30 augustus 2021
Lees online versie
 
 
Nieuwsbrief | Nr. 9
Academische Verpleegkunde
Agenda
Contact
Publicaties
 
 
 
Winterschool Academische Verpleegkunde 

Op 10 & 11 februari, 10 & 11 maart en 1 april 2022 organiseert Academsiche Verpleegkunde een Winterschool met de onderwerpen: netwerk van zorg, positieve gezondheid, zorglandschap en academische en wetenschappelijke vaardigheden. 

Reserveer alvast deze data in je agenda!

Wil je op de hoogte blijven over het programma en weten waar en wanneer je kunt inschrijven? Klik hier en laat je naam en e-mailadres achter. 
 
 
 
Ambasssadeursbijeenkomst 6 oktober 2021

Op woensdag 6 oktober organiseren wij een online ambassadeursbijeenkomst met het thema "Academisering op je afdeling"

Tijdens deze bijeenkomst gaan we interactief met elkaar aan de slag met de vragen: "Hoe kan ik ambassadeurschap Academische Verpleegkunde vormgeven op mijn afdeling?" en "Hoe kan ik EBP-principes vormgeven op mijn afdeling?"
Er zijn vier breakout rooms met ieder een eigen thema. Je kunt aan twee rooms deelnemen. De thema's zijn:
- Klinische problemen herkennen en adresseren;
- EBP-werkgroep;
- Journal Club;
- Onderzoeksagenda opstellen voor opdrachten studenten.


Aan het eind van de sessies zullen tips en tricks uit alle vier de sessies plenair worden gedeeld. Je kunt hiermee vervolgens op je eigen afdeling aan de slag. In januari 2022 wordt een vervolgbijeenkomst gepland waarin we verder gaan met de opgedane ervaring en samen kunnen werken aan de verdere invulling van het ambassadeurschap en/of het vormgeven aan EBP. 

Wil je hieraan deelnemen? Meld je hier aan. We kijken uit naar je komst!

 
 
 
Vacature Associate professor

Het strategisch fondsprogramma Academische Verpleegkunde zoekt een associate professor die zich gaat richten op een verder te ontwikkelen academisch programma voor verpleegkundigen. Belangrijk is dat onze nieuwe collega een sterke achtergrond in verpleegkundige wetenschappen heeft en over de vaardigheden beschikt om een leidende positie te betrekken. Ben jij of ken jij de kandidaat die wij zoeken? Klik dan hier voor de vacaturetekst. 

 
 
 
Academische Verpleegkunde cafés
Na de zomer staan er weer verschillende cafés gepland: op 15 september, 14 oktober, 17 november en 16 december. Alle cafés beginnen om 15.30 uur. 

• Woensdag 15 september 2021| Je kunt je hier aanmelden. 
Pitch: ‘Het Zorg Innovatie Centrum (ZIC) in het HagaZiekenhuis.’
Voordracht: ‘Ingrediënten voor een goed EBP-concept op je afdeling.’ 
___________________________________________

• Donderdag 14 oktober 2021 | Je kunt je hier aanmelden.
Pitch: ‘Gezonde voedingspilot op de afdeling hartziekten.’ 
Voordracht: ‘Leven na(ast) PubMed.’ 
___________________________________________

• Woensdag 17 november 2021 | Je kunt je hier aanmelden
Pitch: ‘De zorgrelatie tussen verpleegkundige en patiënt op een basisverpleegafdeling.’ 
Voordracht: ‘Interpretatie van onderzoeksuitkomsten.’ 
___________________________________________

• Donderdag 16 december 2021 | Je kunt je hier aanmelden
Pitch: ‘Food IC Good – voeding op Intensive Care'.
Voordracht: ‘Appeltaart bakken’ van EBP-ingrediënten'.

Nieuwsgierig naar de cafés die reeds hebben plaatsgevonden? Klik dan hier en lees de verslagen van de cafés van het afgelopen jaar.

Vanaf september 2021 sluiten verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vanuit andere organisaties uit de regio aan bij de activiteiten die door het programma Academische Verpleegkunde worden georganiseerd.

Kijk hier voor meer informatie over de cafés
 
 
 
Journal clubs  
Dè plek waar je met collega's meer kunt leren over het lezen en beoordelen van artikelen en tegelijkertijd je kennis over de literatuur over jouw vakgebied kunt bijhouden. 

