Techniekimplementatie in het MKB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Logo Techniekimplementatie in het MKB
Nieuwsbrief
Techniekimplementatie in het MKB
27 mei 2021
Webversie  |  Afmelden
Voorwoord
Bedrijven moeten steeds vaker een grote verscheidenheid aan specifieke producten kunnen produceren. Het gaat daarbij om relatief kleine hoeveelheden tegen concurrerende kosten. Door de constante ontwikkeling op het gebied van technologie die kan worden toegepast in het productieproces, is de ambitie voor het implementeren van laagdrempelige technologie ontstaan.

In het verkennende TechYourFuture-onderzoek ‘Techniekimplementatie in het MKB: de rol en positie van de operator 4.0’ gaan aan de slag met de vraag: “Wat kunnen we doen om stappen te zetten in het benutten van de, steeds beter beschikbare, nieuwe technologie die industrie 4.0 biedt?”.

Samen met regionale technische midden- en kleinbedrijven in de maakindustrie verkennen we welke technologieën, die al worden ingezet bij grote bedrijven, ook ingezet kunnen worden in het MKB én welke eisen dat stelt aan productieprocessen en (productie)medewerkers. De vraag van het MKB staat daarbij centraal.
In deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in dit onderzoeksproject.

Veel leesplezier,
Tom Tijink MSc, Projectleider Saxion
Studenten aan het woord
Twee Saxion-studenten zijn gestart met hun afstudeeronderzoek. Lars (Nederland) en Genna (Duitsland) vertellen zelf over hun onderzoek:
Genna Thees, student i-HRM
The development of new technologies surrounds us ubiquitously. New technologies also have an impact on manufacturing companies, helping to produce a wide range of volumes at the lowest possible cost. Medium-sized companies in particular increasingly can implement new technologies. My project focuses more on the human factor. The primary goal of my project is to find out the most important factors of job competencies and job design, affected by newly implemented technology systems in flexible production of medium-sized companies in industry 4.0.
I think that this topic will play a big role in the future. As curious as I am, I am already eager to find out what the decisive factors are on the human side. Having my research project within a supportive team for a really relevant topic is great fun. 
Lars Kruijswijk, student TBK
Voortdurend innoveren is de manier om te blijven bestaan als bedrijf. Dit geldt voor grotere bedrijven maar al helemaal voor midden- en klein bedrijven. In het onderzoek naar techniekimplementatie worden bedrijven geholpen door handvatten aan te reiken. Tijdens het onderzoek richt ik mij op de businesscase van Augmented reality(AR) en Virtual reality(VR) om de werknemer/ operator van de toekomst te helpen! De technologie AR en VR kan de operator ondersteunen tijdens zijn dagelijkse taken waardoor sneller, efficiënter en tegen lagere kosten geproduceerd kan worden. Er is weinig bekend over de Businesscase van AR en VR in het productieproces van MKB bedrijven. Dat maakt het zo interessant. De samenwerking tussen partners maakt het mogelijk om elkaar te helpen innoveren, en juist dat maakt het leuk!

 
Samenwerkingspartners
De kracht van het onderzoek zit in de samenwerking tussen partners. Met regionale technische bedrijven wordt nagedacht over praktijkoplossingen. De afgelopen periode zijn interviews gehouden met ervaren medewerkers. Hieruit blijkt de betrokkenheid en de drive om samen nieuwe praktijkgerichte oplossingen te vinden voor flexibele productiesystemen en welke skills medewerkers hiervoor nodig hebben.
Concurrentiedruk, kostenvoordeel en ambitie blijken de grootste drijfveren zijn achter het doorvoeren en implementeren van nieuwe technologieën. Een aantal uitspraken:

“In de basis moet het toepassen van nieuwe technologie vernieuwend zijn, efficiëntie- en snelheid verhogend, betrouwbaar en van een constante kwaliteit. Daarom werken we bijvoorbeeld met een lasrobot naast onze medewerkers”

“In situaties waarin snel geschakeld moet worden, daar zien wij nu problemen. Bij medewerkers die altijd veel seriematig werk hebben gedaan, merken we dat ze gefaciliteerd moeten worden in nieuwe ontwikkelingen.”

“In de automatische lijn hebben we voldoende capaciteit en kunnen we opschalen in de bedrijfstijd. Maar in de handmontage zoeken we naar nieuwe technologie die de flexibiliteit verder kan optimaliseren en de kostprijs kan verlagen. Daar ligt voor ons een technologische uitdaging.”
Oproep:
Verkennen van de (on)mogelijkheden van VR en AR
in de productieomgeving
Hoe kunnen we VR (virtual reality) en AR (augmented reality) inzetten om medewerkers te ondersteunen en bedrijven te helpen bij het behalen van productiedoelstellingen?
Vanuit samenwerking en het delen van goede praktijkvoorbeelden kunnen we VR en AR steeds beter benutten. Door met en van elkaar te leren, kunnen we innoveren en nieuwe toepassingen realiseren in de praktijk.

Ben je geïnteresseerd om hierin met ons mee te denken? Neem contact op met Tom Tijink via t.m.r.tijink@saxion.nl
Agenda

30 september – 1 oktober

Scientific Conference:
Inclusive Futures for Europe BEYOND Industrie4.0 and Digital Disruption
Partners
TechYourFuture, Saxion Hogeschool, ROC van Twente, Praktijk Centrum Proces Technologie (PCPT), Zone college. 
In het onderzoek wordt samen gewerkt met onder andere: Global Electronics, Aebi schmidt, Electromach, Dijkstra Plastics, Voith, Webo en Serious VR.
 
Techniekimplementatie in het MKB


06 12474868
t.m.r.tijink@saxion.nl

Afmelden
 
Je ontvangt deze e-mail op: t.m.j.bal@saxion.nl
Privacy   |   ©2021 Techniekimplementatie in het MKB