En: nieuwe werkgroepen EPA en Studentenpsychologen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
30 juni 2023
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Afbeelding: Zorginstituut Nederland
Van onze voorzitter - Passende Zorg?!
Het is ‘Passende Zorg’ wat de klok slaat in GGZ-land: minder focus op ziekte en behandeling en meer focus op gezondheid en wat iemand nog wél kan. Aanleiding voor ons als sectie om aandacht voor dit onderwerp te vragen. In de vorige nieuwsbrief noemde ik al dat we een drieluik organiseren over Passende Zorg met de aftrap op vrijdag 8 september in Utrecht. Je vindt hier het programma en mogelijkheid tot aanmelden. Ik zou het leuk vinden je daar te zien!

Maar ik ben ook erg benieuwd wat jij als psycholoog binnen de GGZ of jouw instelling al doet op het gebied van Passende Zorg. Zou je daarvoor in een paar minuten tijd onze korte enquête willen invullen? De uitslag bespreken we tijdens ons drieluik.

Tot slot een heel warm welkom aan onze nieuwe werkgroep op het gebied van EPA en de nieuwe werkgroep Studentenpsychologen (voormalig de sectie Studentenpsychologen). Wil jij een bijdrage leveren aan onze werkgroep EPA, of aan de richtlijn Depressie of Angststoornissen? Of ben je nog op zoek naar een leuke podcast voor tijdens de vakantie? Lees dan snel verder.

Veel leesplezier!

Dr. Frank Jonker
Voorzitter Sectie GGZ
Meld je nu aan voor drieluik Passende Zorg!
Tijdens de eerste middag van het drieluik vertelt klinisch psycholoog Hanneke den Boer hoe zij binnen GGZ Oost Brabant in de wijk Ruwaard passende zorg integreren. Een interessante good practice!

Nanni Klein licht de theoretische kaders vanuit het Zorginstituut Nederland toe en we laten daarnaast de client en een bestuurder van een GGZ instelling aan het woord. Deze verschillende perspectieven zijn natuurlijk heel interessant; dit wil je niet missen.

Meld jij je aan?
Ja, ik meld me aan!  
 
Geef input op richtlijnen Depressie en Angststoornissen
Psychologen ervaren het meewerken aan de ontwikkeling van een richtlijn als een leuk, leerzaam en inspirerend traject. Het geeft de kans om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg en aan de professionele standaard voor psychologen.

Momenteel liggen de herzieningen van de Multidisciplinaire richtlijn Depressie en de Multidisciplinaire richtlijn Angststoornissen voor aan het NIP voor commentaar. We zoeken hiervoor nog experts op deze thema’s die mee willen lezen. Interesse? Geef het aan ons door.
Ik lees graag mee!  
 
Werk jij al met Passende Zorg? Laat het ons weten!
Voorafgaand aan het drieluik over Passende Zorg inventariseren we als sectie GGZ graag in hoeverre jij, als psycholoog werkzaam binnen de GGZ, bekend bent met Passende Zorg.

Zou je daarom voor ons een paar vragen over Passende Zorg willen invullen? Alvast hartelijk dank!
Ik deel graag mijn ervaringen!  
 
Infographic Zorginstituut Nederland
Zorginstituut Nederland beschrijft Passende Zorg als een aanpak om ervoor te zorgen dat ook iedereen in de toekomst goede zorg kan krijgen. Minder focus op ziekte en behandeling en meer inzet op gezondheid en wat iemand wél kan.
Bekijk de infographic  
 
Nieuwe werkgroepen EPA en Studentenpsychologen
Werkgroep EPA
Een aantal leden uit de werkgroep EPA van de voormalige NVGzP is verder gegaan als werkgroep EPA onder onze sectie. Een warm welkom aan Nancy Keune en Ellen Mens, die samen met ons bestuurslid Eline van Lieshout de werkgroep EPA vormen. Zij gaan samen aan de slag met het organiseren van een inhoudelijk mini-symposium over het thema regiebehandelaarschap binnen het werkveld EPA, en het voortzetten van de digitale EPA cafe’s die binnen de NVGzP tijdens corona zijn ontstaan. Houd voor updates rondom deze bijeenkomsten onze LinkedIn pagina in de gaten!

Leuk om alvast eens te bekijken: de factsheet psychose, die vanuit de fusie met de NVGzP is meegekomen. De werkgroep EPA heeft hier samen met de VGCt aan gewerkt.

Deelnemen aan de werkgroep?
Wil jij je aansluiten bij de werkgroep EPA? Dat kan! Er is nog ruimte voor een paar nieuwe werkgroepleden. Voor meer info kan je contact opnemen met Nicole Janssen, Coördinator Secties & Kamers binnen het NIP.
Ja, ik heb interesse!  
Werkgroep Studentenpsychologen
Vanaf 1 juni is de sectie Studentenpsychologen verder gegaan als werkgroep binnen de sectie GGZ. De studentenpsychologen en de sectie GGZ concludeerden dat de belangen en thematiek van de studentenpsychologen overeenkomstig zijn met die van de sectie GGZ, waardoor het een logische stap was om gezamenlijk verder te gaan.

Deze wijziging is in de praktijk voornamelijk een administratieve wijziging. De sectie Studentenpsychologen organiseert thematische bijeenkomsten voor de leden van het NIP, en adviseert en communiceert rondom ontwikkelingen die het werkveld van de studentenpsychologen aangaan. Dit blijven zij ook in de nieuwe vorm van werkgroep met veel plezier doen. We heten de werkgroep studentenpsychologen van harte welkom binnen onze sectie!
Podcasttip - over suïcidaliteit, psychose en trauma
De RINO Groep Podcast telt inmiddels al 23 afleveringen, waar ook veel NIP-leden aan meegewerkt hebben. We lichten er hier drie voor je uit:

Bekijk alle afleveringen  
 
Kijktip - EMDR in Oeganda
Onze EMDR-collega’s in Afrika moeten vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk doen. Alex Hooijschuur (gz-psycholoog, EMDR practicioner en supervisor) geeft samen met o.a. Sjef Berendsen EMDR trainingen in Afrika op probono basis om zo de collega’s daar te ondersteunen.

Vanuit Trauma Aid NL maakte Alex een film over wat ze de afgelopen jaren in Oeganda hebben gedaan op het gebied van EMDR. 

Heb je interesse om, net als Alex en Sjef, de collega’s in Afrika te steunen? Of ben je benieuwd naar meer informatie over het project? Bekijk dan deze flyer.  
Bekijk de video (12 min.)  
 
Leestip - Het criminele brein
Voorzitter Frank Jonker heeft bijgedragen aan een interessant stuk van de Volkskrant over "het criminele brein", waarbij de relatie tussen neurocognitieve stoornissen en gedrag centraal staat.

"Het Pieter Baan Centrum onderzoekt in een pas opgerichte neuropoli het brein van verdachten. Want achter een heftig delict kan soms een hersenaandoening schuilgaan. Zulk onderzoek kan – op termijn – ook helpen bij het inschatten van de kans op recidive."
Lees het artikel  
 
Panelbijeenkomst - herdenkingsjaar slavernijverleden
 

Psychologen, psychiaters en orthopedagogen verenigen zich om tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij gezamenlijk aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan, zowel in Nederland, in Suriname en op de Caribische eilanden.

Op 1 juli 2023 start het herdenkingsjaar en wordt herdacht dat de trans-Atlantische slavernij in 1873 door Nederland werd afgeschaft. Het doel van de bijeenkomsten is om tot erkenning en een breder begrip te komen van het pijnlijke gedeelde verleden en een toenemend bewustzijn van de invloed en reikwijdte van het slavernijverleden op individu en samenleving te creëren bij psychologen, psychiaters en orthopedagogen.

Op 22 juni was de start van een reeks bijeenkomsten over de gevolgen van ons slavernijverleden georganiseerd door onze collega’s van het Netwerk Mensenrechten en Psychologie NIP. 

De volgende bijeenkomst is op 27 oktober, bij deze alvast een save the date! Houd de NIP-agenda in de gaten voor meer informatie.

 
Agenda
5
julI
Lunchwebinar: Slaapproblemen bij ouderen
In dit webinar leer je hoe jij beknopt hoe je als psycholoog te werk kan gaan bij zowel de diagnostiek van slaapproblemen, als ook bij de behandeling. Er zal specifieke aandacht zijn voor het wonen in een zorginstelling en veelvoorkomende aandoeningen in de ouderenzorg zoals dementie en de ziekte van Parkinson.
Diverse data
Drieluik passende zorg
Vanuit Zorginstituut Nederland is de implementatie van Passende Zorg een groot thema, maar wat is de rol van de psycholoog daarin? Hoe spelen GGZ instellingen in op passende zorg? En wat zijn voorbeelden van good practices? Belangrijke vragen waar wij als sectie GGZ antwoord op willen krijgen tijdens dit drieluik. Op 8 september, 24 november en 2 februari. 
24
okt
Webinar: Huiselijk geweld en ADHD
ADHD is een nog weinig onderzocht risicofactor van huiselijk geweld. Dit webinar voor psychologen gaat over de relatie tussen de diagnose ADHD, partner geweld (PG) en agressieproblematiek.
27
okt
Panelbijeenkomst - herdenkingsjaar slavernijverleden
12.00 - 17.00 uur
Save the date!
21
MAA
NIP/LBP psychodiagnostiek congres
2024
Save the date!
7
jun
NIP Jaarcongres
2024
Save the date!
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de nieuwsbrief van april 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings