En: nieuw themadossier ggz
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
9 februari 2024
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Passende zorg en themamiddagen
 
Het nieuwe jaar is inmiddels ruim een maand onderweg. We vergissen ons niet meer als we een jaartal schrijven boven een verslag of brief, we zijn blue monday voorbij en met de huidige temperaturen spreken sommigen alweer over zin in de lente. 

Het is pas twee maanden geleden dat Zorg Instituut Nederland het signalement 'Passende Zorg' overhandigde aan demissionair minister Conny Helder. In dat signalement staan de knelpunten van de huidige zorgsituatie beschreven voor mensen met psychische problemen. We hoeven jullie vast niet meer uit te leggen welke thema's daarin aan bod komen. Voor wie het toch graag nog eens leest; dit gaat o.a. over wachtlijsten en schaarste aan collega's. Het signalement geeft richting aan wat passende zorg is in de GGZ vraagt en waar oplossingsrichtingen in en buiten de zorg gezocht kunnen gaan worden.

Ook binnen onze sectie houden we ons hier gericht mee bezig in ons drieluik. Onze eerste twee themamiddagen mogen we gerust een succes noemen. Wij zagen actieve, enthousiaste en constructief kritische leden die met ons op zoek zijn naar die oplossingsrichtingen. Hoe houden we de psychische zorg beheersbaar en toegankelijk?

Zie ik je op onze derde themamiddag waarbij we stilstaan bij ‘innovatie in de zorg’ op 15 maart? Of bij onze ALV op 28 maart waarin Annelies Spek ons meeneemt in autisme spectrum stoornissen bij vrouwen? Staat het al genoteerd in je agenda? 

Op naar de lente collega's! We zien en horen graag van jullie. 

Namens de gehele sectie GGZ,

Senne de Wit 
Klinisch Psycholoog
Secretaris sectie GGZ
Ben of ken jij een expert 'Bipolaire stoornissen' of 'Dwang en drang'?
Heb jij er al eens aan gedacht om je expertise in te zetten voor de ontwikkeling van richtlijnen? Onze leden ervaren het meewerken aan de ontwikkeling van een richtlijn of zorgstandaard als een leuk, leerzaam en inspirerend traject. Je kunt op deze wijze jouw expertise inzetten voor verbetering van de kwaliteit in de brede geestelijke gezondheidszorg en binnen de beroepsuitoefening van professionals. Je werkt samen in een multidisciplinair team met vakgenoten, waardoor je je kennis en netwerk verbreedt.

Wij zijn als NIP op verschillende wijzen betrokken bij de ontwikkeling van zorgstandaarden en richtlijnen. We vaardigen onze leden af voor de werk- en klankbordgroepen, leveren commentaar en dragen zorg voor een zorgvuldig verloop van de autorisatiefase. Bekijk ook onze uitgebreidere informatie op de website.

Op dit moment zijn wij op zoek naar leden voor de volgende werkgroepen:
•    Herziening van de zorgstandaard Bipolaire stoornissen (Akwa GGZ) – Reageer voor 04-03-2024
•    Richtlijn Dwang en drang in de GGZ (FMS/NVvP) - Reageer voor 15-02-2024

Heb je kennis en ervaring op één van deze gebieden en ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan deze werkgroepen? Stuur dan een mail met een korte motivatie naar richtlijnen@psynip.nl!
Ik heb interesse!  
 
Webinar Drieluik Passende Zorg terugkijken
 
Passende zorg is ook het stoppen met niet passende zorg

Professor Tijn Kool nam ons in een uitgebreid webinar mee over passende zorg in het perspectief van de wetenschap. Hij vertelde over goede voorbeelden in andere sectoren, zoals de huisartsenzorg en de medisch specialistische zorg. Daarna gingen deelnemers met elkaar in gesprek om van gedachten te wisselen over niet passende zorg in de ggz en wat ervoor nodig is om dat te verder te verspreiden.

Kortom een leerzame middag waarbij we als psychologen weer met ons neus werden gedrukt op het feit dat we in de ggz op dit vlak wat achterlopen en we ook lef moeten hebben iets niet te doen.

Wil jij ook meer weten over passende zorg of wil je meedenken? Het plenaire deel van het webinar is terug te kijken. Kijk ook eens op onze IZA-pagina en schrijf je in voor het derde deel van het drieluik over passende zorg op 15 maart.
Webinar terugkijken  
Nieuw: werkkaart voor ondersteunen mantelzorgers
Om naasten in de rol van mantelzorger beter te ondersteunen hebben MantelzorgNL, MIND, MIND Ypsilon, MIND Naasten Centraal, Movisie en Akwa GGZ een werkkaart gemaakt voor professionals uit het sociaal domein en de ggz. De werkkaart is onderdeel van de hulpmiddelen van de zorgstandaard Naasten.
Bekijk de werkkaart  
 
Evalueren in de behandeling
Hoe geef jij het evalueren tijdens een behandeling vorm? Akwa GGZ ontwikkelde een online evaluatieondersteuning met evaluatieplan, tips voor het evaluatiegesprek en advies voor passende vragenlijsten. Benieuwd hoe je het evalueren op een handige manier kan vormgeven? Bekijk dan de ondersteuningspagina van Awka GGZ of kijk het webinar over evalueren in de behandeling terug.
Evaluatieondersteuning bekijken  
 
Nieuw themadossier ggz
Ben jij werkzaam in de ggz? Bekijk dan eens ons nieuwe themadossier ggz! Je vindt hier praktische handvatten en achtergrondinformatie die jou helpen je weg te vinden in dit stelsel en de bijbehorende regelgeving. 

In het dossier staat onder andere informatie en updates over het Integraal Zorgakkoord, het Zorgprestatiemodel en het Landelijk Kwaliteitsstatuut. Ook kom je er meer te weten over werken als vrijgevestigde, vergoeding & verwijzing en veel meer. Bekijk er ook het laatste nieuws op het gebied van ggz. Heb je opmerkingen of vragen over dit themadossier? Neem dan contact met ons op. 
Bekijk het nieuwe themadossier ggz  
Even voorstellen: Werkgroep Seksualiteit & Genderdiversiteit
Wist je al dat er binnen de sectie GGZ een werkgroep Seksualiteit & Genderdiversiteit bestaat? Vanuit de sectie GGZ vinden we het enorm belangrijk aandacht te hebben voor dit thema. Afgelopen tijd is de werkgroep compleet vernieuwd, dus het is tijd om daar even bij stil te staan!

We zijn verheugd jullie te mogen voorstellen aan de bevlogen collega’s van de werkgroep: Joost Derwig, Harry Horsman, Thomas Steensma, Maryse Roos-Schreurs, Rinske Schepers en Sira ter Steege

Doelstelling werkgroep
Met elkaar werken ze de komende tijd aan het centrale doel: optimaliseren van de aandacht voor seksualiteit en gender in de psychologische zorg door mee te werken aan richtlijnen en relevante informatie onder de aandacht te brengen bij collega’s.

De werkgroep start met het thema genderdiversiteit, een thema waarbinnen veel in ontwikkeling is binnen de zorg alsook in de maatschappij. Later wordt de focus verbreed naar seksualiteit in de GGZ waarvoor versterking wordt gezocht door collega seksuologen werkzaam binnen de GGZ. Interesse? Neem contact op!

Verspreiden van informatie
Voor komend jaar richt de werkgroep zich op het bundelen van relevante informatiebronnen. Je zult komend jaar daarom regelmatig nieuwsberichtjes in onze nieuwsbrief en op LinkedIn tegenkomen rondom dit thema. De werkgroep bundelt relevante richtlijnen en laat de juiste collega’s meewerken aan nieuwe richtlijnen. Richting de andere verenigingsorganen binnen het NIP, maar ook richting beleidsmakers of werkgroepen dragen ze goede vertegenwoordigers aan op de juiste plek. 

Aanstormend talent
Daarnaast is er aandacht voor de aanstormende talenten. De werkgroep wil zicht krijgen op het huidige aanbod in opleidingen en zorgen dat studenten in master- en bachelorfase, maar ook de collega’s die al afgestudeerd zijn of een postmasteropleiding doen, van voldoende kennis worden voorzien zodat zij zich in de toekomst meer bekwaam voelen het thema van genderidentiteit en seksualiteit bespreekbaar te maken in hun spreekkamer en daarmee een stapje richting onze maan te zetten.

Moonpoint
Integrale zorg met aandacht voor psychische en somatische aspecten van seksualiteit en genderdiversiteit is standaard onderdeel van het pakket van de NIP psychologen.

Interesse in de werkgroep of vragen?
Neem contact met ze op!
Contact opnemen met werkgroep  
 
Werk als onderdeel van de behandeling
Oproep vanuit werkgroep Arbeid & Gezondheid

Wil jij meedenken over hoe het thema werk als onderdeel van de behandeling verder in de behandelkamer kan komen? Lees dan snel verder!

Sinds 2021 zetten diverse partijen zich binnen het convenant Sterk door werk in om mensen met een psychische aandoening te ondersteunen op weg naar werk en bij het behoud van werk. Niet als iets naast de behandeling, maar als onderdeel daarvan. Werk kan de symptomen van een psychische aandoening verminderen en daarmee ook de zorgbehoefte. Eén van de bevindingen van de kennissynthese Sociale determinanten van mentale gezondheid (2022) van het Trimbos-instituut is dat er sterk bewijs bestaat voor de invloed van werk en inkomen op mentale gezondheid. 

Dit is uiteraard primair een GGZ-vraagstuk, maar de werkgroep Arbeid & Gezondheid van de sectie A&O vindt het een belangrijk thema. Daarom zoekt ze binnen het NIP naar gz-psychologen, klinisch (neuro)psychologen en psychotherapeuten, die willen meedenken hoe we dit onderwerp verder in de behandelkamer en op de werkvloer kunnen krijgen.

Heb je belangstelling om van gedachten te wisselen met andere NIP-leden? Stuur een mailtje aan Machteld Zwikker, beleidsadviseur bij het NIP, op machteld.zwikker@psynip.nl. Ook als je vragen of aarzelingen hebt: neem vooral contact op!
Contact opnemen  
EPA-cafe: werken met CGTp in je team
Dr. Tonnie Staring geeft je tijdens deze bijeenkomst op 7 maart handvatten CGTp verder te brengen in je team. Daarnaast krijg je de gelegenheid ervaring uit te wisselen met collega-psychologen die werkzaam zijn binnen de EPA-zorg.
Meer info & aanmelden  
 
Webinar: Autisme bij vrouwen
Waar moet je op letten bij het diagnostiseren van autisme, en dan specifiek bij vrouwen? Dr. Annelies Spek geeft je handvatten tijdens dit webinar wat voorafgaand aan onze jaarlijkse ALV plaatsvindt.
Meld je aan!  
 
Nieuw bestuurslid: Simone Menninga
 
“De zorg ontwikkelt zich voortdurend, wat maakt dat goede informatievoorziening alsook het behartigen van de belangen van psychologen van belang blijven. Hier in meedenken zie ik als een voorrecht en doe ik met veel plezier."

We zijn erg verheugd dat Simone Menninga begin dit jaar is toegetreden tot het bestuur van onze sectie GGZ. Simone is opgeleid tot klinisch psycholoog-psychotherapeut en heeft bij verscheidene instellingen in de sGGZ en verslaving gewerkt.

Ze heeft zowel ervaring in de poliklinische als in de outreachende zorg en klinieken, in binnen- en buitenland. De afgelopen 10 jaar heeft ze zich gespecialiseerd in persoonlijkheids- en traumaproblematiek en is zij supervisor Schematherapie en supervisor (i.o.) EMDR. Ze heeft zich daarnaast altijd ingezet voor beleid en vernieuwing in de sGGZ, om de zorg voor cliënten te verbeteren. Vanuit die interesse en passie zet ze zich nu ook in als bestuurslid voor de sectie GGZ. Welkom Simone!
Wil jij helpen om te begrijpen hoe de gezondheidszorg nog beter kan inzetten op leefstijl?
Dat kan door een korte vragenlijst van ong. 5 minuten in te vullen. Met deze vragenlijst  onderzoeken Onderzoeksinstituut IVO en Nivel in hoeverre zorgverleners riskant alcoholgebruik signaleren en hoe ze daar vervolgens mee omgaan. Ook meten ze de bekendheid van ondersteunende tools van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA). Als je meedoet help je het SVA de komende jaren hun werkwijze te verbeteren!

Verspreiden van deze link stellen we op prijs, maar alleen rechtstreeks per e-mail naar (studenten)psychologen, psychiaters en verpleegkundig specialisten in de ggz. 
Vul de vragenlijst in  
 
Schrijf je nu in voor het NIP Jaarcongres 2024!
Het jaarcongres is de perfecte gelegenheid om je te laten inspireren door collega’s en andere pioniers in de wetenschap. Schrijf je in voor inhoudelijke sessies, zoals: 'Rouwen is de keerzijde van liefde' door Prof. dr. em. Manu Keirse, of 'Genderdiversiteit: handvatten voor in de psychologische praktijk' door drs. Maryse Roos-Schreurs en drs. Rinske Schepers, maar ook 'Hoe word je minder moe na COVID-19?' door drs. Tanja Kuut, en andere interessante sessies!

Zien wij jou ook op 7 juni? Schrijf je uiterlijk zondag 10 maart in en ontvang met het early bird ticket ruim 50 euro korting op je ticketprijs. Bekijk het volledige programma op de website en schrijf je direct in! 
Bekijk het programma en schrijf je in!  
Agenda
29
FEB
Webinarserie: Verslaving in combinatie met psychische problematiek
Hoe kunnen professionals hun patiënt de best passende zorg geven? Om kennis over dit onderwerp te vergroten en de samenwerking te versterken organiseren we drie gratis lunchwebinars.
07
MRT
EPA café: Werken met CGTp in je team
Dr. Tonnie Staring geeft je tijdens deze online bijeenkomst handvatten CGTp verder te brengen in je team, maar je krijgt ook de gelegenheid ervaring uit te wisselen met collega-psychologen die werkzaam zijn binnen de EPA-zorg.
15
MRT
Drieluik Passende Zorg: themamiddag 3
Tijdens de derde (online) middag van ons drieluik staan we stil bij innovatie binnen de zorg. De eerste twee middagen gemist? Geen probleem. Je kan je ook los aanmelden voor het vervolg!
21
MRT
NIP/LBP psychodiagnostiek congres
Een dag vol interactie en verdieping in de boeiende wereld van psychodiagnostiek, met workshops en interessante sprekers. Meld je op tijd aan!
28
MRT
Webinar: Autisme bij vrouwen + ALV sectie GGZ
Waar moet je op letten bij het diagnostiseren van autisme, en dan specifiek bij vrouwen? Dr. Annelies Spek geeft je handvatten tijdens dit webinar dat voorafgaand aan onze jaarlijkse ALV plaatsvindt.
07
jun
NIP Jaarcongres
Vrijdag 7 juni vindt het NIP Jaarcongres plaats en je kunt je vanaf nu aanmelden! Er zijn inhoudelijke sessies over allerlei onderwerpen, waaronder rouwverwerking, diversiteit, digitalisering & AI, psychische kwetsbaarheid op het werk, vermoeidheid bij long-COVID genderincongruentie en meer.
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de nieuwsbrief van december 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings