En: vele updates uit het werkveld
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Verslaving
1 maart 2024
 
 
Beste leden van de sectie Verslavingspsychologie,

Afgelopen maand zijn dan eindelijk de laatste cijfers bekend geworden van de verslavingszorg, middels het LADIS rapport “Kerncijfers van de Verslavingszorg 2017-2022”. In de afgelopen zeven jaar konden geen cijfers worden gepubliceerd als gevolg van het ontbreken van de aangescherpte privacywetgeving. De wereld van de verslavingszorg is in die jaren veranderd. Zo zijn er nieuwe aanbieders, nieuwe systemen en ook nieuwe middelen.

Wat opvalt is dat het aantal “personen behandeld in de verslavingszorg” over de jaren gelijk blijft (rond de 62.000), terwijl we uit andere monitors weten dat gebruik van specifieke middelen fluctueert. Hoe komt het toch dat er ondanks bevolkingsgroei en de verwachting dat door de beschikbaarheid van drugs, de hulpvraag niet werkelijk lijkt toe te nemen? Een hypothese is dat dit veroorzaakt wordt door de behandelplafonds van de instellingen; er is simpelweg niet meer zorgverlening mogelijk. Anders gesteld: het kan zijn dat de zorgvraag toeneemt, maar dat de aantallen behandelingen als gevolg van systeemfactoren gelijk blijven.

Mijn hypothese is dat dit wellicht opgaat voor de grotere ‘reguliere’ aanbieders van verslavingszorg -, gebonden als die zijn aan budgetten verdeeld via de zorgverzekeraars - maar dat een deel van de nieuwe hulpvraag geabsorbeerd wordt door de nieuwe aanbieders, die gewoonweg niet aanleveren aan LADIS, en daarmee buiten beeld blijven. En dat laatste is zorgwekkend. Want zo verliest een instrument waarmee we al 25 jaar allerlei trends meten in de verslavingszorg, haar waarde voor de breedte van de populatie en aanbieders. Hoe het ook zij, in deze nieuwsbrief kunt u de laatste officiële cijfers vinden en hebben we een samenvatting gemaakt van de belangrijkste middelen en trends.   

Aangezien we steeds meer merken dat verslaving een toenemend probleem is binnen de reguliere ggz, hebben we samen met AKWA, Verslavingskunde Nederland en andere partijen een lunchwebinar-reeks georganiseerd, over verslaving en psychische problematiek. Verderop in de nieuwsbrief kun je je hiervoor aanmelden.


Veel leesplezier!

Dr. Peter Greeven

Voorzitter
In deze nieuwsbrief
 
Binnen de sectie
Kijk nu de webinar en de ALV presentatie terug
31 januari organiseerden wij onze ALV, met aansluitend een zeer interessant en goed bezocht webinar door Nicolle van Mil over schematherapie bij verslaving. Er waren meer dan 300 aanmeldingen! Het webinar is terug te kijken via de website van het NIP.

Wij vonden het webinar zeer geslaagd en hopen dat jullie ervan genoten en geleerd hebben. In de evaluaties zagen we terug dat bijna alle aanwezigen tevreden of heel tevreden waren over het webinar. Dank voor jullie aanwezigheid en feedback!


Kijk hier de webinar terug  
 
Nieuw bestuurslid
Graag wil ik mij voorstellen als nieuw algemeen bestuurslid als Startende Psycholoog in het NIP (SPIN). Ik ben Merel Brands en ben eind 2023 begonnen in de sectie verslavingspsychologie.

In juli ben ik afgestudeerd van de 5 jarige opleiding 'Klinische psychologie, volwassenen en ouderen' van de KU Leuven en sinds augustus ben ik werkzaam als psycholoog aan de polikliniek van Iriszorg te Tiel. Binnen Iriszorg vervul ik ook de functie aandachtfunctionaris voor de onderwerpen diagnostiek en suïcidepreventie.
Bekijk hier alle bestuursleden  
 
Nieuwe bestuursleden gezocht
Ben jij als psycholoog werkzaam in de verslavingszorg en heb je affiniteit met beleid op dit gebied? Wil jij je sterk maken voor onze beroepsgroep en vind je het leuk om dit samen met vakgenoten te doen? Word dan actief lid bij onze NIP Sectie Verslavingspsychologie. We vergaderen eens per zes weken en hebben als doel om onze beroepsgroep te representeren en informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de verslavingspsychologie.

Stuur een mail naar verslaving@psynip.nl voor meer informatie en kom gerust eens kennismaken. We kijken uit naar je bericht!
Bekijk de sectiepagina  
Webinarreeks verslaving en psychische problematiek
Het NIP is betrokken via de Sectie Verslavingspsychologie bij een webinarreeks over verslaving en psychische problematiek. De reeks is er vooral op gericht om de brede kennis die beschikbaar is over evidence based behandelen bij deze co morbide klachten, onder de aandacht te brengen van professionals. Zodat men zich minder handelingsonbekwaam voelt, of weet wanneer men beter de samenwerking kan opzoeken.

“Vanuit de Sectie Verslavingspsychologie vinden we het van belang dat de brug tussen de reguliere ggz en de verslavingszorg veel meer wordt geslagen, zodat de cliënt de beste zorg krijgt”, aldus dr. Peter Greeven, voorzitter van de sectie. “Met deze lunchwebinarreeks - op initiatief van het AKWA georganiseerd - hopen we juist veel behandelaren uit de ggz te bereiken, die in hun behandelkamer vaak te maken hebben met cliënten met een stoornis in middelengebruik.“

Zie hiernaast voor meer informatie.
Meer informatie over de webinars  
 
Programma webinarreeks
Webinar 1: Verslaving en psychische problematiek
29 februari van 12.00 -13.00 uur
Hoogleraar Verslavingszorg Arnt Schellekens (Radboud UMC) en ervaringsdeskundige Addy Venderbos (coördinerend ervaringswerker Antes) spreken onder andere over comorbiditeit en verslaving, hoe werkt dat neurobiologisch en hoe pak je het aan in de praktijk?

Onder leiding van gespreksleider Attie van der Meulen (beleidsadviseur Verslavingskunde Nederland) delen zij kennis en ervaring, en beantwoorden vragen van kijkers.

Webinar 2: Verslaving en trauma
4 april van 12.00 – 13.00 uur

Meer informatie over dit webinar volgt later.

Webinar 3: Verslaving en (disfunctionele) persoonlijkheidskenmerken
16 mei van 12.00 – 13.00 uur

Meer informatie over dit webinar volgt later.

Meld je hier aan  
 
Het NIP Jaarconges 2024!
Op vrijdag 7 juni vindt het NIP jaarcongres plaats. Het jaarcongres is dé perfecte gelegenheid om collega-psychologen te ontmoeten en je te laten inspireren door wetenschappers en andere pioniers in de psychologie. Meld je gauw aan voor een dag vol vernieuwende vakinformatie en inhoudelijke sessies waarin je je vakkennis verder ontwikkelt. Tussen de bedrijven door en op de afsluitende borrel kom je collega’s tegen uit jouw vakgebied waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Bekijk hier het programma. Meld je aan en profiteer tot 10 maart van het aantrekkelijke early bird tarief!
Meer info en meld je aan!  
Artikelen/wetenschap
Psychedelica als mogelijk hulpmiddel in behandeling van psychische klachten
 
De laatste tijd hoor je steeds meer over psychedelica als mogelijk hulpmiddel in behandeling van psychische klachten. Volgens de sectie kan psychedelica hierin veelbelovend worden genoemd. De effecten op de lange termijn zijn echter nog redelijk onbekend. Vanuit een   manifest van het UMCG worden ‘’sterke aanwijzingen’’ genoemd voor de effectiviteit.

Ook kan de Amsterdamse onderzoeksgroep naar Psychedelica worden gevolgd, die zijn zeer genuanceerd. Vanuit Portugal is een grote investering gedaan in dit onderzoek vanuit de farmaceutische industrie, die hier wel brood in ziet. Dit maakt dat we vraagtekens moeten blijven zetten bij onderzoek. Het is belangrijk om kritisch te blijven wanneer er grote belangen gaan spelen. In Australië is MDMA en psilocybine al gelegaliseerd voor het toepassen in behandelingen, lees dat hier. De Volkskrant schreef er ook over (enkel in te zien voor abonnees).
Lees hier de manifest  
Artikel rol van alcohol in onze maatschappij
Het tijdschrift voor artsen Medisch Contact publiceerde een artikel waarin er kritisch wordt gekeken naar alcohol en de rol van alcohol in onze maatschappij. Het artikel is gratis te lezen na half maart.




Lees het artikel hier  
 
Behoefte onderzocht van cliënten in verslavingszorg
Middels interviews zijn de behoeften onderzocht bij cliënten die een behandeling in de verslavingszorg in een klinische setting volgen. Onder andere toekomstperspectief, een vroeg geregeld vervolgtraject en aandacht voor structuur, (zelf)acceptatie, zelfbeeld, weerbaarheid, de therapeutische relatie en bejegening bleken belangrijk.  
Lees meer over het onderzoek  
 
Kerncijfers Verslavingszorg
 
Door onze voorzitter dr. Peter Greeven, lid NDM:

De Stichting Informatievoorziening Zorg heeft onlangs weer een overzicht gepubliceerd over de Kerncijfers Verslavingszorg, waarin de ontwikkelingen over de afgelopen vijf jaar zijn opgenomen. Deze cijfers geven het meest actuele overzicht van de hulpvraag naar verslavingsproblematiek in Nederland. De gegevens zijn afkomstig uit de verslavingszorginstellingen in Nederland.
Via het Landelijk Alcohol- en Drugs Informatiesysteem (LADIS).* 
Lees hier het overzicht  
Uit het nieuws
  • Een terugblik op 10 jaar NIX18 campagne door de overheid (rtl nieuws, januari).
  • Volgens de Nationaal rapporteur verslavingen heeft het huidige gokbeleid ‘’desastreus uitgepakt’’. Het kabinet wil gaan werken met speellimieten per aanbieder, maar en zijn zo veel verschillende aanbieders dat dit niet zal helpen. Lees hier meer (rtl nieuws, januari).
  • Ondanks het sinds dit jaar geldende verbod op smaakjes voor vapes, lijken jongeren er nog gemakkelijk aan te kunnen komen. Lees hier meer (nos, januari)
 
  • De tweede kamer is akkoord met het verbieden van groepen designerdrugs, een verbod waar de politie al langere tijd om vroeg. Lees hier meer. (Januari)
  • Verslavingsinstelling Tactus maakt zich zorgen over het stijgende gebruik van pijnstillers, en geeft aan dat het te makkelijk wordt uitgeschreven. Lees hier meer. (Februari)
  • Meer nieuws lezen? Klik dan op de button hieronder!
Meer nieuws
 
Informatie, links en tips
  • De makers van de podcast Voorheen Schaamteloos Randstedelijk (VSR) hebben een maatschappijkritische aflevering gemaakt over de groeiende populariteit van deze psychedelica. En het opkomen van een grotere trend: we willen ons steeds vaker onthouden van dingen zoals alcohol, drugs, seks, daten en calorieën.
  • Het Trimbos heeft een nieuwe factsheet ontwikkeld over alcoholschade in Nederland. In deze  factsheet wordt een overzicht gegeven van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik in Nederland, met uitzondering van de gezondheidsschade. Er wordt ingegaan op zowel de schade voor de drinker zelf als op de schade aan hun omgeving. 
  • Akwa GGZ heeft een gratis reeks webinars uitgebracht met ervaringsdeskundigen en professionals over verslaving in combinatie met andere psychische problematiek. Bekijk de reeks hier.
  • Tactus verslavingszorg maakte een film (Talk ’n Joy) voor kinderen van ouders met verslavingsproblemen. Bekijk de film hier op  youtube en klik op de link om naar de Talk ’n Joy website van Tactus te gaan.
  • ‘Gewoon Piet en Harry’ hebben een alcoholvrije carnavalskraker gemaakt: ‘Bier is voor watjes’. Luister het nummer hier. Wij (als sectie) zijn natuurlijk hartstikke fan! We juichen toe dat het niet-drinken van alcohol tijdens feesten zoals carnaval wordt genormaliseerd.
  • Arjen Lubach besteedt in zijn Avondshow aandacht aan de discussie of we cocaïne moeten legaliseren.
  • 8 april 2024 organiseert het NISPA een webinar over vapen.
  • 10 april 2024 organiseert het NISPA een webinar over ADHD en verslaving.
  • Lees op deze overzichtelijke pagina over de effecten van alcohol op je lichaam (www.biomaatschappij.nl).
 
Agenda
29
feb
Webinarserie over verslaving in combinatie met andere psychische problematiek
21
MAA
Jaarlijks Psychodiagnostiek-congres NIP

07
JUN
NIP Jaarcongres

21
JUl
International Congress of Psychology

Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer bekijken? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van december 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings