieuws over bouwtechnische regelgeving in deze nieuwsbrief. Zo lezen we bij NEN dat er diverse onderdelen van het stelsel EPG zijn geactualiseerd. Hierin lezen we ook dat vanaf 15 februari de nieuwe geattesteerde software op de markt te brengen. Tussen 15 februari en de beoogde inwerkingtreding van de nieuwe versie van de NTA:8800 kan dan al wel gebruik gemaakt worden van deze nieuwe software. Ook kunnen gemeenten dan al een vergunning verlenen die vooruitlopend op deze formele inwerkingtreding van de NTA:8800 is opgesteld, aangezien deze nieuwe software een stuk beter is dan de huidige. Tot 15 december aanstaande is de internetconsultatie Energiebesparingsplicht geopend die ziet op aanpassingen in zowel het BAL als het Bbl. In Brandveilig.com is een artikel geschreven over de nieuwe visie op rookwerendheid en de Minister heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de brandveiligheid van zonnepanelen. Daarnaast is er ook een Kamerbrief gestuurd door Minister Ollongren naar aanleiding van 2 moties die zijn ingediend na het 2-minutendebat bouwregelgeving van 23 november.
In de agenda staan alle aankomende trainingen opgenomen over de "Essentiële Controlepunten Brandveiligheid 2022" en daarnaast is er veel informatie gepubliceerd in de vorm van downloads, nieuwe checklists en een whitepaper over dit onderwerp. Op het gebied van constructieve veiligheid verwijs ik graag naar de website van het Kennisportaal Constructieve Veiligheid waar een aantal belangrijke updates zijn doorgevoerd.
Minister Ollongren heeft alle stadioneigenaren en Colleges van Burgemeester en Wethouders van Betaald Voetbalclubs een brief gestuurd naar aanleiding van de eerste conclusies naar aanleiding van de instorting van een tribunedeel in het Goffert Stadion in Nijmegen. De eigenaren zijn via de brief opgeroepen snel actie te ondernemen door de staantribunes van hun stadion te laten inspecteren en beoordelen door een deskundig constructeur. En wilt u de presentaties doornemen van de op 10 november gehouden COBc dag in het Forum in Groningen, dan kunt u die vinden op de congrespagina op de website van het COBc.
Speciale aandacht deze keer voor Bouwkwaliteit in de Praktijk nr. 8 2021 die met boeiende artikelen een prachtig verslag geeft van het op 7 oktober gehouden 18e jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland. Mocht u hem niet in gedrukte vorm ontvangen omdat u geen lid bent, wordt dan persoonlijk lid van de Vereniging BWT Nederland voor maar € 55,- per jaar, en dan mist u geen enkel nummer, en krijgt u gratis toegang tot de activiteiten van de vereniging.
Verder nog aandacht voor de nieuwsbrief InfoMil Actueel 348 en onze opleidingenpagina waar voor 2022 weer een heel mooi aanbod aan nieuwe of al bekende trainingen te vinden zijn van 11 opleiders, om ook volgend jaar uw kennis verder door te ontwikkelen.
En tot slot weer uw aandacht voor een aantal mooie vacatures. Dit keer in Lelystad, Den Haag en Gemert-Bakel.
Ik wens u weer veel leesplezier
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|