Hulp bij (voorbereiding op) digitale ontwrichting
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Weekoverzicht 19 - 30 augustus 2024
30 augustus 2024
Brochure over verlofvormen geüpdatet
Arbeidszaken

De geactualiseerde Wazo-brochure, een gezamenlijke uitgave van de VNG en vakbonden, biedt een helder overzicht van de verschillende verlofvormen die zijn vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (Wazo) en de Cao Gemeenten en Cao SGO.

Lees meer
 
Leges omgevingsplanactiviteit bouwwerken (ruimtelijk deel)
Belastingen

De VNG publiceert een heffingsvariant ‘bouwkosten’ voor de leges voor de ruimtelijke toets bij een omgevingsvergunning-aanvraag voor een omgevingsplanactiviteit (OPA) bij bouwwerken.

Lees meer
 
Boek geeft inspiratie voor vakmanschap in decentraal bestuur
Bestuur

Hoe versterk je het vakmanschap van ambtsdragers in het decentraal bestuur, zodat ze om kunnen gaan met grote uitdagingen die op hen afkomen? Welk waarden van vakmanschap zijn belangrijk bij opgaven als het herwinnen van vertrouwen van burgers of transities rond energie en voedsel? 

Lees meer
 
API’s stimuleren digitale transformatie dienstverlening
Informatiesamenleving

De VNG heeft met de afronding van het programma Haal Centraal samen met haar partners een belangrijke bijdrage geleverd aan de standaardisatie en modernisering van gegevensuitwisseling. De introductie van API’s voor basisregistraties maakt het voor overheden eenvoudiger om informatie veilig op te vragen.

Lees meer
 
Publiekscampagne Geweld in Huiselijke Kring van start gegaan
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

De rijksoverheid is gestart met de publiekscampagne Geweld in Huiselijke Kring. De kernboodschap: 'Twijfel je of iemand thuis wel veilig is? Zet een eerste stap en vraag hoe het gaat.' Gemeenten kunnen de campagne kracht bijzetten door het delen van video's en afbeeldingen via de eigen communicatiekanalen.

Lees meer
 
Subsidie beschikbaar voor interventies mentale gezondheid
Openbare gezondheid

GGD’en en interventie-eigenaren kunnen nu samen met een gemeente bij ZonMw subsidie aanvragen voor de implementatie, borging en opschaling van effectieve en kansrijke interventies gericht op mentale gezondheid. Hiermee wordt gebouwd aan een landelijk dekkende kennisinfrastructuur voor mentale gezondheid.

Lees meer
 
Enquête: wat is uw ervaring met aanpak van leegstand?
Ruimte, wonen en mobiliteit

Voor een effectief instrumentarium voor gemeenten is het van belang dat in beeld komt hoe gemeenten tegen leegstand aankijken en waar ze tegenaan lopen bij het aanpakken van leegstand. Daarom vragen we gemeenten om de enquête hierover in te vullen. Dit kan tot uiterlijk 11 september. 

Lees meer
 
Subsidie voor Pilots Uitvoeringsversnelling Woningbouw
Ruimte, wonen en mobiliteit

De krappe arbeidsmarkt en de complexiteit in de uitvoering ontnemen gemeenten en provincies de slagkracht om de woningbouwambities te realiseren. De VNG, het ministerie van VRO en het IPO starten daarom een subsidieregeling voor pilots die bijdragen aan een effectieve en duurzame oplossing voor de woonopgave.

Lees meer
 
Doe mee aan 'Wisselstage!' gemeenten en zorgaanbieders
Sociaal domein breed

Bij de 'Wisselstage!', georganiseerd door het Ketenbureau i-Sociaal Domein en The Curious Network, loopt u 1 dag stage bij een zorgaanbieder/gemeente naar keuze. Het doel is wederzijds begrip, korte lijnen en een goede samenwerking die uiteindelijk leidt tot betere hulp en ondersteuning.

Lees meer
 
Onze inbreng voor het commissiedebat arbeidsmigratie
Toezicht en handhaving in het sociaal domein

Woensdag 4 september is er een commissiedebat over arbeidsmigratie. We vragen aandacht voor de jaarrapportage arbeidsmigranten 2023 en de toezeggingen die zijn gedaan rondom de adviezen van het Aanjaagteam. Ook vragen we ons af hoe de Effectrapportage zicht verhoudt tot de plannen in het Hoofdlijnenakkoord.

Lees meer
 
Verplicht aansluiten bij het Informatieknooppunt Zorgfraude
Toezicht en handhaving in het sociaal domein

Veel gemeenten werken op dit moment al samen met het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ). Per 1 januari 2025 wordt het IKZ een rechtspersoon met een wettelijke taak. Dit houdt in dat alle gemeenten bij wet zijn aangesloten en verplicht zijn vermoedens van zorgfraude bij het IKZ te melden.

Lees meer
 
Budgetten bekend voor hulp aan gedupeerde alleenverdieners
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Het rijk heeft de budgetten per gemeente bekendgemaakt voor de financiële ondersteuning van huishoudens die in 2023 en 2024 door de alleenverdienersproblematiek onder het bestaansminimum zakken. Gemeenten kunnen deze huishoudens helpen door gemiste toeslagen te compenseren met individuele bijzondere bijstand.

Lees meer
 
Webinar: Afschaffing handhavingsmoratorium schijnzelfstandigheid
Arbeidszaken

Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt het handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst weer op normale wijze gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Welke gevolgen dat heeft voor het werken met zzp’ers, hoort u op het webinar op 26 september.

26-09-2024
Lees meer
 
Online inloopsessie: Goed Lokaal Bestuur
Bestuur

Een aantal burgemeesters, wethouders, griffiers en raadsleden binnen de VNG heeft het voortouw genomen om het wezen van goed lokaal bestuur opnieuw met elkaar te doordenken. De initiatiefnemers maakten een pamflet dat dient als kader om de discussie te voeren. Op 10 juli was er een eerste online inloopsessie.

19-09-2024
Lees meer
 
Bijeenkomsten: Van lokale omroep naar streekomroep, wat gaat er veranderen?
Bestuur

Lokale media zijn van grote waarde voor het functioneren van onze lokale democratie. De VNG houdt in oktober 2 bijeenkomsten over de verwachte wijzigingen in het stelsel rond lokale publieke omroepen.

10 en 17-10-2024
Lees meer
 
Online vragenuren: Soortenbescherming bij na-isolatie
Energie en Klimaat

Gemeenten die starten met een lokale isolatieaanpak hebben vragen over na-isolatie en soortenbescherming, in het bijzonder de bescherming van vleermuissoorten. Hoe pakt u dit aan? Wat kan er wel en wat niet? En hoe zit het juridisch? Daarover gaat ons tweewekelijkse digitale vragenuur.

vanaf 10-09-2024
Lees meer
 
Webinar: Aan de slag met CO2-reductie in de eigen organisatie
Energie en Klimaat

Deze bijeenkomst is gericht op gemeenten die structureler aan de slag willen gaan met CO2-reductie in de eigen organisatie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de CO2-Prestatieladder.

12-09-2024
Lees meer
 
Online kennissessie: Bevoegdheden, rollen en mogelijkheden bij windprojecten
Energie en Klimaat

Deze kennissessie voor ambtenaren gaat over bevoegdheden, vergunningverlening en uw rol, taken en mogelijkheden als gemeente bij de ontwikkeling van windprojecten op land. We gaan in gesprek met een jurist van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie en behandelen een casus.

10-10-2024
Lees meer
 
Municipal Peace Talks: Peace Begins Here - Local Solutions for Conflict
Europa en internationaal

De rol van lokale overheden wereldwijd bij het voorkomen en oplossen van conflicten blijft onderbelicht, onderschat en onbekend. Dit evenement brengt stakeholders en deskundigen samen om de essentiële rol van lokale overheden in het bevorderen van vrede en dialoog te bespreken en verkennen.

08-10-2024
Lees meer
 
Webinar: Innovatieve machine-learning techniek voor complexe jeugdzorgketenanalyse
Informatiesamenleving

De jeugdzorgsector staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder de complexiteit van zorgketens en de diversiteit aan diensten. Om effectieve en efficiënte zorg te bieden, zijn nauwkeurige en actuele gegevens essentieel voor beleidsmakers en praktijkprofessionals.

10-09-2024
Lees meer
 
Symposium: Regie op digitale samenleving
Informatiesamenleving

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met bestuurders en topambtenaren van onze (interbestuurlijke) partners over hoe we de bestuurlijke besluitvorming op het gebied van digitalisering kunnen versterken. Ook overhandigen we de nieuwe Digitale Agenda Gemeenten 2028 aan staatssecretaris Szabó. 

04-09-2024
Lees meer
 
Inspiratiedag Gezond en Actief leven
Openbare gezondheid

Onder het motto 'Gezond en Actief leven: Samen in beweging' organiseren de ondertekenaars van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) ook dit jaar een inspiratiedag. Een dag boordevol inzichten en mooie praktijkvoorbeelden die u niet wilt missen! 

12-09-2024
Lees meer
 
Webinar: Samenwerken aan de vermindering van stikstof in de veehouderij
Ruimte, wonen en mobiliteit

Wat komt er kijken bij de uitvoering van regelingen die de stikstofuitstoot van veehouderijen verminderen? We gaan in gesprek over nieuwe inzichten en delen tips en voorbeelden uit de praktijk, met name gericht op de regelingen Lbv en Lbv-plus. Daarnaast gaan we in op nieuwe regelingen voor stikstofreductie.

01-10-2024
Lees meer
 
Webinar: Erftransformaties en woningbouw
Ruimte, wonen en mobiliteit

Ook in plattelandsgemeenten is veel behoefte aan woningen. Erftransformatie - (kleinschalige) woningbouw op een voormalig landbouwerf - kan boeren en overheden perspectief bieden. Dit webinar gaat in op de 'Handreiking Planologische concepten erftransformaties' en de aanpak van de gemeente Ede.

30-09-2024
Lees meer
 
Webinar: Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging
Ruimte, wonen en mobiliteit

Met de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB) kunnen provincies aan veehouders die vrijwillig willen stoppen subsidie geven om hun locatie te beëindigen. In dit webinar bespreken we de MGB-regeling tot in detail en gaan we in op wat deze betekent voor gemeenten. 

17-09-2024
Lees meer
 
Online vragenuren: Flexwonen
Ruimte, wonen en mobiliteit

Heeft u praktische vragen over het realiseren van verplaatsbare woningen? Meld u dan aan voor het maandelijkse online vragenuur van het Expertteam Woningbouw van RVO. 

vanaf 02-09-2024
Lees meer
 
Online sessie: Klankbordgroep modelbepalingen deelmobiliteit
Ruimte, wonen en mobiliteit

De VNG werkt aan modelbepalingen voor deelmobiliteit. Die zijn bedoeld om gemeenten te ondersteunen bij het effectief reguleren van deelmobiliteit in de APV en Parkeerverordening. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en inzichten. Welke knelpunten en vragen komt u tegen bij het inregelen van deelmobiliteit?

20-09-2024
Lees meer
 
Programma Verbinden Schuldendomein: Najaarsbijeenkomst
Schulden en armoede

Tijdens de landelijke najaarsbijeenkomst ‘Ontmoeten, Verbinden & Versterken’ voor en met gemeenten, verbinden we kennis en ervaring om (problematische) schulden aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. 

15-10-2024
Lees meer
 
Webinar: Effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid
Toezicht en handhaving in het sociaal domein

Tijdens het congres ‘Arbeidsmigratie In Goede Banen’ ontving demissionair minister Van Gennip de handreiking effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid. De effectrapportage is een van de 50 aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten. Tijdens ons webinar vertellen we u graag meer.

16-09-2024
Lees meer
 
Online sessies: Nieuws uit het werkdomein
Werk, inkomen en sociale zekerheid

De VNG organiseert samen met partnerorganisaties elke 2 maanden de online sessie Nieuws uit het Werkdomein om gemeenten mee te nemen in de ontwikkelingen met betrekking tot gegevensdeling binnen het werkdomein.

vanaf 24-09-2024
Lees meer
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.