Utrecht Science Park Nieuwsbrief mei 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
  |  afmelden

NIEUWSBRIEF mei 2023
For English
 
Inhoud
Geslaagde 39ste editie van Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park
 
Bekijk de foto's
Terugblik Giro d'Utrecht Terugblik Giro d'Utrecht 
Bekijk de foto's
Internationaal onderzoeksteam o.l.v. van Bert Weckhuysen toont aan dat een katalysator CO2 beter opruimt met andere voorbehandeling  
Lees meer
 
Lees meer
Utrecht Science Week 2023 van 29 september t/m 8 oktober: Sneak Peek  
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
René Medema nieuwe CSO bij Prinses Máxima Centrum  
Lees meer
 
Lees meer
Uitzaaiingen ontrafeld door grote DNA-analyse  
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
 
Lees meer
 
Agenda
Alle donderdagen in juni: Zomeravond in de Botanische Tuinen
 
Meer informatie
Vrijdag 26 mei: Publiekslezing UMC Utrecht 'Terugkijkend op corona'  
 Schrijf je in
5 t/m 10 juni: 'Sharing Days' van de Universiteit Utrecht  
 Meld je aan
12-17 juni: Dutch Health week in de jaarbeurs   
 Lees meer en schrijf je in
12 en 13 juni: Prinses Máxima Centrum organiseert een scientific symposium 'Improving pediatric cancer care by scientific excellence' in de Jaarbeurs   
 Meld je aan
14 juni: kennissessie 'Medical Device Regulation' (MDR) georganiseerd door Task Force Zorg in samenwerking met ROM Utrecht  
 Schrijf je in
4 juli: seminar 'How to attract and employ international talent' (gratis) door Utrecht Region   
 Schrijf je in
 
Geslaagde 39ste editie van Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park  
We kijken terug op een geslaagde Utrecht Marathon powered by Utrecht Science Park afgelopen zondag, met ruim 10.000 lopers en veel enthousiast publiek langs het prachtige parcours met start en finish op het Utrecht Science Park! De winnaars op de halve marathon Tim Tesselaar en Lysanne Wilkens en de winnaars op de hele marathon Maikel Stolwijk en Tine Zweers hebben een topprestatie neergezet, felicitaties waren er uiteraard voor alle lopers! 
Bekijk de foto's
 
Terugblik Giro d'Utrecht
Afgelopen zaterdag vond hét feestje op de fiets plaats: de Giro d’Utrecht, met start en finish vanaf het Utrecht Science Park! De routes waren mooi, de sfeer was goed en het weer was fantastisch!
Bekijk de foto's
 
Internationaal onderzoeksteam o.l.v. van Bert Weckhuysen toont aan dat een katalysator CO2 beter opruimt met andere voorbehandeling
Een internationaal onderzoeksteam o.l.v. Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) en Sara Bals (Universiteit Antwerpen) heeft aangetoond dat een veelbelovende katalysator voor het opruimen van CO2 aanzienlijk actiever en selectiever wordt als de voorbehandeling ervan wordt aangepast. De wetenschappers maakten het mechanisme dat hieraan ten grondslag ligt met ongeëvenaarde precisie zichtbaar. 
Lees meer
 
Geert Kops wordt de nieuwe directeur van het Hubrecht Instituut 
Moleculair celbioloog Geert Kops wordt per 1 september de nieuwe directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW. Kops is nu groepsleider bij het instituut en hij is wetenschappelijk directeur van het Oncode Institute en als hoogleraar moleculaire tumorcelbiologie verbonden aan het UMC Utrecht. 
Lees meer
 
Utrecht Science Week 2023 van 29 september t/m 8 oktober: sneak peek
Van vrijdag 29 september tot en met zondag 8 oktober aanstaande is het zo ver: het Utrecht Science Park kleurt Utrecht Science Week. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een prachtig programma. Tijd voor een tipje van de sluier!
Lees meer
 
VitalTissue, geleid door Hogeschool Utrecht, TNO en Logiqol ontvangt ZonMw Parel 
Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte met veel oog voor detail een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen. 
Lees meer
 
Werkzaamheden tramhaltes Vaartsche Rijn - Utrecht Science Park van begin juni t/m begin studiejaar 
Vanaf begin juni t/m het begin van het nieuwe studiejaar worden de tramhaltes op het traject Vaartsche Rijn-Utrecht Science Park geupgrade. De haltes Padualaan en Heidelberglaan worden in de zomervakantie aangepakt. Op die manier is er zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden.
Lees meer
 
René Medema nieuwe CSO bij Prinses Máxima Centrum 
Prof. dr. René Medema is benoemd als nieuwe Chief Scientific Officer (CSO) van het Prinses Máxima Centrum. Medema volgt prof. dr. Alexander Eggermont op. Medema was meer dan 10 jaar bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek en wetenschappelijk directeur bij het Nederlands Kanker Instituut (NKI). 
Lees meer
 
De realisatie van woongebouw High Five op het Utrecht Science Park is van start gegaan
De realisatie van woongebouw High Five op het Utrecht Science Park is van start gegaan. Wethouder Schilderman gaf samen met ontwikkelaar Jebber en VORM het officiële startsein voor de assemblage van maar liefst 921 betaalbare studentenwoningen.
Lees meer
 
Uitzaaiingen ontrafeld door grote DNA-analyse
Waarom zaait de ene tumor wel uit, en de andere niet? Onderzoekers van het UMC Utrecht, Hartwig Medical Foundation en Vall d'Hebron proberen het antwoord op die vraag te vinden. Hun bevindingen leveren zeer waardevolle aanknopingspunten op voor de behandeling en preventie van kanker. De resultaten van hun twee studies zijn nu gepubli-ceerd in de toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften 'Nature' en 'Nature Genetics'.
Lees meer
 
Studenten Hogeschool Utrecht (HU) bouwen mee aan digital twin van Utrecht
Bij gebiedsinrichting wil de provincie de duur-zaamheid en de impact van keuzes goed kunnen afwegen, onderbouwd met harde data. Daarom bouwen studenten van de Hogeschool Utrecht mee aan een digital twin van Utrecht. Hiermee kun je het betreffende gebied in 3D-beeld bekijken en de status quo in cijfers uitdrukken: luchtkwaliteit, geluidshinder, reukoverlast, leefbaarheid, grondwater en allerlei andere variabelen.
Lees meer
 
Op dinsdag 30 mei start weer een nieuwe vijfweekse cursus survivalrun bij Olympos 
Op dinsdag 30 mei start weer een nieuwe vijfweekse cursus survivalrun bij Sportcentrum Olympos. In de lessen leer je wat de sport inhoudt en de basis-technieken. Dat betekent hardlopen, krachttraining en survivalruntechnieken onder de knie krijgen. De training wordt vijf weken lang, één keer per week gegeven op dinsdagen van 18.00 - 19.30 uur.
Lees meer
 
Organoïden banen de weg naar gepersonaliseerde behandelingen voor hoofd-halskanker 
Onderzoekers van de Organoid groep (Hubrecht Instituut) en het UMC Utrecht hebben een biobank opgezet met tumor-organoïden van patiënten met hoofd-halskanker. Ze gebruikten deze biobank om bestaande biomarkers voor hoofd-halskanker te valideren en concludeerden dat de respons van de organoïden op behandelingen overeenkwam met de respons van patiënten.
Lees meer
 
Stichting Utrecht Science Park aanwezig in Reykjavik voor de 360º Innovation Conference bij University of Iceland Science Park  
Mieke de Bruin (Stichting Utrecht Science Park) was moderator tijdens o.a. een sessie over de duurzame toekomst. Door bedrijven werd ingegaan op hoe CO2 omgezet kan worden in steen, terwijl de minister van hoger onderwijs, wetenschap en innovatie een inkijkje gaf in hoe IJsland omgaat met het aantrekken van (internationaal) talent en zich positioneert met betrekking tot geothermie en duurzame energiebronnen. 
Lees meer
 
Meer nieuws
Feestelijke opening van het vernieuwde Elektronenmicroscopie Centrum van de Universiteit Utrecht  
Lees meer
 
Lees meer
Nieuwe inzichten leverkanker dankzij organoïden  
Lees meer
 
Utrecht Science Park
Stichting Utrecht Science Park  |  Heidelberglaan 11  |  3584 CS Utrecht
Twitter Linkedin