Ledenbericht
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
KNMP
 
23 augustus 2023
 
 |   Lees online
Gerechtelijke uitspraak: generieke apixaban
per direct uit G-Standaard
Beste collega’s, 

De generieke apixaban producten worden per direct uit de G-Standaard verwijderd als gevolg van een gerechtelijke uitspraak. Dit betekent dat apotheken de generieke apixaban producten niet meer mogen afleveren. Het gaat om de apixaban van de firma's Sandoz, Centrafarm en Pharmachemie (Teva). Er is geen sprake van een recall op patiëntniveau.
Wat betekent dit voor de patiënt?
De gerechtelijke uitspraak heeft geen gevolgen voor de generieke apixaban producten die reeds aan patiënten zijn verstrekt. Er niks mis met de veiligheid hiervan. Patiënten kunnen deze middelen opmaken. Uit de gerechtelijke uitspraak volgt dat u alle patiënten bij een (herhaal)recept voor apixaban (generiek) dient om te zetten naar Eliquis. Bristol-Myers Squibb (leverancier van Eliquis) geeft aan voldoende voorraad te hebben.
Wat betekent dit voor de apotheek?
  • Generieke apixaban producten mogen niet meer worden afgeleverd. Controleer of uw AIS de taxebrief heeft verwerkt.
  • U wordt door uw groothandel geïnformeerd wat te doen met uw voorraad.
Achtergrond
Het Gerechtshof Den Haag heeft bij arrest van 15 augustus 2023 beslist dat de firma’s Sandoz, Centrafarm en Pharmachemie hun producten met de werkzame stof apixaban niet mogen verhandelen. Deze leveranciers hebben Z-Index verzocht om hun producten uit de G-Standaard te verwijderen. 

Bekijk de taxebrief van Z-Index


Met vriendelijke groet, 
 
KNMP-bestuur 
U ontvangt dit bericht, omdat u KNMP-lid bent of uw apotheek is aangesloten bij de KNMP