Na de zomer zijn de volgende journal clubs gepland: 

• Dinsdag 14 september 2021 | Je kunt je hier aanmelden.
____________________________________

• Dinsdag 26 oktober 2021 | Je kunt je hier aanmelden.
____________________________________

• Dinsdag 7 december 2021 | Je kunt je hier aanmelden.

Alle journal clubs beginnen om 16.00 uur. 

Vanaf september 2021 sluiten verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vanuit andere organisaties uit de regio aan bij de activiteiten die door het programma Academische Verpleegkunde worden georganiseerd.
Kijk hier voor meer informatie over de clubs
 
 
 
Oproep Journal Clubs 
Wil jij een Jounal Club begeleiden? Laat het ons weten!
Wij bieden ondersteuning bij de voorbereiding van de Journal Club.

Op 14 september wordt de Journal Club begeleid door Hilda Mekelenkamp en Anja Brunsveld. Zij gaan met jullie een Nederlandstalig artikel doornemen.
 
 
 
Werkgroepen
Binnen het project academische verpleegkunde zijn meerdere werkgroepen opgericht; samengesteld uit enthousiaste verpleegkundigen uit het werkveld.
Momenteel zijn de volgende werkgroepen actief:
- werkgroep voorbereiding Academische Verpleegkunde Cafés
- werkgroep Academische Verpleegkunde Symposium
- werkgroep Wetenschappelijk Magazine
- werkgroep Winterschool
 
Wil je meer informatie over deze werkgroepen of heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op; academischeverpleegkunde@lumc.nl
 
 
 
Projectbijeenkomst met ontvangers interne subsidie
In juli is de tweede projectbijeenkomst geweest met de verpleegkundigen die een interne subsidie hebben ontvangen vanuit het programma Academische Verpleegkunde. Tijdens deze bijeenkomst werd een Masterclass verzorgd door Marike Beuge van het Directoraat Research Beleid. Zij heeft een voordracht gegeven over het subsidielandschap en waar je subsidie kunt aanvragen voor een onderzoeksvoorstel. Een aantal tips die zij meegaf zijn:

- Heb je vragen over een subsidie call of wil je meer uitleg over waar je subsidie voor je eigen onderzoek kunt aanvragen maar niet weet waar en bij wie je het beste terecht kunt? Mail dan naar research@lumc.nl. Zij zorgen ervoor dat je bij de juiste collega terechtkomt:
- Check regelmatig belangrijke subsidiegevers die een relatie hebben met jouw onderzoeksonderwerp, denk aan patiëntenverenigingen, beroepsorganisaties, stichtingen, ZonMw, etc
- Abonneer je op nieuwsbrieven zodat je weet wat waar aangeboden wordt, denk daarbij aan stichtingen, beroepsorganisaties of goede doelen in je eigen werkveld;
- Check Albinusnetv met grants newsletters van het Directoraat Research Beleid.

Naast deze masterclass zijn de twee verpleegkundigen die in de laatste subsidieronde een subsidie hebben ontvangen in het zonnetje gezet.
 
 
 
Subsidies 
In Nederland zijn diverse subsidies aan te vragen via stichtingen, beroepsorganisaties of goede doelen in het werkveld waar jij werkzaam in bent.
Om een goed overzicht te hebben van de subsidies die uitgegeven worden, is het handig je te abonneren op de maandelijkse grant newsletter van het Directoraat Research Beleid. Daarnaast is het verstandig om de openstaande subsidie van ZonMw en het Leids Universiteits Fonds in de gaten te houden.
 
 
 
Oproep aanleveren publicaties 
Heb je een publicatie geschreven of ben je als verpleegkundige betrokken bij een onderzoek in een Nederlands of internationaal tijdschrift, én vind je het leuk dit te delen? Mail ons (academischeverpleegkunde@lumc.nl) de titel van het artikel, de namen van de auteurs en in welk tijdschrift het is verschenen.
Wij zullen het in onze nieuwsbrief en in dit overzicht op onze themapagina opnemen.
 
 
 
   
 
Publicaties LUMC collega's
 
   

Brunsveld-Reinders A.H., Snaterse M., van Dalen H. Hoe schrijf ik een abstract? Tips voor het schrijven van een aantrekkelijk abstract. Cordiaal 3/2021:47-50.
 
   

• Mekelenkamp, H., Schröder T., Trigoso E., Hutt D., Galimard J., Kozijn A., Dalissier A., Gjergji M., Liptrott S., Kenyon M., Murray J., Corbacioglu S., Bader P., on behalf of the EBMT-Nurses Group and Paediatric Diseases Working Party (2021) Specialized Pediatric Palliative Care Services in Pediatric Hematopoietic Stem Cell Transplant Centers Children  8(8), 615;. Klik hier 
 
   

•  Zanten, H. A.,L A M Kuypers, K., van Zwet, E. W., van Vonderen, J. J., Omar F Kamlin, C., Springer, L., Lista, G., Cavigioli, F., Vento, M., Núñez-Ramiro, A., Oberthuer, A., Kribs, A., Kuester, H., Horn, S., Weinberg, D. D., Foglia, E. E., Morley, C. J., Davis, P. G., & Te Pas, A. B. (2021). A multi-centre randomised controlled trial of respiratory function monitoring during stabilisation of very preterm infants at birth. Resuscitation, S0300-9572(21)00263-X. Advance online publication. Klik hier.
 
 
 
Oproep!!

In samenwerking met de Verpleegkundige Advies Raad gaan wij een een digitaal wetenschappelijk magazine maken. Dit magazine verschijnt begin 2022. Hierin willen wij onder andere een overzicht publiceren over de jaren 2020 en 2021 met daarin:
- publicaties gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en internationale vakbladen als 1e auteur of als co-auteur;
- geschreven boek of boekhoofdstuk;
- presentatie op internationale en/of nationale congressen;
- prijzen en subsidies die LUMC verpleegkundigen hebben ontvangen.

Mocht jij voldoen aan één van deze criteria dan willen wij je vragen dit aan ons door te geven zodat wij begin 2022 een compleet overzicht  kunnen publiceren.

 
 
 
Hét verpleegkundig symposium - online
Op 1 oktober 2021 wordt de derde editie van Hét verpleegkundig symposium georganiseerd.

Dit jaar staat het thema "Hoe zorg je goed voor jezelf én voor je patiënt" centraal. Want om goed je werk te kunnen doen is ook je eigen fysieke en geestelijke gezondheid van groot belang.

Onderwerpen als "regie geven en nemen: hoe doe je dat als verpleegkundige?", het mangomoment, muziek als medicijn en nog veel meer zullen aan bod komen. Er zijn interessante sprekers en een cabaretier als dagvoorzitter.

Meer informatie en inschrijving, klik hier.
 
 
 
Kom je ook naar het Nurse Academy Congres? 
Op 2 november vindt het lustrumcongres van Nurse Academy plaats met als titel: "De hybride verpleegkundige, samen zorgen, leren en innoveren voor excellente patiëntenzorg".
Het thema is "De hybride verpleegkundige" en het wordt een vakinhoudelijke dag waarin ervaringen worden uitgewisseld en visies worden gepresenteerd over de toekomst van de verpleegkundige.

Het programma en de sprekers kun je hier bekijken.
 
 
 
   
 
Agenda
 
   

dinsdag 14 september 2021 
Journal Club: klik hier voor meer info. 
 
   

woensdag 15 september 2021 
Academische Verpleegkunde Café: klik hier voor meer info. 
 
   

vrijdag 1 oktober 2021 
Hét verpleegkundig symposium online: klik hier voor meer info. 
 
   

donderdag 14 oktober 2021 
Academische Verpleegkunde Café: klik hier voor meer info. 
 
   

dinsdag 26 oktober 2021 
Journal Club: klik hier voor meer info. 
 
   

dinsdag 2 november 2021 
Nurse Academy congres: klik hier voor meer info. 
 
   

woensdag 17 november 2021 
Academische Verpleegkunde Café: klik hier voor meer info. 
 
   

dinsdag 7 december 2021 
Journal Club: klik hier voor meer info. 
 
   

donderdag 16 december 2021 
Academische Verpleegkunde Café inclusief borrel: klik hier voor meer info. 
 
   

10 & 11 februari, 10 & 11 maart & 1 april 2022
Winterschool Academische Verpleegkunde | Je kunt je hier aanmelden 
 
 
 
   
 
Contact?
 
   

• Voor al je vragen, opmerkingen en ideeën kun je ons bereiken via het volgende e-mailadres: academischeverpleegkunde@lumc.nl 
 
   

• Volg ons op albinusnet/themapagina academische verpleegkunde  
 
 
 
 
 
 
 
© LUMC | Disclaimer | Privacy statement