‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik

Webinar
Bloedspoed! Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk & de meerwaarde van de Fluxus-tool

16 november 2023 | 15:00 - 17:00 uur

 
Hogeschool Rotterdam
Wereldwijd is het optreden van een fluxus post partum verantwoordelijk voor 25% van de maternale sterfte. Daarnaast kan massaal bloedverlies post partum leiden tot diverse (ernstige) klachten. Het is daarom belangrijk om het bloedverlies zoveel mogelijk te beperken. Adequaat handelen van zorgverleners is daarbij van groot belang.
 
Op donderdag 16 november jl. organiseerde het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) i.s.m. Perined een webinar waarbij de aandacht uitging naar de nieuw ontwikkelde Fluxus Audittool. Met deze nieuwe innovatie krijgen geboortezorgprofessionals de mogelijkheid om uitkomsten van fluxus nader te analyseren met als doel gezamenlijk de zorg rondom fluxus post partum te verbeteren.

Bekijk de opname van het webinar >
Dit webinar is opgenomen voor iedereen die zich vooraf heeft aangemeld. De opname is te bekijken tot 12 maart 2024. 
1. U registreert het al… nuttig gebruik van eigen data
Dr. Ageeth Rosman (verloskundige, lector Audit en Registratie: in het bijzonder in de perinatale zorg, Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie) stond in haar presentatie stil bij de ontwikkeling van de fluxus tool, een webpagina binnen de Perined-website waar gegevens en uitkomsten van geselecteerde casus kunnen worden ingevoerd. In dit geval zwangerschappen gecompliceerd door fluxus. Gegevens over bijvoorbeeld risicofactoren voor fluxus, de duur van de bevalling en nageboortetijdperk, aanmeldingstijden voor OK, toedieningsregistratie van medicatie en bloedproducten etc.

Verder kwam aan bod wat de hernieuwde visie op kwaliteit van de NVOG is, hoe voor een aantal VSV’s die nieuwe visie in de praktijk is gebracht voor de zorg rondom fluxus en dat het werken met de tool betere zorg kan opleveren!

> Bekijk hier de presentatie
2.Werken met de fluxus tool: een ervaring uit de praktijk
  In de tweede bijdrage ging Maria Christiaanse-Joosten, verloskundige in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen, in op haar onderzoek naar de validiteit van de fluxus tool. Tevens heeft Maria verteld  waar de zorgprofessionals in het OZG tijdens het gebruik tegen aanliepen en waar zij positief over waren.
> Bekijk hier de presentatie
3. Meer interventies, meer bloed: feit of fictie?

Anna Seijmonsbergen (onderzoeker Verloskundige Wetenschap, Amsterdam UMC en AVAG, verloskundige, wetenschappelijk adviseur) gaf een interactieve inkijk in haar studie naar het toenemende gebruik van interventies en met behulp van enkele polls heeft zij de deelnemers meegenomen in de uitkomsten.

Omdat de oorzaak van het toenemende aantal fluxus post partum (HPP) en manuele placentaverwijdering (MPV) nog onbekend is, zijn in de studie trends beschreven in HPP-, MPV- en bevallingsinterventies en factoren die verband houden met veranderingen in het aantal HPP's en MPV's. De stijgende HPP-trends konden niet worden  geassocieerd met veranderingen in persoonskenmerken en stijgende interventiepercentages bij bevallingen. De stijging in MPV was tot op zekere hoogte in verband te brengen met stijgende interventiepercentages.

> Bekijk hier de presentatie
Interessante webpagina's/links

Uptake and Adherence to National Guidelines on Postpartum Haemorrhage in Italy: The MOVIE before–after Observational Study (Italië)

Evaluating the quality of care for postpartum hemorrhage with a new quantitative tool: a population-based study (Frankrijk)

Risk factors and recurrence of cause-specific postpartum hemorrhage: A population-based study (Noorwegen)

Trends in postpartum hemorrhage and manual removal of the placenta and the association with childbirth interventions: A Dutch nationwide cohort study - Seijmonsbergen‐Schermers - Birth - Wiley Online Library

Met vriendelijke groet, 

Liesbeth Scheepers, bestuurslid Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg
Angélica Venekamp, coördinator regionaal consortium Zuidwest Nederland

 



                                                      

                                    

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: s.dirks@bernhoven.nl
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.