Meld je aan voor de ALV en andere interessante bijeenkomsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
maart 2022
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
Een verse nieuwsbrief Jeugd in de mailbox! Genoeg te vertellen, genoeg te delen. Via deze weg laten we graag zien waar we als sectie Jeugd bij betrokken zijn. In deze nieuwsbrief lees je over:

  • ALV Jeugd van 18 maart
  • Ontwikkelingen in het jeugdveld
  • 1001 kritieke dagen
  • Relevante richtlijnen voor de sectie Jeugd
  • De werkgroep WAG aan het woord
  • Agenda met interessante bijeenkomsten voor onze leden

Veel leesplezier! 
 
ALV Jeugd op 18 maart (online)
 
Op vrijdag 18 maart staat de algemene ledenvergadering van onze sectie gepland. Aansluitend wordt door Arne Popma een inhoudelijke lezing verzorgd. Arne vertelt over zijn onderzoek naar de mentale gezondheid onder jongeren in de periode van de corona-crisis en legt daarin verbinding met andere lopende (internationale) onderzoeken. Wat weten we over de effecten van de maatregelen op jongeren? In aansluiting gaan we in gesprek over wat we dóen met deze kennis en hoe gaan we hier in gezamenlijkheid – met ook andere beroepsgroepen, -verenigingen en kennisinstituten – mee om.
Klik HIER om je aan te melden voor de ALV.
Meld je aan voor de ALV op 18 maart  
Ontwikkelingen in het jeugdveld
 
De afgelopen jaren is er onder de vlag van het Zorg voor de Jeugd programma hard gewerkt om op allerlei onderwerpen verbeteringen door te voeren. Thema’s als terugdringen van gesloten plaatsingen, betere verbinding onderwijs en zorg en investeren in vakmanschap stonden centraal. Het NIP heeft samen met tien andere beroepsverenigingen hier een wezenlijke bijdrage aan geleverd. Niet in de laatste plaats is de samenwerking tussen deze beroepsverenigingen een mooie en belangrijke opbrengst en ook het samenwerken in de vijfhoek van branches, cliëntenorganisaties, beroepsverenigingen, gemeenten en het Rijk wezenlijk anders en beter dan in de jaren ervoor. Lees meer over het programma in het slotmagazine.

Gedurende de afgelopen jaren is helaas ook het financieringstekort bij gemeenten en de roep om drastische vermindering van administratieve lasten aan de orde van de dag geweest.
Lees meer over de tekorten bij gemeenten  
1001 Kritieke dagen
 
De periode van conceptie tot en met het tweede levensjaar van een kind duurt ongeveer 1001 dagen. Onderzoek laat zien dat deze periode zeer bepalend is voor lichamelijke, sociale en emotionele gezondheid tijdens de rest van het leven. Kennis over de eerste levensfase is dus van levensbelang.
 
Het NIP lanceerde daarom in 2021 samen met de DAIMH, Babywerk en de NVO een nieuwe website: 1001kritiekedagen.nl. De website bevat een kennisbank met wetenschappelijk onderbouwde informatie voor professionals. De site is gevuld met bestaand materiaal, wetenschappelijke artikelen, verwijzingen naar onderzoek (ook internationaal) en filmpjes.
 
Het materiaal is ingedeeld naar vier kernbegrippen: het brein, relaties, regulatie en stress.
Met de website willen NIP, DAIMH, Babywerk en NVO interdisciplinaire (wetenschappelijke) kennis over de eerste levensfase toegankelijk maken. De website is primair gericht op professionals, maar is ook interessant voor opleiders, beleidsmakers en andere belangstellenden.
Ga naar 1001kritiekedagen.nl  
Richtlijnen
 
Als onderdeel van de professionele standaard is ontwikkelen, implementeren en gebruiken van richtlijnen van belang. Voor allerlei onderwerpen wordt het NIP gevraagd mee te ontwikkelen en te autoriseren. Een geautoriseerde richtlijn heeft een belangrijke status omdat het daarmee een erkenning krijgt en je als psycholoog verwacht wordt gebruik te maken van beschikbare richtlijnen. Zo hebben we vanuit de sectie Jeugd onder andere meegewerkt aan het opstellen van de Brede vakinhoudelijke richtlijn dyslexie.
 
Zoek je een relevante richtlijn? Kijk dan eens op:
Of raadpleeg de wegwijzer Kwaliteitsstandaarden in de zorg voor Jeugd waar alles rondom kwaliteitsstandaarden en richtlijnen in wordt uitgelegd.
Werkgroep aan het woord - WAG
De werkgroep aangaande gehoor en communicatieve beperkingen (WAG) is een werkgroep die zicht richt op kinderen en jongeren die doof/slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Psychologen die werken met deze doelgroep zijn onder andere werkzaam op scholen, audiologische centra en in zorgorganisaties. We zijn weliswaar een relatief kleine werkgroep maar hebben een vaste en betrokken achterban.

Webinar en WAG dag
Twee keer per jaar organiseren we een bijeenkomst om kennis te delen en elkaar te ontmoeten. Altijd zeer inspirerende bijeenkomsten! Vorige jaar hebben we ons 50-jarige jubileum gevierd met een mooi congres. Dit jaar houden we op 13 april in de avond een webinar over de rol van vaders in de ontwikkeling van kinderen en op 7 oktober de jaarlijkse WAG dag met als thema trauma. Houd de agenda in de gaten voor verdere informatie in inschrijving. 
 
Lerend netwerk Richtlijnen Jeugdhulp van start gegaan
Afgelopen 10 maart ging het lerend netwerk richtlijnen jeugdhulp van start. Dit lerend netwerk, georganiseerd door o.a. het NIP samen met het NJI, bestaat uit professionals (jeugd- en gezinsprofessionals en gedragswetenschappers) werkzaam in verschillende organisaties en werkvelden binnen de jeugdhulp en jeugdbescherming. Doel van het lerend netwerk is om samen met andere professionals werkzaam in de jeugdhulp en jeugdbescherming handelingsperspectieven te vinden op de vraag hoe je de richtlijnen (als onderdeel van de professionele standaard) een plek kunt geven in zowel je persoonlijk professioneel handelen als in het handelen van je team/organisatie. Vanuit het lerend netwerk gaan professionals in 2022 viermaal, na een plenaire start, in kleine groepen uiteen om elkaar te inspireren en ervaringen te delen.
 
Deel ervaringen en knelpunten bij implementatie richtlijnen jeugdhulp
Als NIP zijn we samen met NVO en BPSW actief betrokken bij de ontwikkeling en verspreiding van diverse richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. Ook ondersteunen wij onze professionals bij de implementatie van deze richtlijnen.
Dit jaar organiseren we workshops voor onze achterbannen om het gebruik van de richtlijnen in het werkveld te optimaliseren.

Waar wil jij dat de workshop over gaat? Welke onderwerpen moeten aan bod komen? Laat ons je behoeften weten. 
Vul de vragenlijst vóór 16 maart in (duurt max. 5 minuten). Alvast bedankt!

Vul de vragenlijst in  
 
Vacature lid Registratiecommissie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP

Vanwege grote interesse in het registratietraject tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP zoeken we per direct een enthousiaste kandidaat voor de registratiecommissie.

Wat houdt het werk in?
Kinder- en Jeugdpsychologen zijn dé professionals en deskundigen op het gebied van de kinder- en jeugdpsychologie. Tijdens het registratietraject tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP beoordeel je als lid van de registratiecommissie de vooropleiding, werkplek, supervisie, opleidingen en casussen die de professional aanlevert. Daarnaast bewaakt de registratiecommissie de inhoudelijke richtlijnen en kaders die behoren bij deze registratie.

Bekijk hier de volledige vacature  
 
Kom je ook?
Agenda met interessante bijeenkomsten voor Jeugdleden
18
mRT
Online ALV
25
mRT
Schoolpsychologencongres - de rollen van de schoolpsycholoog in verbinding met elkaar
05
APR
Studieavond 'OuderKindTraumaTherapie (OKTT) - Traumabehandeling voor 0-5 jarigen en hun ouders'
13
APR
Webinar rol van vaders in de ontwikkeling van kinderen
14
JUN
Studieavond 'Uit balans: psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie'
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin