En: grote stap voor Hervormingsagenda Jeugd en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie Jeugd
Lidmaatschapsnummer: | 26 mei 2023
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
In deze nieuwsbrief van Sectie Jeugd lees je o.a. meer over hervormingen in het Jeugddomein, het belang van ontwikkelingspsychologie en meer nieuwsupdates. 

Daarnaast aanmeldmogelijkheden voor het webinar ‘ACT in het onderwijs’ op vrijdagochtend 16 juni vanuit de werkgroep Schoolpsychologen en andere evenementen zoals het NIP jaarcongres. 

Veel leesplezier!
 
K&J op weg naar BIG – wat gaat er allemaal veranderen?
 
Er speelt veel rondom opleiding en registratie van Kinder- en Jeugdpsychologen. Dat heeft onder meer te maken een herstructurering van de psychologische beroepen in de Wet BIG. Soms lijkt het alsof de wereld op zijn kop staat en álles gaat veranderen. Omdat ook nog niet alles 100% vast staat, gaan er ook veel aannames en geruchten rond. Daarom in deze nieuwsbrief Jeugd op een rij wat de ontwikkelingen zijn, nu en in de komende jaren.

Er is sprake van twee belangrijke ontwikkelingen voor Kinder- en Jeugdpsychologen in relatie tot de wet BIG:
  1. Eerder Verworven Competenties
    (EVC-)traject scenario 1
  2. Beroepenstructuur psychologische zorg.
Belangrijk om te onthouden

1.      EVC gaat over een eenmalige vrijstelling voor het huidige BIG-beroep gezondheidszorgpsycholoog, alleen bedoeld voor K&J-psychologen die op peildatum 1 maart bij het NIP geregistreerd waren.

2.      Beroepenstructuur gaat over een vernieuwde structuur van de psychologische beroepen in de wet BIG die in 2025 in gaat – de beroepen K&J-psycholoog en GZ-psycholoog worden samengevoegd in een nieuw BIG-beroep: de gezondheidszorgpsycholoog-generalist. Er komt een overgangsregeling voor geregistreerde K&J-psychologen en diegenen die nog in opleiding zijn.

3.      Voor alle zorg onder de Jeugdwet blijft BIG of SKJ-registratie een verplichting.
 
De Beroepenstructuur gaat natuurlijk niet alleen over de toekomst van K&J-psychologen. Lees wat het verder allemaal inhoudt via de volgende links:
Lees verder over het EVC-traject en de Beroepenstructuur  
Grote stap voor Hervormingsagenda Jeugd
 
Vorige week is de concept Hervormingsagenda Jeugd ter consultatie voorgelegd aan veldpartijen, waaronder het NIP. Daar zijn we blij mee. Deze stap volgt op het financiële akkoord dat het Rijk en de VNG eindelijk hadden gesloten over het financiële kader voor jeugdzorg de komende jaren. 

Vera Naber, voorzitter van de sectie Jeugd van het NIP, was samen met Arne Popma van de NVvP als stuurgroeplid betrokken bij de totstandkoming van de Hervormingsagenda. Zij is trots op het resultaat dat nu voorligt: “De rol die professionals krijgen in deze agenda en de investeringen op het gebied van kwaliteit en blijvend leren, zijn niet eerder zo expliciet in een hervormingstraject opgenomen."
Lees meer over de Hervormingsagenda  
Wist je dat … (supervisie)
 
... Supervisie niet alleen een eis is voor een postmaster opleidingstraject bij SKJ, maar ook voor herregistratie op masterniveau? NIP en NVO hebben onlangs een peiling gehouden onder masterpsychologen en -pedagogen die bij SKJ geregistreerd zijn, om te vragen naar hun ervaringen hiermee.

Met een gemiddelde waardering van 4,2 op een schaal van 1 tot 5 geven master-geregistreerden aan dat ze positief zijn over het volgen van supervisie. Het draagt bij aan hun vakbekwaamheid en de supervisie vindt plaats op een passend moment in hun loopbaan, zo blijkt uit de reacties.

Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat supervisie een meerwaarde heeft ten opzichte van werkbegeleiding of intervisie. Wel geven psychologen en pedagogen aan dat ze (nog) meer door hun werkgever gefaciliteerd zouden willen worden in het volgen van supervisie, zowel in tijd als in middelen. 
In de rapportage van de peiling hebben NIP en NVO vier aanbevelingen geformuleerd.
Lees de aanbevelingen  
Psychologen en orthopedagogen:
aparte beroepen en opleidingen in de wet BIG
Uitgangspunt van het Advies Beroepenstructuur is dat de opleiding tot het nieuwe BIG-beroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist alleen nog gevolgd kan worden vanuit een masteropleiding psychologie. Dat is een verandering ten opzichte van de huidige situatie.  

Dit onderdeel van de beroepenstructuur leidt tot veel onrust – we leggen graag uit wat het idee erachter is. Het NIP zet in op constructieve en complementaire samenwerking van de afzonderlijke BIG-beroepen met afzonderlijke opleidingen.


Meer over de ontvlechting  
 
Nieuw: werkgroep Mediation
Vanaf de tweede helft van 2023 wordt de sectie Jeugd uitgebreid met een werkgroep Mediation. In de voorgaande jaren heeft de sectie Mediation geïnvesteerd in het uitvoeren van projecten en het opbouwen van een netwerk om de expertise van de psycholoog-mediator, gespecialiseerd in het omgaan met conflicten en emoties in het veld van de professionele zorg voor jeugd te behartigen. 

Wil je actief worden in de werkgroep Mediation/Jeugd waar de insteek is de belangen van kinderen te behartigen in het woud van wetten, regels, zorg en ondersteuning? Neem dan contact op via info@psynip.nl.
Ja ik wil actief worden  
 
Ontwikkelingspsychologie in de schijnwerpers
Het belang van de ontwikkelingspsychologie 

Veel aandacht gaat op dit moment uit naar de opleiding en registratie van Kinder- en Jeugdpsychologen, en met name de overgang naar de wet BIG.

Maar hoewel het NIP-register Kinder- & Jeugdpsycholoog op termijn sluit, verdwijnt het kennisdomein van kinder- en jeugdpsychologen niet. Sterker nog: als straks het stof is neergedaald van alle veranderingen is het hoog tijd de schijnwerpers te richten op alles wat de Ontwikkelingspsychologie ons te bieden heeft.
 
 
Op 15 februari 2023 gaven we al een aftrap. In het webinar 'Wat is (nog) normaal?' gingen ontwikkelingspsychologen Yael Meijer en Hanneke Visser met elkaar in gesprek over vragen als: wat vinden we normaal (gedrag), wie is dan eigenlijk ‘we’, wie bepaalt die norm en wanneer verandert ons perspectief op normaal?

Het webinar is inmiddels door meer dan 2.000 mensen bekeken en is terug te kijken.

We zijn vast van plan hier een vervolg aan te geven. heb je suggesties om de ontwikkelingspsychologie meer in de schijnwerpers te zetten, of heb je tips voor interessante artikelen of bijeenkomsten voor collega’s?
Laat het ons weten  
Richtlijnen en handreikingen
De afgelopen periode hebben diverse leden meegedacht en -geholpen bij het opstellen of herzien van onderstaande richtlijn, handreiking en meer. Of ze hebben een webinar gegeven over het betreffende onderwerp. Leden ervaren het meewerken aan de ontwikkeling van een richtlijn, generieke module of zorgstandaard als een leuk, leerzaam en inspirerend traject. 
Lees meer over onderstaande richtlijnen en handreikingen  
  • Herziene handreiking instemmingsverklaring gesloten jeugdhulp beschikbaar

  • Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg

  • Herziene richtlijn Uithuisplaatsing en terugplaatsing
 
  • Vragenlijst richtlijn Kindermishandeling
  • Leidraad suïcidepreventie jeugddomein 

Wil je ook meedenken over het opstellen of herzien van richtlijnen op het jeugdterrein? Geef dit dan aan via  richtlijnen@psynip.nl of op je profiel van MijnNIP
Downloads en webinars over de richtlijnen  
 
Vacatures
Student in sectie (SIS) 

Vacature Student in Sectie Jeugd NIP

Accreditatiecommissie K&J/OG 

Er zijn per 1 september 2023 twee vacatures voor de accreditatiecommissie Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP/NVO Orthopedagoog-Generalist. Wij zijn daarvoor op zoek naar NIP leden, tevens geregistreerd als Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. 
Bekijk de vacature  
 
 
Agenda
30
mei
Webinar 'Goed van start met de richtlijnen’
Over de richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming die door het NIP zijn geautoriseerd en onderdeel zijn van jouw professionele standaard.
9
juni
NIP Jaarcongres
Met onder andere een workshop van Ellen Braakhekke en Anna de Haan: ‘Versterken van welbevinden in het onderwijs’.
15
juni
Workshop ‘Aan de slag met de richtlijnen’ door NJi
Voor jeugdprofessionals. Ervaar je hoe ondersteunend de richtlijnen kunnen zijn en hoe het toepassen van de richtlijnen in je eigen werk makkelijker wordt. Aanmelden via NJi
16
juni
Webinar ACT in het onderwijs
Laat je inspireren door Tamara Wally. Zij neemt ons mee in de theorie achter de Acceptance and Commitment Training (ACT) in onderwijs. Laura Stroo deelt praktijkvoorbeelden uit het PO en VO.
20
juni
NIP webinar – Je bent jong en je chillt wat (co-creatie in de (forensische) jeugdzorg)
Over stress en veerkracht bij jongeren en professionals. Een verslag van een zoektocht naar een verhaal van variatie en nuance. Maar ook lessen die we kunnen leren om als professionals mét jongeren samen aan een veerkrachtiger samenleving te bouwen.
26
juni
Workshop ‘Het systeem betrekken in de behandeling’
Het kan in de praktijk een flinke klus zijn om het systeem van de cliënt effectief in te zetten om zo je behandelresultaat te verbeteren. Deze workshop onder leiding van Pieter Dingemanse is er op gericht je daar verder in te helpen.
29
juni
NIP webinar 'Trauma, een relationele opgave’
Psychotrauma is als een steen in een vijver: het heeft grote gevolgen voor relaties binnen het gezin en tussen generaties. Niet alleen individuen maar ook ouder-kindrelaties komen onder enorme druk te staan.
13
sep
Intervisie-workshop supervisoren Jeugd: begeleiding en beoordeling casusverslagen
Voor supervisoren Jeugd NIP om te ‘oefenen’ met het beoordelen van de casusverslagen, en het uitwisselen van ervaringen met andere supervisoren. 
24
okt
NIP webinar – Huiselijk geweld en ADHD
ADHD is een nog weinig onderzocht risicofactor van huiselijk geweld. Dit webinar voor psychologen gaat over de relatie tussen de diagnose ADHD, partner geweld (PG) en agressieproblematiek. 
Terugblik

ALV

Op 10 maart was er een netwerkbijeenkomst en ALV van onze sectie jeugd. Een inspirerende bijeenkomst waarin emeritus hoogleraar Willem Koops inging op het ontstaan van het vakgebied. Daarnaast ging Lysanne te Brinke juist in op nieuwe ontwikkelingen, zoals het betrekken van jongeren bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek over jongeren. Welke thema's leven bij deze doelgroep en hoe kun je samen antwoord geven op de vragen die bij hun leven?  Afsluitend aan deze geslaagde ochtend was er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan middels een netwerklunch. 
 
Schoolpsychologencongres 
Op 24 maart vond het jaarlijkse Schoolpsychologencongres plaats. Je kunt hier de presentaties terugkijken.
 
Webinar ‘Diversiteit in ouderschap'
Op 16 mei vond het webinar ‘Diversiteit in ouderschap’ plaats. Steeds meer kinderen groeien op in andere gezinsvormen, zoals een lesbisch stel dat een kind krijgt dankzij een donor of een vrouw die als draagmoeder een kindje ter wereld brengt voor een heterostel met vruchtbaarheidsproblemen. 

Hoogleraar Henny Bos deelde de laatste wetenschappelijke inzichten op dit gebied: over het algemeen gaat het heel goed met deze ouders en kinderen, maar de kinderen ervaren helaas wel stigmatisering. Kinderwenscoach/counselor Sara Coster stond stil bij de rol van professionals in de begeleiding van deze gezinnen. Welke vooroordelen hebben professionals bij het werken met deze gezinnen? Met praktische tips hielp Sara de deelnemers van de webinar op weg om beter met deze ouders te kunnen communiceren.

Het was een boeiende avond waarbij de aanwezigen meer inzicht en bewustwording hebben gekregen in de ‘Gezinsvormen van nu’.

Houd de NIP-agenda in de gaten, want ook na de zomer organiseren we weer mooie webinars vanuit de werkgroep Het Jonge Kind.
Naar de NIP agenda  
 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van februari 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings