En: nieuwe kijk- en luistertips
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
15 september 2023
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Hagelstenen en overstromingen in ggz-land
 
Ik hoop dat je hebt genoten van je welverdiende zomervakantie! Je zat misschien wel letterlijk in zwaar weer, te denken aan hagelstenen, hevige regenval of zelfs overstromingen. Zo onstuimig als het weer op sommige vakantielocaties, zo onrustig worden ook de ontwikkelingen in ons vakgebied momenteel door leden ervaren. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, te weten: de HONOS, het IZA en bijbehorende taakstelling 'passende zorg'. Al deze ontwikkelingen grijpen op elkaar in, om de beroepenstructuurAPV en zeker ook de arbeidskrapte niet te vergeten. Van dit alles gaat een forse impact uit. Zo liet onze enquête o.a. zien dat van de ondervraagden (N=64) 41% van mening is dat de randvoorwaarden voor het leveren van de goede zorg niet op orde is en 61% is van mening dat de complexiteit is toegenomen.

Wij zitten vanuit het NIP aan tafel op de plaatsen waar de gesprekken over deze ontwikkelingen plaatsvinden. Deze gesprekken worden op dit moment vooral op strategisch niveau gevoerd. Wij nodigen als sectie onze leden uit om mee te denken over passende zorg. Net als het onstuimige weer op sommige vakantielocaties, worden de genoemde ontwikkelingen soms ook als onheilspellend of onrustig ervaren. Alsof er een code rood is afgegeven. Wij trekken graag samen op. Om met elkaar te gaan duiden en plaatsen waar die passende zorg nou precies over gaat.

Het is ons doel om gezamenlijk op te trekken en onze boodschap te gaan bepalen. Op 24 november start ons drieluik over deze belangrijke ontwikkelingen. Zien we jou ook?

Senne de Wit
Gz-psycholoog i.o. Klinisch Psycholoog
Secretaris sectie GGZ
Passende zorg gaat over de uitvoering van jouw vak in jouw behandelkamer
'Hoe kan ik werken volgens de normen van mijn beroep? Hoe kan ik het vak uitoefenen in de zorg, zoals ik het geleerd heb?' Ook voor jouw werk wordt de discussie over passende zorg een cruciale discussie waarvoor wij je input hard nodig hebben. Laat je horen en denk mee tijdens ons drieluik over passende zorg. Dit gaat over de inhoud van je werk in de komende jaren!
Ik meld me aan voor het drieluik Passende Zorg  
 
Podcast over seksueel geweld met Iva Bicanic
Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, vertelt in deze podcast over onder andere victim blaming, hulp aan kinderen die misbruik hebben meegemaakt, online misbruik en een jaarlijkse check-up voor slachtoffers van seksueel geweld.
Beluister de podcast  
 
Docu intergenerationeel trauma met Inez Schelfhout
Inez Schelfhout houdt zich bezig met kennisontwikkeling en -deling rondom intergenerationeel trauma: 'Het omvat het doorgeven van de psychologische effecten van een trauma van de ene generatie op de volgende.' 2Doc.nl ging met Inez in gesprek en maakte er een documentaire over.
Bekijk de documentaire  
 
Denk mee over kwaliteitskader langdurige ggz
We werken met verschillende veldpartijen aan een kwaliteitskader langdurige ggz, wat handvatten en houvast moet bieden over wat goede zorg is. Wil jij hierover met ons meedenken? Het kwaliteitskader is een praktische vertaling voor de werkvloer, is duidelijk, werkbaar en wordt onderschreven door betrokken partijen.

Uitgangspunten voor het kwaliteitskader zijn:
  • Een generiek kader, dat gaat over het wat, maar niet over het hoe.
  • Een kader binnen de bestaande financiële kaders.
  • Een uitvoerbaar kader.
  • Kader gebaseerd op draagvlak.
  • Kader dat zo min mogelijk administratieve lasten genereert.
  • Kader dat rekening houdt met kennis(kaders) die er al zijn.
Voor de vakinhoudelijke werkgroep zoeken we professionals vanuit de ggz die willen meedenken. Heb jij affiniteit met beleidsontwikkeling en een overkoepelende blik? Laat het dat weten.
Ja, ik wil meedenken!  
Deel je ervaringen rondom contractering, zorgprestatiemodel en zorgvraagtypering 2024 in ggz
Het contracteerproces is in volle gang, zowel voor grote zorgaanbieders als voor kleinere vrijgevestigde aanbieders. Vanuit het NIP vinden we het erg belangrijk om aangehaakt te zijn en een indruk te krijgen hoe de contractering in de praktijk verloopt. Met name voor vrijgevestigde (digitaal contracterende) aanbieders is het voor ons relevant om een beeld te krijgen van de recente ontwikkelingen. Ook om deze signalen mee te nemen naar de landelijke overlegtafels waar we als NIP actief in participeren. Heb je (positieve of negatieve) signalen, laat het ons vooral weten.
Lees meer en deel je ervaringen  
 
Psycholoog als regiebehandelaar binnen de EPA-zorg - lust of last?
Voor veel psychologen is het regiebehandelaarschap een struikelblok om te blijven werken binnen de EPA-zorg; anderen weten niet hoe hier invulling aan te geven. EPA-werkgroep organiseert op 17 november een mini-symposium op het NIP-kantoor met als doel duidelijkheid te verschaffen over de rol van regiebehandelaar en handvatten te bieden hoe deze rol beter te kunnen invullen.

Benieuwd wie de sprekers zijn?
Bekijk het programma en meld je aan  
 
Symposium Dwang & Drang
Op het gebied van dwang en drang kennen we een breed scala aan uitingsvormen: dwanghandelingen, inhibitiestoornissen, loopdrang, agitatie, agressie en seksuele ontremming. Tijdens dit symposium op 6 oktober, georganiseerd door onze collega's van de sectie Neuropsychologie, worden gedragsstoornissen vanuit de neuropsychologische invalshoek belicht.

Benieuwd wie de inspirerende openingslezing verzorgt?
Bekijk het programma en meld je aan  
 
Maak kennis met Sira
 

Sira ter Steege (26 jaar) is onze nieuwe Student in Sectie (SIS), we heten haar van harte welkom binnen het bestuur! Sira is bezig met de master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit en loopt stage bij het Autisme Expertisecentrum in Eemne.

"Ik kan nu eindelijk ervaren hoe het is om als psycholoog te werken. Mijn grootste interessegebieden binnen de ggz zijn complexe problematieken zoals verslaving en trauma en daarnaast alles omtrent seksualiteit (eigenwaarde, stigma en taboe). Als Student in Sectie wil ik mij graag inzetten om de zorg binnen de ggz te verbeteren en toegankelijk te zijn voor medestudenten om van elkaar te blijven leren."

 
Agenda
6
OKT
Landelijke dag Studentenpsychologen
Onze werkgroep Studentenpsychologen houdt op 6 oktober weer de jaarlijkse Landelijke dag voor Studentenpsychologen, dit keer op de Vrije Universiteit Amsterdam met een inspirerend programma over o.a. actieve leefstijl, zelfzorg en samenwerking.
6
okt
Symposium Dwang & Drang
Op het gebied van dwang en drang kennen we een breed scala aan uitingsvormen: dwanghandelingen, inhibitiestoornissen, loopdrang, agitatie, agressie en seksuele ontremming. Tijdens dit symposium worden gedragsstoornissen vanuit de neuropsychologische invalshoek belicht.
24
okt
Webinar: Huiselijk geweld en ADHD
ADHD is een nog weinig onderzocht risicofactor van huiselijk geweld. Dit webinar voor psychologen gaat over de relatie tussen de diagnose ADHD, partner geweld (PG) en agressieproblematiek.
27
okt
Panelbijeenkomst - herdenkingsjaar slavernijverleden
12.00 - 17.00 uur
Save the date!
17
nov
Psycholoog als regiebehandelaar binnen de EPA-zorg – lust of last?
Voor veel psychologen is het regiebehandelaarschap een struikelblok om te blijven werken binnen de EPA-zorg; anderen weten niet hoe hier invulling aan te geven. Doel van deze middag is duidelijkheid te verschaffen over de rol van regiebehandelaar en handvatten te bieden hoe deze rol beter te kunnen invullen.
3 data
Drieluik passende zorg
Hoe zorgen we met alle uitdagingen in de zorg dat deze betaalbaar, effectief en toegankelijk blijft?Passende zorg wordt vaak aangedragen als oplossing, maar heeft veel gevolgen voor de uitvoering van jouw vak. Tijdens ons drieluik gaan we met experts op dit gebied in gesprek, mis het niet! Op 24 november, 2 februari en 15 maart. 
21
MAA
NIP/LBP psychodiagnostiek congres
2024
Save the date!
7
jun
NIP Jaarcongres
2024
Save the date!
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de nieuwsbrief van juni 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings