Mantelzorgnieuws van 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online
  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - februari 2023 
Niet alleen ziek
 
Hoe is het wanneer ziekte/verslaving een rol speelt in je gezin? 
 
Kinderen opvoeden is niet altijd gemakkelijk. En opgroeien kan lastig zijn voor een kind. Zeker als er sprake is van zorg/verslaving in huis. In sommige situaties maken kinderen langere tijd stress mee of maken zij zich zorgen. Hiervan kunnen kinderen later veel last houden.  

Daarom is het belangrijk dat kinderen op tijd steun krijgen. 
Indebuurt033 organiseert trainingen om kinderen van verschillende leeftijden sterker te maken. Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden, kunnen beter voor zichzelf opkomen en beter omgaan met hun gevoelens. Ze delen ervaringen en merken dat ze niet de enige zijn. Via de website van Open Mind is een podcast te beluisteren met als onderwerp KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen)  

Denk je dat dit iets is voor jouw kind? Kom dan eens langs bij een van onze informatiewinkels. We bekijken graag samen met jou wat het beste past bij je kind. Of klik op meer informatie om te weten welke trainingen er zijn. Dit zijn trainingen voor het omgaan met een scheiding en trainingen voor sociale vaardigheden en weerbaarheid. Of beluister de podcast 'Niet alleen ziek' (zie artikel hieronder) 
Meer informatie trainingen »
Podcast 'Niet alleen ziek'
 
De helft van de Nederlanders is chronisch ziek. En een deel daarvan is óók vader of moeder. Hoe is het wanneer de ziekte een dominante rol speelt in je leven als ouder? Welke invloed heeft chronisch ziek zijn op het ouderschap en het gezinsleven? Dat onderzoekt journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in deze serie, gemaakt in opdracht van Stichting BMP. (Beeldmerk : Lybrich Wieringa) 



Klik hier voor de Podcast
Aanbod Indebuurt033
 
Aanbod preventieve trainingen
 
In het voorjaar van 2023 worden verschillende trainingen georganiseerd voor kinderen die te maken hebben met spanningen en stress in de thuissituatie. Om de gebeurtenissen thuis beter te begrijpen en er mee om te leren gaan zijn er verschillende groepen voor alle leeftijden van 2 t/m 16 jaar en is er het project ervaringsmaatjes. In de podcast ervaringsmaatjes wordt verteld wat een ervaringsmaatje voor een kind kan betekenen. Ouders worden betrokken via kennismakings- en eindgesprekken en ouderbijeenkomsten. Het is een laagdrempelig aanbod waar, naast steun, ook aandacht is voor kwaliteiten en wie jou steunen. En er wordt gezocht naar verbinding in de wijk en stad en zo nodig toeleiding naar hulp en zorg. Het preventie aanbod wordt uitgevoerd door Indebuurt033, in samenwerking met Stichting ABC, Jellinek preventie, SOVEE, Sociale gasten en Lariks. 
Aanbod trainingen
Hulp nodig bij belastingaangifte?
 
Van 6 maart t/m 29 april kun je terecht voor hulp bij belastingaangifte in de Informatiewinkels van Indebuurt033.
Vanaf 20 februari kun je al een afspraak maken.
Klik op 'meer informatie' voor extra uitleg.

Let op: denk aan je DigiD met SMS-code of DigiD App!

meer informatie
Op mijn Energie moet ik zuinig zijn.
 
Voor mensen met hersenletsel en hun naasten is de energiebalans belangrijk, wat kan/wil je op een dag, week, langdurig.

Op 6 maart van 19.30 tot 21.15 uur gaan we hiermee aan de slag.

Jaap Koole is ervaringsdeskundige bij Hersenletsel.nl en zal uit eigen ervaring vertellen hoe hij met zijn energie omgaat en doet een paar praktische oefeningen.

Na een korte pauze gaan de mensen met Hersenletsel en Naasten met elkaar verder praten en oefenen. Klik op 'meer informatie' voor de hele flyer. 
 
meer informatie
aanbod algemeen
 

Ondersteuning voor naasten van mensen met een verslavingsprobleem
 
Bij Jellinek bieden we niet alleen hulp aan mensen met verslavingsproblemen, ook voor naasten hebben we een uitgebreid aanbod!

We bieden dit voorjaar weer trainingen voor kinderen en volwassenen, online themabijeenkomsten, fysieke naastenavonden en een webinar. 

In de bijgevoegde informatie lees je hier meer over. 


Lees meer

DigiVitaler bibliotheek Eemland
 
Bibliotheek Eemland gaat in 2023 cursussen DigiVitaler aanbieden. Het gaat om cursussen/bijeenkomsten voor mensen die moeite hebben om zelf hun weg te vinden naar bv thuisarts.nl, apotheek.nl, hun eigen online patiëntdossier vinden en inzien, videobellen met een zorgverlener, etc.
 
In de cursus DigiVitaler draait het om de digitale zorg. Aan bod komen onder andere het Patiëntenportaal huisarts, thuisarts.nl, online een afspraak maken en het videoconsult. De cursus wordt gegeven in kleine groepjes en bestaat uit 3 bijeenkomsten van 2 uur. De eerstvolgende cursus start op 11 mei 2023 (met dus bijeenkomsten op 11 & 25 mei en 1 juni). Druk op 'meer informatie' om het gehele aanbod te zien. 
Lees meer
informatie
 
Partnerrelatie: veranderde intimiteit en seksualiteit door mantelzorg
 
 
Als mantelzorger veranderen de rollen in je relatie. Je bent niet alleen de partner, maar ook de hulpverlener.  Sommigen voelen zich bijna de vader of moeder van hun partner. Je partner is misschien ook niet meer zoals jij die kende. Het karakter en/of gedrag zijn veranderd. Bezorgdheid kan de overhand krijgen. Schaamte over het veranderende lichaam zit in de weg. En je kunt misschien niet goed meer met elkaar praten. Veranderingen in een relatie hebben voor mantelzorgers en hun naaste vaak ook gevolgen voor de intimiteit en seksualiteit die men met elkaar deelt. Hierover is nu een nieuwe webpagina live, speciaal voor mantelzorgers. Klik op 'lees meer' voor meer informatie. 
Lees meer
vervangende zorg
 
Logeerhuis Cederhorst 
 
Soms hebben mantelzorgers tijd nodig om even adem te halen en vrij te zijn van hun zorgtaak. Respijtzorg geeft hun die mogelijkheid. Door hier gebruik van te maken, houden ze de zorg voor hun naaste langer vol. We noemen respijtzorg ook wel vervangende mantelzorg.  

Respijtzorg is een volledige overname van de zorg aan een naaste voor een bepaalde tijd. Het doel is om de mantelzorger even rust te geven. Zo houden zij balans in hun eigen leven en raken niet overbelast. In Amersfoort is het logeerhuis gevestigd voor mensen met een vorm van dementie. Kijk voor meer informatie op de link.
Meer informatie
Verhalen van mantelzorgers
 
Humanserie over mantelzorgers die zich non-stop inzetten voor hun dierbaren
 
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem.

Voor de zesdelige documentaireserie Kanaal Sociaal strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer, met zijn zo diverse bevolking.

Zij volgen de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.

Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes spannen zich non-stop in voor hun naasten. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen.

Maak kennis met de hoofdpersonen van deze documentaireserie op Kanaal Sociaal.

Bekijk  documentaire
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin