En: consultatie complexe patiënten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
8 december 2023
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Passende zorg en toekomstige uitdagingen
 
De herfstbladeren vallen en de stof van de Tweede Kamerverkiezingen trekt langzaam op, maar bij de professional in de zorg heerst nog steeds veelal het gevoel van klem te zitten tussen een toenemende complexe zorgvraag enerzijds en minder middelen en werkdruk anderzijds. Het is daarom van belang om verenigd te zijn als psychologen. Daar hopen wij als sectie GGZ een steentje aan bij te kunnen dragen. Een mooi voorbeeld, en tevens lichtpunt in deze donkere dagen, is de aftrap van ons drieluik “Passende zorg” op 24 november. Er werd inspirerende informatie gedeeld door collega’s die werkzaam zijn in de ggz (o.a. In Geest, GGZ Oost-Brabant) over passende zorg, de vertaalslag naar de kamer van de psycholoog, en hoe ggz werkt in de wijk. Het eerste deel van ons drieluik maakt duidelijk dat we juist samen als psychologen elkaar kunnen inspireren bij de toekomstige vraagstukken/uitdagingen die op ons afkomen. 

Wil je meedenken en/of geïnspireerd raken door betrokken collega’s? Schrijf je dan in voor deel 2 op 2 februari over het perspectief vanuit de wetenschap en praktische voorbeelden en deel 3 op 15 maart over innovatieve mogelijkheden. Rest mij nog om namens de NIP-sectie GGZ iedereen prettige feestdagen en een inspirerend 2024 toe te wensen!

Serge Walvoort
Klinisch Neuropsycholoog
Bestuurslid sectie GGZ
De invloed van passende zorg op de uitvoering van jouw vak
Graag delen we de opbrengsten van de eerste bijeenkomst over passende zorg met je. In deze mentimeter zie je de antwoorden van deelnemers op de vraag hoe je als individuele psycholoog kan bijdragen aan passende zorg. Wil je ook deel uitmaken van een levendige, interactieve bijeenkomst? Meld je dan aan voor het vervolg op 2 februari over het perspectief vanuit de wetenschap en praktische voorbeelden en op 15 maart over innovatieve mogelijkheden. We zien je graag!
Ik meld me aan!  
Bespreek roken en verwijs door naar stoppen-met-rokenzorg
Roken en stoppen met roken is een onderbelicht thema in de spreekkamer. Opvallend, want een stoppen-met-rokenadvies van een zorgverlener is bewezen effectief. “Roken heeft niet alleen impact op de lichamelijke gezondheid, maar leidt ook tot meer depressieve gedachten, een verminderde energie, en tot terugval in andere verslavingen. Het leidt tot stagnatie op ander behandelgebied, zoals een forse vermindering van de werking van anti-depressiva an anti-psychotica. Als psycholoog en als professional help je de behandeling en de cliënt dus door hier aandacht voor te hebben!” aldus Peter Greeven, voorzitter van onze collega-sectie Verslavingspsychologie.

De campagne van RookStopZorg startte vorige week en richt zich op alle zorgverleners van Nederland met de oproep: ‘bespreek roken en verwijs naar goede stoppen-met-rokenzorg.’ Moeilijk hoeft dat niet te zijn: het Very Brief Advice is een bewezen effectieve en korte stopadviesmethode.

Ga jij er ook mee aan de slag? Bekijk dan praktische tips & tricks, waaronder een e-learning en handige kaartjes.
Tips & tricks bekijken  
 
Podcast: 'Het spoor bijster'
Vanuit onze werkgroep Studentenpsychologen deze podcasttip over allerlei zaken die studenten momenteel bezighouden, zoals keuzestress, altijd meer willen, carrièremogelijkheden en financiën.
Beluister de podcast  
 
Leestip: 'Complexe problematiek. Diagnose en hulpverlening.'
Dit boek is geschreven voor professionele hulpverleners die werkzaam zijn in het brede spectrum van de geestelijke gezondheidszorg of daarvoor in opleiding. Het besteedt aandacht aan het raakvlak tussen neuropsychologie en klinische factoren bij de hulpverlening en probeert de moeilijkheden te omschrijven die hulpverleners ervaren. 
Meer over het boek  
 
rTMS bij depressie
Enige tijd geleden is een survey uitgezet via de nieuwsbrief van de NVGzP om te onderzoeken wat de bekendheid is onder psychologen met rTMS-behandeling. Deze survey is ook onder psychiaters in Nederland en Vlaanderen verspreid. Inmiddels zijn de resultaten geanalyseerd en is een kort verslag geschreven om psychologen te informeren over de uitkomsten van de survey.
Naar de uitkomsten  
NZa publiceert definitieve regelgeving ggz/fz voor 2024 met nieuwe consultatiefunctie sociaal domein
In de nieuwe regelgeving van de NZa zit een consultatiefunctie waarmee de zorgaanbieder betaald krijgt voor afstemming met sociale teams vanuit de gemeente. Deze bekostiging moet de domeinoverstijgende samenwerking tussen het sociaal domein en de ggz versterken. De prestatie kan daarmee ook gebruikt worden door psychologen.

Een overzicht van alle wijzigingen van zowel de a- als deze b-release vind je in deze informatiekaart. De beleidsregel en de nadere regel zijn te vinden op de website van de NZa.
Lees het hele nieuwsbericht  
 
Webinar Autisme bij vrouwen + ALV
Waar moet je op letten bij het diagnostiseren van autisme, en dan specifiek bij vrouwen? Dr. Annelies Spek geeft je handvatten tijdens dit webinar wat voorafgaand aan onze jaarlijkse ALV plaatsvindt.
Bekijk het programma en meld je aan  
 
Starter binnen de ggz gezocht
Ben jij die enthousiasteling die binnen ons bestuur de belangen van de starters wil vertegenwoordigen? En ben je daarnaast handig met LinkedIn en heb je een vlotte pen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Laat ons je interesse weten!
Of bekijk eerst de vacature  
 
Consultatie inroepen bij complexe patiënten
Hoe kun je consultatie inroepen bij patiënten waarbij de complexiteit je boven de pet gaat, of de behandeling stagneert? Stichting TOPGGZ ontwikkelde samen met CCE een Consultatiewijzer ggz.

Heb je te maken met behandelvragen die dreigen te stagneren? Via consultatie wissel je kennis, kunde en inzichten uit. Zo geef je cliënten een nieuw perspectief op herstel, zonder dat verwijzing naar een andere hulpverlener nodig is. De Consultatiewijzer ggz brengt de beschikbare informatie over consultatie overzichtelijk samen. Deze maakt je wijzer over consultatie vragen en geven en wijst je de weg in de mogelijkheden, processen en methodieken van consultaties.
Bekijk de Consultatiewijzer  
 
Hoe besteden zorgverleners aandacht aan identiteit?
Eerder vroegen we je om een vragenlijst in te vullen voor onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen over hoe jij als zorgverlener aandacht besteedt aan identiteit. Fijn dat er zoveel mensen meededen! Via onderstaand filmpje bekijk je de eerste resultaten.
 
 
Agenda
22
JAN
Webinar Beroepenstructuur
Blijf op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen binnen het programma beroepenstructuur.
31
JAN
Webinar Schematherapie & verslaving
Nicolle van Mil legt uit hoe en wanneer je schematherapie kan inzetten bij verslavingsproblematiek.
2 data
Drieluik Passende Zorg
Tijdens de tweede middag van ons drieluik staan we stil bij het wetenschappelijke aspect van passende zorg. De derde middag gaat over innovatie binnen de zorg. De eerste middag gemist? Geen probleem! Je kan je ook los aanmelden voor het vervolg. Op 2 februari en 15 maart.
7
MRT
EPA café (online) met Tonnie Staring over CGT Psychose
Houd onze LinkedIn in de gaten om je aan te melden.
21
MRT
NIP/LBP psychodiagnostiek congres
2024
Save the date!
28
MRT
Webinar Autisme bij vrouwen + ALV
Waar moet je op letten bij het diagnostiseren van autisme, en dan specifiek bij vrouwen? Dr. Annelies Spek geeft je handvatten tijdens dit webinar dat voorafgaand aan onze jaarlijkse ALV plaatsvindt.
7
jun
NIP Jaarcongres
2024
Save the date!
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de nieuwsbrief van september 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings