En: kom ook naar onze speciale netwerkbijeenkomst met thema 'ervaringskennis en -deskundigheid'
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
16 februari 2024
 
 
 
Woord van de voorzitter
We hebben je stem nodig!
In deze nieuwsbrief vind je onder meer een dringende oproep om te reageren op de internetconsultatie rondom de Beroepenstructuur. In de omschrijving van het deskundigheidsgebied van het nieuwe beroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist in het wetsvoorstel ontbreken juist die elementen die voor Jeugd van belang zijn: mentale gezondheid, levensloop, en de context van relaties, leefomgeving en maatschappij. Lees meer en gebruik de voorbeeldtekst om van je te laten horen!  

Psychologen, laat je van horen!

Ons netwerk van psychologen is enorm groot en de werkvelden waarin de leden van het NIP actief zijn, zeer divers. Als sectie Jeugd vinden we het belangrijk om psychologen die zich bezighouden met kinderen, jongeren en de gezinnen waarin zij opgroeien, elkaar bij ons weten te vinden. Oók is het nodig dat we als beroepsgroep bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en onze expertise inbrengen en uitwisselen met elkaar en wij dus ook júllie weten te vinden. Hiervoor organiseren we activiteiten, online en live, schudden we de LinkedIn communicatie op en zetten we in op ontmoeting en uitwisseling rondom interessante thema’s. 

In deze nieuwsbrief
Deze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar staat vol relevante ontwikkelingen, terugblikken en aankondiging van activiteiten die gepland staan. De eerstvolgende is onze eigen netwerkbijeenkomst voor leden van de sectie Jeugd op 15 maart (niet-leden zijn ook welkom!). We hebben daarvoor een mooi inhoudelijk programma gemaakt dat zeker indruk zal maken. Maak ook kennis met de bestuursleden en we zullen vertellen waar we als sectie ons op richten en hoe we als onderdeel van de vereniging ervoor staan. We zien uit naar de ontmoeting met elkaar en zorgen voor een lekkere lunch om mee af te sluiten!

Hartelijke groet,
Vera Naber
Voorzitter sectiebestuur Jeugd
 
Belangrijk voor jou: reageer nú op de internetconsultatie Beroepenstructuur
De openbare internetconsultatie van het ministerie van VWS over de wijziging van de Wet BIG in het kader van de nieuwe beroepenstructuur is gestart. Iedereen die dat wil, kan tot 26 februari 2024 reageren. Het NIP roept leden op dat ook te doen, aangezien het wetsvoorstel afwijkt van het voorstel van het NIP en de NVP. Zeker voor Jeugd is dit van belang; in de beschrijving van het deskundigheidsgebied van het nieuwe beroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist ontbreken de elementen mentale gezondheid, levensloop, en de context van relaties, leefomgeving en maatschappij. Juist deze onderdelen zijn van belang in verband met de samenvoeging van de beroepen K&J-psycholoog en gz-psycholoog in het nieuwe BIG-beroep!

Op de website vind je de reactie van het NIP en een voorbeeldtekst voor leden om zelf te reageren. Gebruik deze en laat vanuit jouw eigen Jeugd-visie van je horen!
Lees meer en laat van je horen!  
 
Volg ons op LinkedIn!
 
Hier vind je o.a. nieuws rondom richtlijnen, oproepen om mee te denken over vakinhoudelijke ontwikkelingen of bij te dragen aan een activiteit. We gebruiken LinkedIn ook om psychologen in het brede jeugddomein, van onderwijs tot wijkteams en jeugdhulp, te informeren over diverse landelijke ontwikkelingen. 
Volg de sectie Jeugd op LinkedIn  
Netwerkbijeenkomst inclusief ALV sectie Jeugd
Vrijdag 15 maart, Utrecht

De impact van ervaring
Tijdens deze ochtend staat het thema ervaringskennis en -deskundigheid centraal. Wat is de impact van ervaringen op jouw eigen rol als professional en ook als ouder? En, hoe worden ervaringsdeskundigheid en -kennis ingezet als onderdeel van een behandeling binnen de ggz.

Aan het woord komen Linda Gerits en Malanca Schut die ons meenemen naar ‘Waar het echt over gaat’ en onderzoeker Simona Karbouniaris, in 2023 gepromoveerd op de professionele inzet van ervaringsdeskundigheid en werkzaam als programmacoördinator bij het kenniscentrum sociale innovatie aan de Hogeschool Utrecht.
Meld je aan  
 
Ontwikkelingspsychologie in de schijnwerpers
“UNICEF Nederland deed onderzoek naar de Rijksuitgaven die ten goede komen aan kinderen.”

De eerste resultaten geven de volgende inzichten: 
  • Kindgerichte uitgaven schommelen rond een percentage van circa 12% van de overheidsuitgaven. Bijna 19% van de Nederlandse samenleving bestaat uit kinderen.
  • In de begroting voor 2024 per kind 16.000 euro wordt uitgegeven, per volwassene is dat 25.000 euro.
  • Hoewel de overheidsuitgaven per hoofd van de bevolking al jaren stijgen, lijken de uitgaven per kind niet evenredig mee te groeien. 
UNICEF signaleert dat de uitgaven gefragmenteerd zijn en een duidelijke visie ontbreekt op de rol en uitgaven van de overheid bij het opgroeien van kinderen. Zij pleit dan ook voor een sterke visie op jeugd met een samenhangende jeugdstrategie, doorvertaald in een samenhangend en inzichtelijk budget. Om kinderen kennis te laten nemen van de uitgaven die aan hen besteed worden is er ook een kindvriendelijk factsheet.
Lees meer over het onderzoek  
Informatieavond postmasteropleiding Schoolpsycholoog
Werk je als psycholoog (of orthopedagoog) in het onderwijs of op het snijvlak van zorg en onderwijs? Dan is het de moeite waard je eens te oriënteren op de mooie tweejarige postmasteropleiding Schoolpsycholoog. Deze is te volgen in Amsterdam (RINO Amsterdam) en in Nijmegen (RCSW/Radboud Universiteit). Wil je erachter komen of de opleiding iets voor je is, kijk dan op de websites of bezoek een (online) voorlichtingsavond. 

Voor de opleiding in Amsterdam wordt een voorlichtingsavond georganiseerd op 25 april van 18.00-20.00 uur. Ontmoet leden van het opleidingsteam en een alumnus en stel al je vragen. Deelname is kosteloos.
Meer info en aanmelden  
 
Hervormingsagenda Jeugd
Het NIP stuurde eind januari, samen met de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) cliëntenorganisaties en branches in het jeugddomein, een brief aan de Tweede Kamer. Hierin riepen zij op om vooral door te gaan met de uitwerking van de Hervormingsagenda Jeugd. De SBJ heeft zorgen over de mogelijke vertraging die ontstaan in afwachting van het regeerakkoord.

Momenteel werken leden van de aangesloten beroepsverenigingen in de werkgroepen van de Hervormingsagenda hard aan de eerste stappen van de implementatie van de agenda. Stilstand van deze werkzaamheden heeft grote gevolgen voor de sector en de professionals die daarin werkzaam zijn. Voorzitter van de sectie jeugd, Vera Naber, licht toe wat deze gevolgen zijn en waarom het NIP deze brief mede heeft ondertekend. 
Lees meer over de gevolgen  
 
Zet je expertise in voor vluchtelingenkinderen, meld je nu aan! 
Het NIP en de NVO werken al jaren samen met het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, gericht op de belangen van vluchtelingenkinderen in migratieprocedures. (Kinder- en Jeugd)psychologen en orthopedagogen (NIP/NVO-lid) voeren op vrijwillige basis diagnostische onderzoeken (Best Interest of the Child-assessments) uit bij kinderen in migratieprocedures. Ter voorbereiding worden orthopedagogen en psychologen getraind in de BIC-Methodiek

Op maandag 15 april 2024 vindt opnieuw een training voor een groep (kinder- en jeugd)psychologen en orthopedagogen plaats. De training is bedoeld voor NIP en NVO-leden die bereid zijn de genoemde onderzoeken te gaan uitvoeren. 

Pool gedragswetenschappers
Het volgen van de training is een voorwaarde om te worden opgenomen in de pool van vluchtelingenkinderen-onderzoekers. Voor de toelating tot de training is lidmaatschap van het NIP of de NVO een voorwaarde. Verder wordt gelet op niveau van vakbekwaamheid/beroepsregistratie (NIP/NVO/SKJ/BIG), affiniteit/ervaring met de doelgroep, en relevante werkervaring, kennis en vaardigheden op het gebied van diagnostisch onderzoek. 

Aanmelden
Heb je interesse in het volgen van de training en uitvoeren van diagnostisch onderzoek bij kinderen in migratieprocedures? Meld je dan aan vóór 19 februari 2024.
Stuur hiervoor een e-mail met je telefoonnummer, een korte motivatie (met daarin bovenstaande onderdelen verwerkt) en een CV naar Ingeborg van Impelen: i.vanimpelen@nvo.nl
Meld je aan  
 
Bijeenkomsten door de sectie Jeugd
15
mrt
Netwerkbijeenkomst sectie Jeugd & ALV – De waarde van ervaringsdeskundigheid en -kennis, Utrecht
Tijdens deze ochtend staat het thema ervaringskennis en -deskundigheid centraal. Wat is de impact van ervaringen op jouw eigen rol als professional en ook als ouder? En, hoe worden ervaringsdeskundigheid en -kennis ingezet als onderdeel van een behandeling binnen de ggz.
2
apr
Filmavond Zwanger en bevallen tijdens COVID - lessen voor de toekomst, Utrecht
COVID lijkt ver weg, maar nu pas blijkt hoeveel effect COVID en de maatregelen hebben gehad op kinderen die geboren werden in deze periode en hun (aanstaande) ouders. Hulpverleners die met hen werkten liepen ook tegen van alles aan. Wat kunnen we leren van deze ervaringen? Hoe kunnen we ouders nog beter helpen tijdens zwangerschap, geboorte en kraamtijd? Daarover maakten Saskia Zeldenrust en Petra Spuijbroek de film ‘Neven opbrengst’. Tijdens deze avond tonen we de film en gaan we met elkaar in gesprek.

16
mei
Dialoogsessie DSM-classificaties bij kinderen, Utrecht
Samen met een aantal gasten – waaronder Bert Wienen, Noëlle Pameijer, Neeltje van Doremalen en Benito Walker – gaan we met elkaar het gesprek aan over wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van DSM-classificaties in het contact met kinderen, ouders en scholen.
Richtlijnen en handreikingen
Update handreiking voor de gekwalificeerde gedragswetenschapper bij instemmingsverklaring gesloten jeugdhulp
In samenwerking met de NVO heeft het NIP afgelopen jaar de handreiking voor instemmingsverklaring met daarbij horende modelformulieren herzien. Deze handreiking biedt een aantal handvatten en aandachtspunten voor de gekwalificeerde gedragswetenschapper. De herziene handreiking biedt meer kaders om de proportionaliteit en subsidiariteit van het verzoek tot gesloten plaatsing te toetsen.
Lees meer en download de handreiking  
Richtlijn Trauma uitgebreid met interventies 
De richtlijn Signaleren van traumagerelateerde problemen voor jeugdhulp en jeugdbescherming is uitgebreid met een nieuwe module. Deze module gaat over interventies die zich richten op de behandeling van traumagerelateerde klachten bij kinderen en jongeren. 
Omdat de richtlijn nu ook ingaat op behandeling, is de naam van de richtlijn aangepast: richtlijn Traumagerelateerde problemen. Naast de richtlijn zelf, zijn ook de werkkaarten en de onderbouwing aangevuld.

Bijdrage NIP
Het NIP is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Module Traumainterventies. Het NIP is in de werkgroep vertegenwoordigd door:
  • Mw. Anneke Vinke, gz-psycholoog/registerpsycholoog en supervisor Kind & Jeugd NIP, Orthopedagoog Generalist NVO
Het NIP is in de klankbordgroep vertegenwoordigd door:
  • Mw. Tamarinde Brouwers, gz-psycholoog, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
Ook in de commentaarfase zijn we betrokken geweest. Op 27 november heeft het Algemeen Bestuur van het NIP deze richtlijn geautoriseerd. Wij willen de betrokken secties en leden via deze weg nogmaals heel hartelijk danken voor de inbreng en bijdrage aan deze kwaliteitsstandaard!

Lees meer  
Ook interessant voor jou

Webinar Interventies bij traumagerelateerde problemen
Wil je aan de slag met de nieuwe module Interventies van de richtlijn Traumagerelateerde problemen? Op dinsdag 26 maart organiseert het NJi een webinar over deze module. Aanmelden is nu mogelijk. 

Evaluatie richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
De richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing is in januari 2023 gepubliceerd. In de zomer van 2023 is deze richtlijn geëvalueerd. Naar aanleiding van de evaluatie zijn enkele aanvullingen doorgevoerd in de richtlijn. 

Vragenlijst: Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals?
Maak jij als jeugdprofessional gebruik van de online community van Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals? Vul dan nu de korte vragenlijst in. 

Externe congressen

EFCAP-NL studiedag: ‘Inspirerende Inzichten voor de forensische jeugdzorg: een update van de meest recente (wetenschappelijke) ontwikkelingen, maandag 26 februari

De reis van de prematuur, 11 april, Zeist
De beste ontwikkelingskansen voor ieder te vroeg geboren kind

Jaarcongres Trauma bij Kinderen, 19 april, Veenendaal

Interessante bijeenkomsten van het NIP
27
feb
NIP webinar – Je bent jong en je chillt wat: co-creatie in de (forensische) jeugdzorg
Dit webinar over stress en veerkracht bij jongeren en professionals is een verslag van een zoektocht naar een verhaal van variatie en nuance. Maar ook naar lessen die we kunnen leren om als professionals mét jongeren samen aan een veerkrachtiger samenleving te bouwen.
14
mrt
Webinar – Doorwerkingen van het slavernijverleden op de Hulpverlening aan Kind en Gezin 
Psychologen, psychiaters en orthopedagogen verenigen zich om tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij gezamenlijk aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan, zowel in Nederland als in Suriname, als op de Caribische eilanden.
7
jun

NIP Jaarcongres
Het NIP Jaarcongres is de perfécte gelegenheid om collega-psychologen te ontmoeten en je te laten inspireren door wetenschappers en andere pioniers in de psychologie.

Extra interessant voor Jeugd-leden:

  • In haar keynote komt Anne-Laura van Harmelen die vertellen over over de invloed van ingrijpende jeugdervaringen, zoals pesten, kindermishandeling en jeugdtrauma.
  • Aafke Baars-Seebregts en Marleen de Vries houden een middagsessie over de inzet van ACT bij stress en prestatiedruk in het hoger onderwijs.
Jeugd psychologie in de media
  • Yael Meijer (bestuurslid sectie Jeugd en voorzitter werkgroep Het Jonge Kind) vertelt in een video-interviewreeks van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling over haar eigen ervaring: "Begin met het onderkennen van je eigen kwetsbaarheid."
  • Waarom krijgen jongeren geen les in mentale gezondheid? Ontwikkelingspsycholoog Lian Wijnholt vraagt zich dit af in een opiniestuk in de Volkskrant
  • Interessante podcast over de stem van professionals in de jeugdzorg van Carien de Graaf, projectleider bij KOOS (jeugdhulpaanbieder in Utrecht) en voormalig ambassadeur jeugd. Carien vertelt over de bedoeling van deze leergang, en over haar ervaringen met meepraten in de politiek en het maatschappelijk debat. Dit brengt soms dilemma’s met zich mee.
 
 
Vacatures - word actief voor het NIP! 
Bekijk alle vacatures  
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van november 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings