En: richtlijnen, handige tools voor in de praktijk en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie Jeugd
Lidmaatschapsnummer: 8888888 | 22 september 2023
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
In deze nieuwsbrief van Sectie Jeugd lees je o.a. meer over hervormingen in het Jeugddomein, 1001 Kritieke Dagen, nieuws over richtlijnen, handige tools/beeldmaterialen en meer. 


Veel leesplezier!
 
Beleid en visie
Update Hervormingsagenda Jeugd
 
Op 19 juni is de Hervormingsagenda Jeugd vastgesteld. De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) waar het NIP onderdeel van uit maakt, heeft meegewerkt aan de totstandkoming ervan. Ook heeft het NIP vanuit SBJ nog input meegegeven aan de Kamerleden voor het debat over de Hervormingsagenda.

Plan van aanpak
De afgelopen twee maanden hebben veel voorbereidingen plaatsgevonden voor de uitwerking van de Hervormingsagenda. Doel voor dit najaar: een plan van aanpak met daarin de uitwerking hoe we de jeugdhulp in Nederland de komende jaren gaan verbeteren.

Belangrijke punten
Het NIP blijft ondertussen benadrukken hoe belangrijk het is om ontwikkelingspsychologen te betrekken in de eerste fase van triage en de verklarende analyse, maar ook wijzen we op:
  • de noodzaak tot het verlagen van de administratieve lastendruk;
  • het verhogen van het werkplezier en de ruimte voor reflectie.

Zelf meedenken of organiseren?
Daarnaast dragen we leden voor om mee te denken over onder meer het ontwikkelen van kwaliteitskaders en inhoudelijke activiteiten voor professionals. Heb je interesse om zelf actief te worden bij het uitwerken van de plannen uit de Hervormingsagenda? Wil je meedenken of mee organiseren? Laat het ons dan weten en mail info@psynip.nl
250 Kinder- en Jeugdpsychologen ontvangen EVC-getuigschrift
Op 10 juli ontvingen 250 Kinder- en Jeugdpsychologen NIP een EVC-getuigschrift (EVC = Eerder Verworven Competenties) waarmee zij vrijstelling krijgen van de gz-opleiding en zich kunnen laten registreren in het BIG-register als gezondheidszorgpsycholoog.

In totaal kwamen meer dan 500 Kinder- en Jeugdpsychologen NIP in aanmerking voor deze vrijstelling; zij waren op peildatum 1 maart 2023 bij het NIP geregistreerd als Kinder- en Jeugdpsycholoog.

Bekijk hierboven het filmpje en lees het nieuwsbericht voor meer informatie over de uitreiking.
Naar het nieuwsbericht  
 
Beroepenstructuur psychologische BIG-beroepen
Voor Kinder- en Jeugdpsychologen NIP die niet in aanmerking kwamen voor de vrijstelling via EVC, later zijn geregistreerd of nog in opleiding zijn, is de komst van het nieuwe BIG-beroep gezondheidzorgpsycholoog-generalist (waarin de gz-psycholoog en K&J-psycholoog samengaan) in 2025 een belangrijk perspectief.

Instroom masteropleiding psychologie
Eén van de uitgangspunten van de nieuwe beroepenstructuur is dat instroom in de opleiding gz-psycholoog-generalist alleen nog mogelijk is vanuit de masteropleiding psychologie, en niet meer vanuit de masteropleiding orthopedagogiek. Het idee daarachter is dat het bestaan van twee afzonderlijke BIG-basisberoepen (gz-psycholoog en orthopedagoog-generalist) wordt doorgetrokken naar de (voor)opleiding.

Als je psychologie hebt gestudeerd kun je de BIG-opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog-generalist volgen; als je orthopedagogiek hebt gestudeerd kun je de BIG-opleiding tot OG volgen. Lees hierover onder meer de NIP-visie, en een interview met Helen Bakker en Francien Engelhard in De Psycholoog.

Naast de BIG-registraties, en de beoogde veranderingen daarin, blijft voor het Jeugddomein ook de SKJ-registratie (voor psychologen op master- en postmasterniveau) bestaan. In de Jeugdwet wordt immers verwezen naar BIG of SKJ registratie.

Updates
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Beroepenstructuur via het dossier op de website, de veelgestelde vragen, en meld je (als je geen lid bent) aan voor de nieuwsbrief.

Inperking instroom in het opleidingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP
 
Het aantal aanmeldingen voor het individuele opleidingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP nam het afgelopen half jaar dusdanig toe, dat ingrijpen noodzakelijk is om de kwaliteit van de opleiding te kunnen blijven garanderen.

Stapsgewijs
Het algemeen bestuur van het NIP heeft daarom besloten de instroom stapsgewijs in te perken. Voor orthopedagogen is de instroom per 15 september 2023 stopgezet. Het bestuur neemt in een later stadium een besluit over het stopzetten van de instroom in het opleidingstraject voor psychologen.

Het hoge aantal aanmeldingen hangt samen met de nieuwe BIG-beroepenstructuur en vorming van het brede basisberoep gezondheidszorgpsycholoog-generalist, waarin de Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP en de gezondheidszorgpsycholoog samengaan.

Het NIP K&J-register zal dus op termijn sluiten, en er komt een overgangsregeling voor geregistreerde K&J-ers en diegenen die nog in opleiding zijn.

Lees het nieuwsbericht over de inperking en de veelgestelde vragen hierover. 

Lees meer over dit besluit  
Rapport 'stop suïcide onder jongvolwassenen'
 
In aanloop naar Wereld Suïcide Preventie Dag op 10 september heeft 113 een rapport gepubliceerd over wat jongvolwassenen (18-30 jaar) die met suïcidaliteit kampen bezighoudt, en wat zij nodig hebben.

Erover praten
Eén van de belangrijkste behoeften die werd genoemd was praten over suïcidaliteit en andere (mentale) problemen, en het verminderen van het taboe daarover.

Laagdrempelig en duidelijk
Mentale gezondheid zou volgens jongvolwassenen een prominente rol moeten krijgen in het onderwijscurriculum, en er is behoefte aan meer vormen van laagdrempelige en/of informele hulp of ondersteuning, bijvoorbeeld op school of werk. Veel jongvolwassenen gaven ook aan dat de route naar professionele hulp duidelijker moet worden. Met name jonge mannen spraken daarbij van een behoefte aan campagnes op kleine schaal, en rolmodellen vanuit hun eigen omgeving.

Het NIP is aangesloten bij de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025: Samen Minder Suïcide, en is met 113 in overleg over onze bijdrage aan de uitwerking van deze thema’s. Wil je hier als ontwikkelingspsycholoog over meedenken, laat het ons weten.
Lees het rapport  
1001 Kritieke Dagen
 
Twee jaar geleden heeft het NIP, samen met de DAIMH, Babywerk en NVO, de website 1001 Kritieke Dagen gelanceerd.

Dit is een kennisbank met wetenschappelijk onderbouwde informatie over de eerste levensfase voor professionals, opleiders, ouders, en andere belangstellenden. 
 
De site is gevuld met bestaand materiaal, wetenschappelijke artikelen, verwijzingen naar onderzoek (ook internationaal) en filmpjes. 1001 Kritieke Dagen integreert kennis uit de ontwikkelingspsychologie, sociologie, genetica en neurowetenschap. Het materiaal is ingedeeld naar vier kernbegrippen:
  • het brein;
  • relaties;
  • regulatie;
  • stress.

De website is onlangs weer geactualiseerd, bijvoorbeeld met een verwijzing met de Interventie Babyclub en de factsheet Place Matters: What Surrounds Us Shapes Us van Harvard University’s Center on the Developing Child. 
Naar 1001kritiekedagen.nl  
 
Richtlijnen en handreikingen
Richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
Deel je ervaring!
Werk jij al met de herziene richtlijn 'Uithuisplaatsing en terugplaatsing'? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaring of de aanbevelingen in de praktijk uitvoerbaar zijn. En hoe ouders en kinderen deze ervaren.

Heb jij 10 minuten tijd om onze vragenlijst in te vullen en bij te dragen aan verdere verbetering van de richtlijn?

Deadline: 30 september

Alvast hartelijk dank!
Naar de vragenlijst  
 
Save the date: Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
Op maandag 20 november van 10.00 tot 11.00 uur is er een webinar over de richtlijn 'Ernstige gedragsproblemen'. Dit webinar wordt gegeven in samenwerking met Marjan de Lange, orthopedagoog en auteur van de richtlijn. In oktober delen we het aanmeldformulier.

Wat wil jij hierover weten?
Om het webinar zo goed mogelijk op de vraag van de deelnemers te laten aansluiten, horen we graag wat jij over het onderwerp wilt weten. Geef jouw vraag of wens aan ons door via het formulier in onderstaande button.

Datum: 20 november
Naar het formulier  
 
Vernieuwde Richtlijn Middelengebruik
Heb jij in je werk te maken met middelengebruik bij jongeren? Dan is het voor jou belangrijk om te weten dat de richtlijn Middelengebruik vernieuwd is.

Daarnaast is de richtlijn ook nog eens verbreed: deze biedt niet alleen handvatten voor professionals binnen de jeugdhulp en jeugdbescherming, maar ook andere jeugdprofessionals kunnen deze richtlijn gebruiken.

Naast de richtlijn zijn ook de werkkaarten, onderbouwing en info voor ouders bijgewerkt.
Bekijk de vernieuwde richtlijn  
 
Richtlijn Residentiële jeugdhulp wordt verbreed
De richtlijn Residentiële jeugdhulp is momenteel in herziening. Bij de herziening wordt uitgegaan van de definitie van ‘jeugdhulp met verblijf’ die in de Jeugdwet beschreven staat. Met deze definitie wordt de richtlijn verbreed. 

De richtlijn wordt voor jeugdprofessionals in veel verschillende zorgvormen van toepassing. Van logeer- en gezinshuizen tot high intensive care jeugd.
Lees meer  
 
Uitspraak van de maand augustus:
Vraag altijd zélf om toestemming van de andere met gezag belaste ouder.
 
In deze zaak was de psycholoog wat betreft de vereiste toestemming van klager (vader) voor de behandeling van zijn minderjarige dochter afgegaan op e-mailcorrespondentie met vader die moeder hem liet zien.

Vraag altijd zélf bij aanvang van de behandeling om toestemming van de andere met gezag belaste ouder (artikel 7, p. 12 en artikel 61, p. 19 van de Beroepscode).
Bekijk de hele uitspraak  
 
Nieuwe Beeldverhalen als hulpmiddel tijdens gesprek 
Hoe leg je aan ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn uit wat er met hun kind aan de hand is? Beeldverhalen zijn hierbij een uitkomst!

Deze animaties hebben een duidelijke, rustige voice-over die uitleg geeft over bijvoorbeeld ADHD, depressie, autisme, trauma's en meer. En dat in verschillende talen.

De beschikbare taalopties zijn op dit moment: Nederlands, Pools, Arabisch, Tigrinya, Turks, Russisch en Oekraïens.
Naar de Beeldverhalen  
   
 
Film Boemerangbeleid beschikbaar
In de film vertellen mensen vanuit verschillende perspectieven hoe ze met Boemerangbeleid in passend onderwijs- en jeugdzorgbeleid te maken hebben gehad en wat de impact hiervan is (geweest).

De film is te gebruiken als ondersteunend materiaal bij bijeenkomsten en brainstormsessies.  
Bekijk de film  
 
Nieuws uit het jeugddomein
De afgelopen periode is er divers nieuws geweest rondom het jeugddomein. Bekijk hieronder de verschillende berichten.

Agenda
05
okt
Inspiratiedag Samen beslissen, samen doen
@ Social Impact Factory, Utrecht
Wat heb je binnen jouw organisatie nodig om te kunnen werken met de richtlijnen? Hoe beslis je daar samen over en wat kun je samen doen? Het belooft een dag te worden met veel uitwisseling, interactie en verdieping. Georganiseerd door NJi, BPSW, NVO en NIP.
10
okt
Symposium: Het behandelen van (dreigende) strijd tussen ouders bij scheiding
@ Van der Valk Hotel - Veenendaal
In dit verdiepend symposium wordt ingezet op het kunnen vasthouden van de ouderrol in de ontwikkeling naar een nieuw gezinssysteem, het betrekken van de visie van het kind hierbij en het vermijden van hoog oplopende conflicten. Georganiseerd door NIP en NVO.
24
okt
NIP webinar – Huiselijk geweld en ADHD
ADHD is een nog weinig onderzocht risicofactor van huiselijk geweld. Dit webinar voor psychologen gaat over de relatie tussen de diagnose ADHD, partner geweld (PG) en agressieproblematiek. 
20
nov
Save the date: NIP webinar – Richtlijn Ernstige gedragsproblemen
Op maandag 20 november van 10.00 tot 11.00 uur is er een webinar over de richtlijn 'Ernstige gedragsproblemen'. Dit webinar wordt gegeven in samenwerking met Marjan de Lange, orthopedagoog en auteur van de richtlijn. 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van mei 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings