Duurzaam nieuws uit Zaanstad
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Onderwerp:  Duurzaam nieuws uit Zaanstad Lees online
Nieuw Zaans Klimaat
Duurzaam nieuws uit Zaanstad
19 oktober 2021
Deze maand tekende gemeente Zaanstad de Green Deal Houtbouw. Verder besteden we aandacht aan klimaatadaptatie en kunt u uw straat opgeven om de groenste straat van Zaanstad te worden. Ook maken we in deze nieuwsbrief de uitslag van het NK Tegelwippen bekend!

De herfst nu echt begonnen en gaan we onze huizen weer verwarmen. Kunt u wel wat tips gebruiken om gas en energie te besparen? Op 30 oktober en 6 september is de Duurzame Huizen Route en kunt u inspiratie opdoen. Heeft u zelf een duurzaam huis? Dan kunt u zich nog aanmelden om bezoekers te ontvangen!

Heeft u een duurzaam idee of initiatief dat u onder de aandacht wilt brengen bij de gemeente? Stuur ons dan een mail via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl.
 
 
 
Green Deal Houtbouw
Zaanstad wil de komende jaren meer huizen van hout bouwen. Hierdoor kan de gemeente sneller én schoner bouwen. De huidige nieuwbouw met materialen als staal en beton zorgt veel CO2-uitstoot. Daarnaast lopen we tegen stikstofbeperkingen aan wat zorgt voor vertraging in onze huizenbouw. Gezien de woningnood is dat een probleem. Zaanstad heeft samen met andere overheden uit de MRA het convenant ‘Green Deal Houtbouw in de Metropoolregio Amsterdam’ ondertekend. Op 21 oktober sluiten ook diverse marktpartijen en kennisinstellingen aan. Alle partijen die de Green Deal Houtbouw ondertekenen gaan vanaf volgend jaar minimaal één project in houtbouw te realiseren. In 2025 moet dit dan 20% van alle nieuwe woningen zijn.
Meer weten
 
 
Duurzaamheidsprijs
Architectenbureau CHRITH ontving 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, de Duurzaamheidprijs. CHRITH is gevestigd in de Maakgemeenschap De Hoop aan het Barndegat in Zaandam. Het bureau is gespecialiseerd in het gebruik van biobased materialen. Dat zijn hernieuwbare grondstoffen zoals leem, zand en kalk. Ook zij zien toekomst in meer bouwen met hout! Houtbouw levert minder afvalstoffen op en de productie van hout kost minder energie.
Lees het artikel op zaanstad.nieuws
 
 
Ga naar het Repair Café
We zijn er trots op dat we in Zaanstad maar liefst vijf Repair Café’s hebben. U kunt er weer terecht om huishoudelijke spullen te laten repareren. Goed voor uw portemonnee en het milieu. Van een kapotte lamp of stofzuiger tot een aanlopend wieltje van uw rollator: de vrijwilligers staan voor uw klaar. Bij vier van de vijf cafés kunt u binnenkort terecht. Hieronder leest u waar en wanneer u binnen kunt lopen. De vijfde, het Repair Café bij de kinderboerderij in het Darwinpark, gaat begin 2022 weer van start. Bent u handig en vindt u het leuk om te helpen? Dan kunt u zich daar aanmelden als vrijwilliger.
Meer info en de openingstijden
 
 
Wedstrijd groenste straat
We zijn op zoek naar groene straten! Hebben u en uw buren geveltuintjes gemaakt, tegels vervangen voor planten en/of regentonnen neergezet? Stuur vóór 22 oktober een foto van uw groene straat naar info@watzr.nl. Vertel ook wat u en uw buren in de straat hebben gedaan om deze groen te maken. De winnende straat wordt omgedoopt tot watZr-straat met een vrolijke straatvlag! Een watZr is een kleine actie in en om je huis om wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Minder tegels en meer groen helpen hierbij. Doet u ook mee?
Wedstrijd groenste straat
 
 
Duurzame Huizen Route
zaterdag 30 oktober en 6 november
De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens een reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Dit kan tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Huiseigenaren in Zaanstad stellen hun huis open om uitleg te geven over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven. En heeft u een duurzaam huis en wilt u zich nog aanmelden om bezoekers te ontvangen en inspireren? Dat kan ook nog!
www.duurzamehuizenroute.nl
 
 
Uitslag NK Tegelwippen
Zaanstad heeft de 14e plek behaald in het NK Tegelwippen, met maar liefst 44.916 gewipte tegels! De afgelopen maanden deden veel enthousiaste Zaankanters mee om deze tegels te vervangen door groen. Dat heeft vele voordelen. Meer groen zorgt voor de opname van CO2, voert regenwater af en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Dan hebben we 10 tips voor u! En gaat u direct aan de slag? Vergeet dan niet om mee te doen aan de wedstrijd 'Groenste straat' en stuur een foto in! 
10 tips om te vergroenen
 
 
Agenda
Bijeenkomsten over duurzaamheid
Zaanstad