En: save the date - Dialoogsessie Classificeren
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
Lidmaatschapsnummer: | 27 november 2023
 
 
 
Woord van de voorzitter
Het einde van het jaar komt al in zicht. Sinterklaas doet zijn intrede en de eerste kerstlampjes branden al in de straten. De sectie Jeugd kijkt terug op een goed gevuld jaar met grote ontwikkelingen in de sector en voor ons als bestuur een jaar waarin we samen bezig zijn met de ontwikkeling van een duidelijkere visie & missie. Wat is onze toegevoegde waarde aan het NIP als brede vereniging voor alle psychologen en waar willen we als sectiebestuur voor jullie, NIP-leden in het brede jeugddomein, voor staan?
Meedenken over belangrijke thema's?
Vanuit de sectie dragen we bij aan diverse landelijke ontwikkelingen. Eindelijk is de Hervormingsagenda er door en gaan we als NIP in het netwerk van Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd gezamenlijk aan de slag met de diverse opgaven. Sectievoorzitter Vera en NIP-beleidsmedewerker Hilbert vormen momenteel de NIP-inbreng binnen dit samenwerkingsverband, maar kunnen dit uiteraard niet zonder de inbreng van onze achterban. Daarom hebben we inhoudsdeskundigen nodig op thema’s zoals: lokale teams, reikwijdte van de jeugdhulp, toegang en de verbinding met andere domeinen. Ook zullen we samen met de andere verenigingen duidelijker gaan maken wat voor beroepen er zoal te vinden zijn onder de brede groep van jeugdprofessionals. In de handreiking ‘de juiste professional op de juiste plek’ gaven we eerder al zo’n overzicht en die willen we graag updaten.

Zijn dit thema’s waar je ook over zou willen meedenken? Geef dat dan door aan sectiejeugd@psynip.nl dan nemen we contact met je op. 
Sectieprogramma 2024
Vanuit het NIP is op 9 november jl. een ledenpeiling uitgezet,. De resultaten, die wij begin 2024 verwachten, worden mede gebruikt om reflecties en wensen voor activiteiten in het sectieprogramma op te kunnen nemen.

Dit jaar heeft mede in het teken van de fusie met de NVGzP gestaan en het steviger onder de aandacht brengen van de ontwikkelingspsychologie als vakgebied. Met dat laatste zullen we ook komend jaar het nodige ondernemen. Om te beginnen bij onze ALV van 15 maart waar we ook weer een mooi inhoudelijk programma gaan samenstellen en jullie graag weer verwelkomen. 
Meld je aan voor de Ledenraad
Wil je meedenken met de brede ambities van het NIP en de vereniging als geheel? Draag dan je steentje bij via de Ledenraad. Het hoogste orgaan binnen de vereniging die opnieuw gekozen gaat worden. De Ledenraad is een directe afvaardiging van leden en heeft een belangrijke stem voor de koers en ambities. Je kunt op de website meer informatie lezen en je tot en met 15 december melden als kandidaat.
Meer info & meld je aan!  
Volg de ontwikkelingen
Binnen de sectie is het weer een jaar geweest waar vanuit de diverse werkgroepen mooie activiteiten zijn georganiseerd en veel aandacht is voor de diverse thema’s waar psychologen die zich op de jeugd richten mee bezig zijn. Volg deze activiteiten en onze betrokken NIP-leden die allemaal bijdragen aan de organisatie ervan ook via onze sectie-pagina op LinkedIn.

Tot ziens in het nieuwe jaar!
 
Meer tijd voor zorgvuldige invoering Beroepenstructuur
In overleg met VWS is besloten de ingangsdatum van de nieuwe Beroepenstructuur voor de psychologische BIG-beroepen een jaar op te schuiven naar 1 januari 2026. 

Het uitstel heeft vooral te maken met het feit dat er meer tijd nodig is voor de wetswijziging en de daaraan voorafgaande internetconsultatie. Het is een unieke situatie dat een basisberoep (psychotherapeut) uit artikel 3 Wet BIG wordt opgeheven, en dit vergt meer voorbereidingstijd dan verwacht.

NIP en NVP begrijpen dat het niet anders kan, en zien als voordeel dat het veld extra tijd krijgt om zich voor te bereiden op de nieuwe Beroepenstructuur. 
Lees hier alles over de Beroepenstructuur  
Onderhandelaarsakkoord cao Jeugdzorg
Er is een onderhandelaarsakkoord voor de cao Jeugdzorg bereikt. Komende week zullen alle leden van het NIP waarvan bekend is dat ze onder de cao Jeugdzorg vallen een mail krijgen van FBZ (namens het NIP) met een stemlink over het akkoord.

Houd je inbox dus in de gaten.
 
Wat heb je (wellicht) gemist? We blikken terug op:
Inspiratiedag 'Samen beslissen, samen doen'
 
Met dat thema gingen bijna 100 deelnemers aan de slag op 5 oktober tijdens de inspiratiedag in de Social Impact Factory in Utrecht. Deze inspiratiedag werd door NJi georganiseerd samen met de beroepsverenigingen BPSW, NVO en NIP.

Deelnemers waren in duo’s aanwezig om samen aan de slag te kunnen met de vragen: Wat heb je binnen jouw organisatie nodig om te kunnen werken met de richtlijnen? Hoe beslis je daar samen over en wat kun je samen doen?

De dag werd geopend door dagvoorzitters Erik en Michel van MiER en NIP-collega Hilbert droeg vanuit de beroepsverenigingen bij aan deze aftrap. Hun ludieke en inspirerende improvisatiesessie zette deelnemers aan om anders te kijken en zo drempels en belemmeringen weg te nemen om met richtlijnen aan de slag te gaan. Vervolgens konden deelnemers in twee rondes een keuzeworkhop volgen. De verschillende workshops waren bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te inspireren om de richtlijnen binnen de organisatie verder te implementeren. Vanuit het NIP verzorgde Hilbert delen van de workshops over de professionele standaard en één over best practices.

De inspiratiedag werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Momenteel wordt bekeken of de bijeenkomst volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor updates!
Online meeting: Hoe waarderen we het onderwijs?
 
De werkgroep Schoolpsychologen organiseerde een meeting waarbij één vraag centraal stond: Wat willen we nu zo graag meten en waarderen in het onderwijs? Karen Heij, Els Mast, en Wendy Huisman namen ons hierin mee en zetten aan tot nadenken.

Karen Heij gaf 3 tips voor alle professionals in het onderwijs:
  1. Maak de rol van de toetsen zo klein mogelijk; kijk naar de ontwikkeling van de leerling in de breedste zin.
  2. Het is niet verplicht om alle toetsen van bijvoorbeeld een LOVS af te nemen, blijf kritisch op wat je beoogd te toetsen.
  3. De uitkomsten van toetsen zijn niet heilig. Wees je bewust dat dit een meetmoment is en vooral iets zegt over hoe de leerling op dat moment de toets heeft gemaakt en interpreteer of beoordeel dat ook als een meetmoment.

'Voor gelijke kansen van kinderen, moet je ongelijk behandelen', zei Els Mast.

Wil je meer weten over deze meeting? Lees het volledige verslag van Seline Roelofsen op LinkedIn.

Op 19 januari is er weer een nieuw webinar van werkgroep Schoolpsychologen met Gezina Topper over schoolaanwezigheid. Houd de agenda in de gaten!
Deel je ervaring met richtlijn Kindermishandeling voor jeugdhulp en jeugdbescherming
Werk je met de richtlijn 'Kindermishandeling voor jeugdhulp en jeugdbescherming'? Dan komen we graag in contact met jou! We zijn benieuwd of je met de aanbevelingen van de richtlijn uit de voeten kan: zijn ze nog actueel, zijn ze toepasbaar, zijn ze in het belang van ouders, kinderen en jongeren? Ervaar je knelpunten in de aanpak van kindermishandeling waar je ook aandacht voor wilt in de richtlijn.

Wil je hierover met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact op via info@richtlijnenjeugdhulp.nl. We maken dan een belafspraak waarin je je ervaringen met ons kunt delen. Op basis van alle verzamelde feedback gaan we na of we de richtlijn moeten aanpassen.
Ja, ik wil hieraan bijdragen  
 
Dialoogsessie Classificeren – save the date!
 
Als sectie willen we in 2024 graag met jullie in dialoog over onderwerpen die voor jullie van belang zijn in de jeugdhulpverlening (waaronder jeugd GGZ). Het veld van de jeugdhulpverlening is ontzettend breed. We willen graag iedereen een stem geven die in dat veld werkt en samen leren van elkaar.

Om te beginnen willen we op 16 mei 2024 aftrappen met een dialoogsessie rondom het thema 'classificeren'.

Dialoogsessie
Wat brengt het ons of onze jeugd om problematisch of afwijkend gedrag van kinderen te ordenen in DSM-classificaties? Wat zijn voor- en nadelen? Zijn er alternatieven mogelijk of moeten we dit niet willen veranderen? En welke rol hebben psychologen bij vraagstukken die spelen rondom medicaliseren en psychologiseren binnen de maatschappij?

De bijeenkomst richt zich op het uitwisselen van ervaringen en perspectieven met beroepsgenoten. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor de precieze inhoud van de bijeenkomst en de gastsprekers die we bij de dialoog willen betrekken.

Ideeën voor thema's
En mocht je ideeën hebben voor andere thema's waar we het dringend met elkaar over moeten hebben, voel je vrij die aan ons door te geven! Dit kan door lid te worden van de LinkedIn-pagina van de sectie Jeugd waar we ook specifiek een poll zullen uitzetten om thema’s op te halen. Daarnaast kunnen vragen en inbreng ook ons gestuurd worden op sectiejeugd@psynip.nl
Vacature: bestuurslid werkgroep Het Jonge Kind
Denk mee over allerlei ontwikkelingen die te maken hebben met het jonge kind als bestuurslid van de werkgroep! Je werkt samen met gedreven en betrokken vakgenoten aan de verbetering van het vakgebied, met doelen die onder andere in het jaarplan van de werkgroep zijn opgenomen. Jouw aandeel in de werkgroep hangt mede af van jouw voorkeur voor bepaalde thema’s en projecten.

Ook draag je bij aan de organisatie van verschillende inhoudelijke activiteiten voor de leden van onze werkgroep. Actief zijn in de werkgroep is een uitstekend middel om bestuurservaring op te doen en je netwerk uit te breiden.

Interesse?
Mail voor meer informatie of reageer direct met een korte motivatie en cv, naar voorzitter Yael Meijer via SectieHetJongeKind@psynip.nl. Solliciteren kan tot en met 31 december 2023. 
Bekijk de vacature  
 
Agenda
19
jan
Webinar schoolpsychologen
15
maa
ALV sectie Jeugd
16
mei
Dialoogsessie Classificeren
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van september 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings