We wensen u een fijne zomer!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuws van Smid Netwerk Notarissen
NETWERK NOTARISSEN
Lees online  |  Afmelden
Netwerk Notarissen Nieuws - zomereditie 2025
De zomer is begonnen. Gaat u er lekker tussenuit of geniet u thuis van de rust? Hoe dan ook, we wensen u een fijne zomer toe.

Na de zomer komen veel mensen terug met frisse ideeën en concrete plannen. Wat de zomer u ook brengt, wij staan klaar om u te helpen bij de juridische afwikkeling ervan.
Uw vermogen naar de volgende generatie?
 
Veel babyboomers zoeken nu naar manieren om hun vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Netwerk Notarissen deed in samenwerking met het NPO programma Nieuwsuur onderzoek onder de aangesloten notarissen. Uit de enquête blijkt dat ruim 80% van de notarissen het aantal vragen over vermogensoverdracht de afgelopen jaren zag toenemen.

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen vertelt in Nieuwsuur: "Ondanks dat de jubelton is afgeschaft, ontvangen onze kantoren veel cliënten die vermogen willen overdragen." Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het uitlenen van geld en vervolgens in jaarlijkse stappen de lening omzetten in een schenking. De lening wordt zo ‘weggepoetst,’ zodat er bij overlijden geen lening meer als bezitting in de erfenis zit. Dat scheelt erfbelasting.

U kunt het item hier terugkijken (het laatste item van het programma). Wilt u meer weten over het overdragen van vermogen naar de volgende generatie? Wij vertellen er graag meer over.
Nieuwsuur terugkijken
Wat kwam er uit de Familiemonitor?
In de vorige nieuwsbrief nodigden we u uit om mee te doen aan onze enquête over uw familiesituatie: de Familiemonitor. Wij bedanken hierbij de 1.118 lezers die meededen!

Uit de Familiemonitor blijkt dat veel mensen familieleden hebben met wie ze helemaal geen contact meer hebben. Maar liefst 28% van de 1.118 deelnemers aan de Familiemonitor zegt dat zij bepaalde familieleden nooit meer zien. Dit komt vaak doordat families na het overlijden van de ouders uit elkaar zijn gevallen, of door ruzies over geld en erfenissen. "De bloedband kan soms niet sterk genoeg zijn om verbonden te blijven in moeilijke situaties," zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "Erfenissen en geld zijn dan vaak het zetje dat een al broze band helemaal doet breken."

Broer en zus kunnen naar erfenis fluiten
Als er geen contact meer is met familieleden gaat het meestal (57%) om broers of zussen. Het verbreken is vaak definitief, 76% zegt in de Familiemonitor dat het contact niet meer te repareren is. “Dat het verbreken van contact definitief is zien we terug in de maatregelen die respondenten in zo’n geval nemen”, zegt Lucienne van der Geld. “Bijna 40% van hen heeft in het testament iemand met wie geen contact meer is van de erfenis uitgesloten. Vooral kinderen en broers en zussen kunnen naar die erfenis fluiten.”

In het NPO radioprogramma Nieuwsweekend van 22 april jl. vertelde Lucienne van der Geld over het toenemen van ruzie over erfenissen. U kunt het item hier terugluisteren.
radiofragment terugluisteren
Steward Ownership: duurzaam ondernemen
 
Heeft u er al eens over gehoord? Steward ownership! Het is een oplossing voor steeds meer ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijfsstructuur die verder gaat dan winst behalen. In deze bedrijfsstructuur staat namelijk ook een maatschappelijke missie van het bedrijf centraal. De winst die gemaakt wordt gaat voor een deel naar maatschappelijke doelen.

Steward Ownership is ook een onderwerp dat momenteel politieke aandacht krijgt. Er wordt in de Tweede Kamer namelijk gediscussieerd over een wet die het makkelijker moet maken om bedrijven ‘steward owned’ te maken. Bij steward ownership zit de zeggenschap over het bedrijf namelijk bij de zogenaamde 'stewards'. Dit kunnen de oprichters van het bedrijf zijn, de werknemers, of anderen die nauw betrokken zijn bij het bedrijf. Deze stewards bewaken de missie van het bedrijf.

Bedrijven die kiezen voor steward ownership doen dit om de missie van hun bedrijf voor de toekomst veilig te stellen, zonder het risico dat nieuwe investeerders de koers wijzigen. Door de structuur die hoort bij steward ownership is er ruimte om op de lange termijn te denken, zonder druk van aandeelhouders die op korte termijn resultaat willen zien.

In onze volgende nieuwsbrief vertellen we meer over steward ownership, namelijk de juridische kant. Er is dan waarschijnlijk ook inmiddels nieuws uit de Tweede Kamer over dit onderwerp te delen.
Vraag aan de notaris
"De accountant wees mij erop dat de hypotheek op mijn praktijkpand helemaal is afbetaald maar nog wel in het Kadaster is te zien. Hoe kan ik die hypotheek uit het Kadaster laten verwijderen?" 

Antwoord van de notaris:
Een hypotheek kan pas door de notaris worden verwijderd uit het Kadaster als de bank officieel heeft verklaard dat er geen schuld meer is. De vraag is wat nu verstandig is te doen. U hoeft de hypotheek eigenlijk pas te laten verwijderen als u het pand verkoopt. Sommige mensen vinden het vervelend dat er nog een hypotheek bij het Kadaster geregistreerd staat. Dat kan een reden zijn om de hypotheek nu al te laten verwijderen uit het Kadaster.

Bij sommige hypotheken kan het handig zijn deze in het Kadaster te laten staan omdat de hypotheek nog kan worden ‘hergebruikt’ voor leningen die u in de toekomst nog afsluit bij de bank. Het ‘hergebruiken’ van de hypotheek werkt twee kanten op: 

- in uw voordeel:
Sluit u later bij dezelfde bank opnieuw een lening af, bijvoorbeeld voor een verbouwing van de praktijk? Dan kunt u dit bestaande hypotheekrecht gebruiken en maakt u geen kosten voor een nieuwe hypotheek (bij de notaris en het Kadaster). U ondertekent dan met de bank (zonder de notaris) een leningsovereenkomst.

- in uw nadeel: 
Een hypotheek geeft de bank zekerheid: als u de lening niet terugbetaalt, mag de bank het pand verkopen om haar geld terug te krijgen. Zolang de hypotheek in het Kadaster blijft staan, kan de bank in sommige gevallen dit recht ook gebruiken voor nieuwe leningen die u afsluit, zelfs als de bank daar normaal gesproken geen hypotheekrecht voor zou willen. Als u dan bijvoorbeeld voor langere tijd in ernstige betalingsproblemen zou zitten, kan de bank alsnog gebruikmaken van het bestaande hypotheekrecht om uiteindelijk uw praktijkpand te veilen. De kans daarop is in uw situatie misschien klein, maar juridisch gezien wél mogelijk.
Online check voor levenstestament
 
Steeds meer mensen hebben naast een testament ook een levenstestament. Een testament werkt als u bent overleden. Een levenstestament werkt als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wilt u weten of het maken van een levenstestament zinvol is voor u? Dan kunt u dat nu eenvoudig doen via onze website checkhetonline.nl.

Op checkhetonline.nl vult u snel en gemakkelijk de vragenlijst in die voor u van toepassing is. Na het invullen van de vragenlijst ontvangt u meteen en kosteloos het advies voor uw situatie.
naar check het online
 
Smid Netwerk Notarissen
0594503131
info@notariszuidhorn.nl
https://netwerknotarissen.nl/kantoren/smid-netwerk-notarissen
U ontvangt dit bericht op: info@welkominzuidhorn.nl