De laatste van dit jaar
Nog een paar weken en dan sluiten wij het jaar 2022 al weer af. En met het uitstel van de Omgevingswet naar vooralsnog 1 juli 2023 kunnen wij het jaar wellicht iets rustiger afsluiten dan dat wij begin dit jaar hadden verwacht. Maar deze invoeringsdatum van 1 juli staat ook alweer ter discussie. De VNG leden hebben in haar ledenvergadering een motie aangenomen met maar liefst 93,64% van de stemmen, waarin wordt gepleit voor een minimale tijd tussen het Koninklijk besluit en de invoering van de Omgevingswet van 6 maanden. Dit houdt in dat dan de invoeringsdatum op 1 juli niet meer mogelijk is, en wordt ingezet op 1 januari 2024.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Over de Wkb is het meest belangrijke nieuws van de afgelopen maand te lezen in de brief van minister Hugo de Jonge waarin hij nadere vragen van de Eerste Kamer beantwoord. Hij neemt in deze brief al een voorzet op een aanstaande discussie met de Eerste Kamer door de invoering van gevolgklasse 1 op te splitsen in eerst 6 maanden alleen nieuwbouw, om daarna ook over te gaan naar de verbouw. Dit vooral om de kwaliteitsborgers meer tijd te geven personeel aan te nemen. Daarnaast staat in deze brief dat gevolgklasse 2 en 3 niet eerder dan 5 jaar na invoering van de Omgevingswet naar de markt zal gaan.
Het Omgevingsloket kan nu ook worden gebruikt bij proefprojecten, omdat nu ook de vergunningcheck vergunningvrij en meldingsplicht, inclusief de formulieren bouwmelding en gereedmelding in het DSO zijn opgenomen. Om meer proefprojecten te gaan draaien wordt overigens momenteel hard gewerkt aan een stimuleringsregeling onder de nam STIPP om de komende periode nog heel veel proefprojecten te laten starten. Vandaag is hierover een persbericht verschenen, dus aan de slag!. In een artikel in Cementonline schrijft Jos Rooijakkers over kwaliteitsborging, met of zonder Wkb. De kern van zijn blog is dat wij door het steeds uitstellen van de Wkb vergeten dat het doel van deze wet het verbeteren van de bouwkwaliteit is, en dat er niets op tegen is dit ook zonder de aanstaande wet al te willen verbeteren.
Omgevingswet
Over de Omgevingswet is er de afgelopen weken niet zo heel veel nieuws naar buiten gekomen. Toch is er iedere week een nieuwsbrief implementatie met de laatste stand van zaken en diverse nieuwsberichten. De nieuwsbrieven implementatie van 15 november, 22 november, 29 november en 6 december kunt u hier lezen. Een verhitte discussie over de Omgevingswet is gevoerd met de leden van de Neprom. Een verslag van deze bijeenkomst laat zien dat er ook bij de projectontwikkelaars nog veel vragen zijn over hoe de Omgevingswet deze branche gaat helpen.
Het artikel 'DSO in de praktijk' geeft een mooi verslag van de workshop over het DSO tijdens het jaarcongres van de VBWTN met veel tips en uitleg voor VTH. Het artikel van de workshop van Henry de Roo over vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet leert u alle wijzigingen ten opzichte van het vergunningvrij bouwen onder de Wabo, en is dan ook een mooi leerdocument.
Bouwtechniek
In deze rubriek staan een aantal zeer uiteenlopende technische artikelen die wij de afgelopen weken op bwtinfo hebben geplaatst. Als eerste de Kamerbrief uitvoering diverse toezeggingen bouwregelgeving waarin is te lezen waar de komende wijzigingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving over zullen gaan. In de nieuwsbrief 'Bouwen met kwaliteit' van november 2022 wordt ingegaan op diverse projecten waar het ministerie van Binnenlandse Zaken op het gebied van bouwregelgeving mee bezig is.
Kun je circulariteit berekenen? is de vraag die Frank de Groot probeert te beantwoorden in zijn artikel over dit onderwerp. Een heel ander onderwerp is de nieuwe richtlijn ontwerp en uitvoering Gedrukte funderingspalen dat is ontwikkeld door KCAF. Toezeggingen met betrekking tot het Schone Lucht Akkoord moeten er voor gaan zorgen dat gemeenten zich meer gaan inzetten tegen stookoverlast. Een mooi initiatief natuurlijk maar het ontbreekt nog steeds aan duidelijke regelgeving om ook daadwerkelijk tegen overlast op te treden.
De Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de plaatsing van trapliften, die op basis van een uitzending van Meldpunt, waarin voorbeelden zijn getoond van trapliften die het gebruik van de trap onveilig maken. De minister heeft toegezegd te zullen onderzoeken bij gemeenten hoe hier in de praktijk mee wordt omgegaan. Het Kabinet neemt de regie op passende woonruimte voor ouderen. Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven dat een derde van de 900.000 nog te bouwen woningen geschikt moeten worden gebouwd voor ouderen.
Brandveiligheid
Als eerste van een heel aantal artikelen over brandveiligheid in deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwe versie van de Essententiële controlepunten Brandveiligheid editie 2023. Deze editie kent weer een aantal nieuwe onderwerpen en meer uitgebreide informatie. In een artikel op brandveilig.com wordt ingegaan op een ATGB-advies over het kwaliteitsniveau van brandveiligheidsvoorschriften voor toetsing van een verbouw, dit na bezwaar op een verleende vergunning van portiekwoningen. In een ander interessant artikel op brandveilig.com gaat Gert van den Berg van DGMR in op brandwerendheid van HSB gevelelementen.
In Bouwkwaliteit in de praktijk nr 9 2022 wordt ook in een aantal mooie artikelen ingegaan op brandveiligheid. Vooral het artikel 'Invloed duurzaam bouwen op brandveiligheid' en 'Maatschappelijke impact van brand' zijn zeker het lezen meer dan waard.
Een ander zeer interessant document is het rapport 'Verschillen Bouwbesluit 2012 en Besluit bouwwerken leefomgeving' dat door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is geschreven. Voor zowel de bouwplantoetser en toezichthouder en ook de brandpreventist een mooi document.
Tot slot over brandveiligheid de oproep van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland om containerwoningen goed te controleren op brandveiligheid. Dit na de verwoestende brand van een heel woningblok in Amsterdam.
Organisatie
Een prachtig verslag van het jaarcongres van de Vereniging BWT Nederland is te lezen in Bouwkwaliteit in de praktijk nummer 8 van dit jaar. Klaar voor het fluitsignaal is het uitgebreide artikel van het plenaire programma.
Op de vacaturepagina van BWT-info weer een heel aantal mooie vacatures zoals Dorpsbouwmeester bij de gemeente Barneveld, Toezichthouder Bouw- en Woningtoezicht bij de Omgevingsdienst Midden-Holland, Teamleider vergunningen bij de gemeente Utrecht, Juridisch adviseur Toezicht, Handhaving en Veiligheid bij de BUCH en tot slot Senior Wabo casemanager bij de gemeente Schiedam.
Rest mij tot slot, u in deze laatste nieuwsbrief van het jaar mede namens het bestuur en de medewerkers van de Vereniging BWT Nederland hele fijne en gezonde feestdagen toe te wensen, en waarbij ik hoop u ook volgend jaar weer als actief en betrokken vakgenoot te mogen ontmoeten op bijeenkomsten, die wij ook in 2023 weer voor u zullen organiseren. En vergeet ook niet om uw collega's die deze nieuwsbrief nog niet ontvangen er op te wijzen dat zij veel nieuws missen. Dus laat ook zij zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Dat kan via www.bwtinfo.nl
Wico Ankersmit
directeur Vereniging BWT Nederland
|